Τρίτη , 29 Νοέμβριος 2022

Η εισβολή στην Ουκρανία φέρνει το τέλος της παγκοσμιοποίησης, λέει ο CEO της BlackRock

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανατρέψει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ίσχυε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Αυτό είπε ο Λάρι Φινκ, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, της BlackRock.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει βάλει τέλος στην παγκοσμιοποίηση που έχουμε βιώσει μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες», είπε ο Φινκ σε μια επιστολή του προς τους μετόχους.

«Έχει κάνει πολλές κοινότητες και ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και σε ένα καθεστώς ενδοσκόπησης. Πιστεύω ότι αυτό έχει επιδεινώσει την πόλωση και την εξτρεμιστική συμπεριφορά που βλέπουμε σε ολόκληρη την κοινωνία σήμερα».

«Οικονομικός πόλεμος»

Ο Φινκ, η εταιρεία του οποίου επιβλέπει περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, είπε ότι τα έθνη και οι κυβερνήσεις έχουν συνασπιστεί και εξαπέλυσαν έναν «οικονομικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας. Είπε, ακόμα, ότι η BlackRock έχει επίσης πάρει μέτρα για να αναστείλει την αγορά οποιωνδήποτε ρωσικών τίτλων στο ενεργό χαρτοφυλάκιό της ή στα χαρτοφυλάκια ευρετηρίων της.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, μίλησα με αμέτρητους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων πελατών και υπαλλήλων μας, που όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι θα μπορούσε να γίνει για να αποτραπεί η διάθεση κεφαλαίων στη Ρωσία», είπε ο Φινκ.

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο κόσμος βγήκε από τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ρωσία καλωσορίστηκε στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έλαβε πρόσβαση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, έγραψε ο Φινκ. Η επέκταση της παγκοσμιοποίησης επιτάχυνε το διεθνές εμπόριο, μεγάλωσε τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, είπε.

BlackRock, μια εταιρεία της παγκοσμιοποίησης

Ήταν ακριβώς τότε, πριν από 34 χρόνια, όταν ιδρύθηκε η BlackRock. Η εταιρεία ωφελήθηκε σημαντικά από την άνοδο της παγκοσμιοποίησης και την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών, που τροφοδότησε την ανάγκη για διαχείριση περιουσιακών στοιχείων με γνώμονα την τεχνολογία, είπε ο Φινκ.

«Πιστεύω σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και στη δύναμη των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών. Η πρόσβαση στο παγκόσμιο κεφάλαιο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, στις χώρες να αυξήσουν την οικονομική ανάπτυξη και σε περισσότερους ανθρώπους να βιώσουν την οικονομική ευημερία», είπε ο Φινκ.

Ο CEO είπε ότι η BlackRock έχει δεσμευτεί να εποπτεύει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κρίσης και στοχεύει να κατανοήσει πώς να κινηθεί σε αυτό το νέο επενδυτικό περιβάλλον.

«Τα χρήματα που διαχειριζόμαστε ανήκουν στους πελάτες μας. Και για να τους εξυπηρετήσουμε, εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε πώς οι αλλαγές σε όλο τον κόσμο θα επηρεάσουν τα επενδυτικά τους αποτελέσματα», είπε ο Φινκ.


Πηγή