Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Το άσθμα σαρώνει στην Ελλάδα

Το άσθμα σαρώνει στην Ελλάδα

Η συχνότητα του άσθματος και των αλλεργιών αυξάνεται διαρκώς

Στις χώρες με πολύ υψηλή συχνότητα άσθματος κατατάσσεται η Ελλάδα,σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Η επίπτωση του άσθματος στον ελληνικό πληθυσμό ανέρχεται στο 8,52%,σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης αναφέρε σε ομιλία του στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτριος Γκιουλέκας.

Από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες προκύπτει ότι το άσθμα προσβάλει το 5-30% του πληθυσμού στα παιδιά και το 2-30% στους ενήλικες. Το βρογχικό άσθμα παραμένει ένα συχνό πρόβλημα του αναπνευστικού συστήματος καθώς αναφέρεται ότι πάσχουν από αυτό περίπου 300 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο ενώ περίπου 250.000 άνθρωποι πεθαίνουν από άσθμα κάθε χρόνο.

«Οι θάνατοι από άσθμα , ωστόσο , μειώνονται διαρκώς , λόγο της αποτελεσματικής θεραπείας. Αντίθετα η συχνότητα του άσθματος και των αλλεργιών αυξάνεται διαρκώς και αυτό σχετίζεται τόσο με περιβαλλοντικούς όσο και με γενετικούς παράγοντες» επισημαίνει ο κ . Γκιουλέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο κατά την τελευταία δεκαετία στη θεραπευτική φαρέτρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία αντιασθματικών φαρμάκων . «Τα εισπνεόμενα κορτιζονούχα φάρμακα , μόνα τους ή σε συνδυασμούς με βρογχοδιασταλτικά έχουν αλλάξει σημαντικά τη συνολική εξέλιξη του άσθματος. Επίσης τα αντιλευκοτριενικά φάρμακα έχουν παίξει και παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του άσθματος και ιδιαίτερα στο άσθμα της παιδικής ηλικίας. Υπάρχουν δε τελευταία και καινοτόμα φάρμακα που παρεμβαίνουν ανοσοτροποιητικά , με κύρια ένδειξη το βαρύ άσθμα και με πολύ καλά αποτελέσματα» αναφέρει ο κ. Γκιουλέκας.

Πηγή: newsbeast.gr