Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Βότανα και μπαχαρικά για βελτίωση της υγείας

Βότανα και μπαχαρικά για βελτίωση της υγείας

Ποια σας ωφελούν και πού

Από διάφορα είδη τσαγιού μέχρι τα πολύχρωμα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται σε εξωτικές κουζίνες, όπως η ινδική, η κινέζικη κ.ά, τα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή βότανα και μπαχαρικά που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας είναι τα εξής:

Κουρκούμη για τις αρθρώσεις

Η κουρκουμίνη, μια φυσική ουσία που προσδίδει το έντονο κίτρινο χρώμα στο μπαχαρικό αυτό, διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκούμη μπορεί να απαλύνει τον πόνο στις αρθρώσεις, να βελτιώσει τη μνήμη σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ «επιδιορθώνοντας» τα εγκεφαλικά κύτταρα, να καθυστερήσει την εμφάνιση διαβήτη, να «σκοτώσει» τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνώσει τους όγκους. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει τους ασθενείς με καρδιακά προβλήματα και όσους έχουν υποβληθεί σε bypass, μειώνοντας τις φλεγμονές.

Φασκόμηλο για τη μνήμη



Το φασκόμηλο θεωρείται ότι προστατεύει τα χημικά μηνύματα που μεταφέρουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο και είναι απαραίτητα στη μνήμη. Επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο Medicinal Plant Research Centre στα πανεπιστήμια του Newcastle και Northumbria στην Αγγλία ολοκλήρωσαν τις πρώτες κλινικές δοκιμές επάνω στο συγκεκριμένο βότανο και βρήκαν, ότι όσοι έπαιρναν κάψουλες με έλαιο φασκόμηλου εμφάνισαν βελτιωμένες επιδόσεις σε διάφορα τεστ μνήμης.

Τζίντζερ για τη ναυτία

Το τζίντζερ αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και ενθαρρύνει την εφίδρωση, βοηθώντας πολύ στα κρυώματα και τις ιώσεις.

Ακόμη, βοηθά στη δυσπεψία και μειώνει τα συμπτώματα της ναυτίας -συμπεριλαμβανομένης της αδιαθεσίας που προκαλείται από μια εγκυμοσύνη- και βοηθά στην αποβολή της περίσσειας αερίων από το πεπτικό σύστημα, μειώνοντας το φούσκωμα.

Χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει, ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσει και τον πόνο και τη δυσφορία στις αρθρώσεις σε όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κανέλα για το σάκχαρο

Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις «απαιτήσεις» του οργανισμού για γλυκά, ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης LDL και του λίπους.

Πιπέρι καγιέν για καλή πέψη

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι το πιπέρι καγιέν βελτιώνει τις κινήσεις του εντέρου και ενισχύει το μεταβολισμό. Δεν είναι λίγοι οι celebrities που επιλέγουν να πίνουν χυμό από λεμόνι και πιπέρι καγιέν στο πλαίσιο των προγραμμάτων αδυνατίσματος που ακολουθούν.

Το πιπέρι καγιέν θεωρείται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στη μείωση της μετρίως υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Μουστάρδα για το άσθμα

Το φυτό της μουστάρδας περιέχει φυσικές χημικές ουσίες, που ονομάζονται γλυκοζινολικές και οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα αυτών στους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και το παχύ έντερο.

Οι σπόροι μουστάρδας είναι πλούσιοι σε σελήνιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος.

Μοσχοκάρυδο για τον εγκέφαλο

Το μοσχοκάρυδο θεωρείται ότι διατηρεί «κοφτερό» το μυαλό και προστατεύει τον εγκέφαλο έναντι εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια, χάρη σε μια ενεργή ουσία που περιέχει και ονομάζεται μυριστικίνη.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr