Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024
Έρχεται μπλόκο στις μετακινήσεις εκτός Αττικής - Τι προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας

Έρχεται μπλόκο στις μετακινήσεις εκτός Αττικής – Τι προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε απαγόρευση μετακινήσεων σε γειτονικούς νομούς της Αττικής. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν το Σαββατοκύριακο κοντινά ταξίδια για διασκέδαση βρίσκεται στα υπόψιν της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε για το πώς οι κάτοικοι της Αττικής δεν θα μετακινηθούν το Σαββατοκύριακο σε γειτονικούς νομούς, όπως η Εύβοια, η Κορινθία και η Βοιωτία, προκειμένου να διασκεδάσουν.

«Έχω την αίσθηση ότι θα ληφθεί μέριμνα και γι΄ αυτό», είπε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει: «Με περιοριστικά μέτρα που αφορούν τη δυνατότητα να φύγει από την Αττική κάποιος και να πάει σε διπλανές περιοχές».

«Γενικό lockdown αν χρειαστεί και στην Αττική»

Για «δύσκολο χειμώνα» προειδοποίησε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown και στην Αττική.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση με την αύξηση του αριθμού στις ΜΕΘ και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική» ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Κικίλια για τις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων.

Ο Υπουργός Υγείας υπενθύμισε πόσο δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση σε χώρες της Ευρώπης, όπως στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Μ. Βρετανία κ.ά. αλλά και ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συναίσθηση ευθύνης, με σεβασμό στα ιατρικά δεδομένα και στην αντίληψη της ανθρώπινης ζωής» κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

«Υπάρχει αύξηση στα test και στα rapid test αλλά δυστυχώς υπάρχουν καθημερινά δεδομένα προς το χειρότερο. Μας προβληματίζει η κατάσταση» παραδέχθηκε ο κ. Κικίλιας.

Σε ερώτηση για το αν προκαλεί σύγχυση στους πολίτες η συνεχής ανακοίνωση μέτρων με αντικατάσταση των προηγούμενων, απάντησε: «Τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Είναι ύπουλος αυτός ο ιός, ασυμπτωματικός σε πολλούς, μας αναγκάζει να αναθεωρούμε συνεχώς τα δεδομένα, όπως συνέβη στη Μακεδονία».

Ο Υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός πάντως και σε αυτό το σημείο ότι «δε θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα», στην περίπτωση που χειροτερεύσουν τα δεδομένα.

«Καμπανάκι για τις ΜΕΘ»

Σε ερώτηση  για το αν υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε στο σημείο επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι «η πίεση που δέονται πλέον οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη», εξήρε τις ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και υπογράμμισε «ότι βεβαίως υπάρχουν εφεδρείες αυτή τη στιγμή, αλλά η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη».

Για το ίδιο ζήτημα δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει διάφορα σχέδια ανάλογα με την πίεση που ασκείται σε κάθε πόλη, ενώ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη μετακινείται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

«Υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσουμε κι άλλο τις ΜΕΘ μας, έχουμε τα μηχανήματα για να αναπτύξουμε περισσότερες ΜΕΘ όπως κάναμε και πέρσι, αλλά τα όρια του συστήματος είναι πεπερασμένα».

«Εκεί που υπάρχει ανάγκη αναπροσαρμόζουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, ενώ συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ο κ. Κικίλιας, αλλά επισήμανε ότι μεγάλο μέρος της αντοχής του ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία των πολιτών. «Πρέπει όλοι να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Κάποιοι λίγοι, διακινδύνευσαν την υγεία όλων» ανέφερε.

Δημοσιεύτηκε από Υπουργείο Υγείας στις Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020
Πηγή