Τετάρτη , 17 Απρίλιος 2024
Τρέξτε για 7 λεπτά αν θέλετε υγιή καρδιά

Τρέξτε για 7 λεπτά αν θέλετε υγιή καρδιά

Το τζόκινγκ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές ασθένειες

Αν τρέχετε για 7 λεπτά την ημέρα –ακόμη και σε χαμηλή ταχύτητα- μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από κάποια καρδιακή ασθένεια.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ ανέλυσαν τα δεδομένα 55.137 ενηλίκων ηλικίας 18-100 ετών και βρήκαν, ότι η σωματική δραστηριότητα δε χρειάζεται να είναι εξαντλητική ή να διαρκεί πολλές ώρες προκειμένου να είναι επωφελής για τον οργανισμό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων για διάστημα 15 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων πάνω από 3.000 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους.

Από τους θανάτους αυτούς οι 1.217 σχετίζονταν με καρδιακή ασθένεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που τρέχουν έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 45% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάποια καρδιακή ασθένεια ή εγκεφαλικό. Επιπλέον, ζουν κατά μέσο όρο τρία χρόνια παραπάνω σε σχέση με αυτούς που δεν τρέχουν.

Το τρέξιμο διάρκειας 50 λεπτών την εβδομάδα –περίπου 7 λεπτά την ημέρα- με ταχύτητα μικρότερη των 10 χιλιομέτρων την ώρα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, όσοι έτρεχαν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα εμφάνιζαν περισσότερα οφέλη, συγκριτικά με εκείνους που έτρεχαν πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση