Σάββατο , 11 Μάρτιος 2023

Απεργία: Χωρίς μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και ταξί σήμερα η Αθήνα, πώς θα κινηθούν ΗΣΑΠ, Τραμ

Οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφορές στην Αθήνα, θα ταλαιπωρηθούν σήμερα λόγω της απεργίας, καθώς η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ και ταξί.

Χθες βράδυ της Τρίτης, το πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ανήκουν στην ευθύνη της ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) και της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ).

Απεργία: Παραλύει το πρωί η Αθήνα -Χωρίς μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και ταξί -Στάσεις εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ

Παράνομη κρίθηκε η απεργία σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ -Απαντούν με 24ωρη οι συνδικαλιστές

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εμμένουν στις αποφάσεις τους για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, είτε με στάσεις εργασίας είτε με 24ωρη απεργία.

Με νεότερες αποφάσεις των εργαζομένων, σήμερα Τετάρτη, η Αθήνα θα μείνει χωρίς Μετρό (γραμμές 2&3), χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ. Στο Τραμ θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022», δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτεμβρίου, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της διοίκησής της.

Τα σωματεία των εργαζομένων σε Λεωφορεία και Μετρό (Γραμμές 2&3) που είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ, καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί η χθεσινή προσφυγή της διοίκησης.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα-προαστιακός σιδηρόδρομος), καθώς και οι οδηγοί ταξί.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο, σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων που ανακοίνωσε η AEGEAN και η Olympic Air.

Τα ΜΜΜ θα κυκλοφορήσουν ως εξής:

Μετρό Γραμμή 1: Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.

Μετρό Γραμμές 2 και 3: 24ωρη απεργία και κανένα δρομολόγιο.

Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00

Λεωφορεία: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.

Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο

ΟΑΣΑ: Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΑΣΑ θα κινηθούν μόνο τα οχήματα των ΚΤΕΛ, στις 60 γραμμές.

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Ταξί: Συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία

Υπενθυμίζεται ότι ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να κριθεί παράνομη η απεργία που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Δεν θα ισχύσει ο Δακτύλιος την Τετάρτη στην Αθήνα, λόγω της απεργίας

Παράνομη κρίθηκε η απεργία σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ -Απαντούν με 24ωρη οι συνδικαλιστές

Χωρίς Δακτύλιο σήμερα η Αθήνα λόγω της απεργίας

Υπενθυμίζεται ότι τα ΙΧ θα κυκλοφορούν σήμερα ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της γενικής απεργίας.

Σε ανακοίνωσή της η Τροχαία αναφέρει:

«Λόγω των εξαγγελθεισών, για αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (Μικρός Δακτύλιος).

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων».

Νόμιμη η απεργία των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε κρίνει νόμιμη τη συμμετοχή των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοεμβρίου 2022, που προκήρηξε η ΓΣΕΕ.

Σχετικά με το προσωπικό ασφαλείας, το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες που προκηρύσσονται από τη ΓΣΕΕ ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, αποτελούν μια διαδικασία γνωστή ως προς τον τρόπο οργάνωσής της, τόσο από την εργατική πλευρά όσο και από την εργοδοσία, κρατική και ιδιωτική, ώστε το διαχρονικά διατιθέμενο προσωπικό να ανταποκρίνεται στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων και, όπου προβλέπεται, στην αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα συμμετάσχουν νόμιμα στην απεργία, ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμά τους στην απεργία για τη διεκδίκηση των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων που προκήρυξε η Συνομοσπονδία».

Η επίσημη ανακοίνωση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Με σημερινές (Τρίτη 8/11) αποφάσεις και μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη των διοικήσεων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη τη συμμετοχή, με στάσεις εργασίας, των Σωματείων εργαζομένων στη γενική απεργία της Τετάρτης 09/11/2022.

Κηρύχθηκε παράνομη γιατί δεν είχε ορισθεί κατά παράβαση του νόμου, το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας και ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας. Επίσης, δεν γνωστοποιήθηκαν εγκαίρως τα αιτήματα και οι λόγοι της απεργίας στον εργοδότη, καθώς δεν τηρήθηκε η διαδικασία δημοσίου διαλόγου που προβλέπει ο νόμος.

Ως εκ τούτου, οι δικαστικές αποφάσεις επιδόθηκαν στα Σωματεία εργαζομένων. Παράλληλα, κλήθηκε το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ να αναλάβει αύριο τα εργασιακά του καθήκοντα, σύμφωνα με τον νόμο.

Ωστόσο, τρία Σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ που επηρεάζουν τη λειτουργία των γραμμών 2 και 3, καθώς και το Σωματείο εργαζομένων της ΟΣΥ κήρυξαν νέα 24ωρη απεργία.

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των ΜΜΜ θα καθορισθεί από την έγκαιρη προσέλευση του προσωπικού.

Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oasa.gr ή να καλεί στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.


Πηγή