Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Viral νευροεπιστήμονας στο ΤikTok: «Τρία πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε για να έχουμε έναν υγιή εγκέφαλο»

Μια νευροεπιστήμονας αποκαλύπτει τα τρία πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε με κάθε κόστος προκειμένου να διατηρήσουμε έναν υγιή εγκέφαλο.

Η Έμιλι Μακ Ντόναλντ από την Αριζόνα, είναι γνωστή ως @emonthebrain στο TikTok, όπου έχει περισσότερους από 150.000 ακόλουθους, μία από τους πολλούς επιστήμονες που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συμβουλεύουν χιλιάδες ανθρώπους γύρω από την καθημερινότητά τους, την υγεία τους και άλλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μακ Ντόναλντ έγινε viral αυτή την εβδομάδα αφού μοιράστηκε την επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγισή της για να διατηρεί τον εγκέφαλό της υγιή.

3 συμβουλές στο ΤikTok για έναν υγιή εγκέφαλο

Μην πιάνετε το κινητό σας όταν ξυπνάτε

Η σύμβουλος νευροεπιστήμης και σύμβουλος νοοτροπίας ξεκίνησε το βίντεό της εξηγόντας γιατί δεν ακουμπάει ποτέ το smartphone της όταν ξυπνάει – μια φαινομενικά αθώα συνήθεια που συνδέεται όμως με το στρες.

«Κάθε φορά που ξυπνάτε το πρωί, τα εγκεφαλικά σας κύματα μεταβαίνουν από το θήτα στο άλφα. Αυτό σημαίνει ότι το υποσυνείδητό σας βρίσκεται σε μια πιο προγραμματιζόμενη κατάσταση», είπε στους τηλεθεατές. «Το περιεχόμενο που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη νοοτροπία σας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με μια ερευνητική έκθεση της International Data Corporation, το 80% των χρηστών smartphone ελέγχουν τα τηλέφωνά τους μέσα σε 15 λεπτά αφότου ξυπνήσουν.

Η Μακ Ντόναλντ εξήγησε σε προηγούμενο κλιπ ότι αυτό προκαλεί τα εγκεφαλικά μας κύματα να παραλείπουν τα κρίσιμα στάδια θήτα και άλφα και να πηγαίνουν κατευθείαν στην κατάσταση βήτα, η οποία «σας οδηγεί να είμαστε πιο αγχωμένοι και αφηρημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Αντί να πιάνει το τηλέφωνό της, χρησιμοποιεί αυτή την ώρα το πρωί για να θέσει τους στόχους της για την ημέρα.

Μην κριτικάρετε αρνητικά στον εαυτό σας

Η Μακ Ντόναλντ δήλωσε επίσης ότι το δεύτερο πράγμα που αποφεύγει είναι η αρνητική αυτο-ομιλία.

Το να ακούτε τον εσωτερικό σας επικριτή έχει εντοπιστεί ότι προκαλεί στρες, άγχος και μείωση της αυτοπεποίθησης. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αυτοκριτική επηρεάζει την ικανότητα επίτευξης στόχων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που λέτε στον εαυτό σας έχει σημασία, και όσο περισσότερο το βάζετε στον εγκέφαλό σας, τόσο περισσότερο τσιτώνεται, και αυτό είναι που εκδηλώνουμε», εξήγησε.

Μην τρώτε πολύ επεξεργασμένες τροφές

Η Μακ Ντόναλντ ολοκλήρωσε το βίντεό της λέγοντας ότι αποφεύγει επίσης να τρώει πολύ επεξεργασμένες τροφές λόγω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, άνοιας και καρδιακών παθήσεων. Οι ειδικοί λένε ότι ένας καλός κανόνας είναι να στοχεύετε στην κατανάλωση τροφίμων με όχι περισσότερα από πέντε συστατικά.

«Υπάρχει πλέον αρκετή επιστήμη που υποστηρίζει ότι αυτό που τρώτε επηρεάζει τον εγκέφαλό σας», δήλωσε στους ακολούθους της. «Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα συστατικά οδηγούν σε γήρανση του εγκεφάλου – και αυτό δεν το θέλουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βίντεο τηςειδικού έχει προβληθεί περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια φορές σε λιγότερο από 24 ώρες. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν επίσης σχολιάσει το κλιπ, με πολλούς να παραδέχονται ότι είναι ένοχοι για αυτά τα τρία πράγματα.

«Κυριολεκτικά έτοιμος να πάω για ύπνο και χαίρομαι που το είδα αυτό. Όχι τηλέφωνο το πρωί», υποσχέθηκε κάποιος άλλος.

«Οι πρώτες κινήσεις της ημέρας καθορίζουν το σκηνικό της ημέρας», πρόσθεσε κάποιος άλλος.


Πηγή