Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας το καλοκαίρι

Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας το καλοκαίρι

Συμβουλές για να προστατεύσουμε την υγεία μας

Είναι γνωστό πως η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου αποτελεί παράγοντα «κλειδί» για την προστασία της υγείας και ευεξίας του οργανισμού, σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Ωστόσο, κάθε εποχή δεν παύει να έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, γεγονός που μπορεί να μεταβάλλει τις διατροφικές μας απαιτήσεις και τις ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Κύριο γνώρισμα του καλοκαιριού είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι εξορμήσεις για μπάνιο στη θάλασσα και γενικότερα οι αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα, που περιλαμβάνουν συχνότερες εξόδους και περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού.

Ποια είναι λοιπόν, τα διατροφικά σημεία, στα οποία θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή το καλοκαίρι, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και να προστατεύουμε την υγεία μας;

Παρακάτω θα δείτε 3 από αυτά:

Επαρκής και «υγιεινή» ενυδάτωση

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η συχνότερη έκθεση στον ήλιο και σε θερμό περιβάλλον αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά. Επομένως, φροντίστε να αναπληρώνετε τις απώλειες υγρών με καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτηριών υγρών. Παράλληλα, επιδιώξτε το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι νερό, καθώς ροφήματα όπως οι χυμοί, τα φρουτοποτά ή τα αναψυκτικά, εκτός από ενυδάτωση προσφέρουν και αρκετές θερμίδες.

Έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Ο ρόλος των φρούτων και των λαχανικών το καλοκαίρι είναι… τριπλός, αφού προσφέρουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωσή του, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ιδανικές επιλογές για ένα ολιγοθερμιδικό σνακ ή ακόμη και για ένα ελαφρύ γεύμα, βοηθώντας στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Επομένως, στοχεύστε σε καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ποικιλία.

Αλκοόλ με μέτρο

Οι καλοκαιρινές έξοδοι συνοδεύονται συχνά από κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μια παγωμένη μπύρα ή ένα δροσερό κοκτέιλ αποτελούν σίγουρα πολύ ελκυστικές επιλογές. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να θυμάται πως η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο για το σωματικό βάρος όσο και για την υγεία. Συνεπώς, θα ήταν καλό για όσους καταναλώνουν αλκοόλ να προσπαθήσουν να μην υπερβαίνουν τη συνιστώμενη ποσότητα, που διαμορφώνεται στα 2 ποτά/ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες.

Πηγή: neadiatrofis.gr