Πέμπτη , 23 Μάρτιος 2023

«Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και ένα πιθανό δεύτερο κύμα κορονοϊού» – Newsbeast

Tη βεβαιότητά του ότι η χώρα θα είναι πιο έτοιμη για να αντιμετωπίσει την πανδημία και ένα πιθανό δεύτερο κύμα του κορονοϊού εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «ΣΥΝΘΕΣΙΣ».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η κοινωνία έχει ήδη εξοικειωθεί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η επιστημονική κοινότητα θα είναι εξοπλισμένη με καλύτερη φαρμακευτική αγωγή, το σύστημα υγείας θα είναι πιο έτοιμο, αφού θα υπάρχουν περισσότερα κρεβάτια εντατικής, ενώ η χώρα θα έχει καλύτερη προετοιμασία στα τεστ και στην ιχνηλάτηση.

Συγκεκριμένα δήλωσε μιλώντας στον Παύλο Τσίμα:

«Δεν θα επένδυα στην τύχη. Και σίγουρα δεν θα άφηνα σε καμία περίπτωση την χώρα απροετοίμαστη για το σοβαρότατο ενδεχόμενο, την μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει ο κορονοϊός με κάποιο τρόπο το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Θα είμαστε πιο έτοιμοι. Γιατί το λέω αυτό; Πρώτον έχουν επενδυθεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, δολάρια και τα πιο λαμπρά μυαλά δουλεύουν για να βρουν φάρμακα και εμβόλια. Δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμα αλλά υπάρχει μία πρωτοφανής κινητοποίηση της επιστημονικής Κοινότητας. Και θέλω εδώ πέρα να τονίσω και έχει νομίζω τη σημασία του είναι πως έχουμε εξαιρετικά διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς στον τομέα της βιοτεχνολογίας στην Αμερική. Σε πάρα πολύ σημαντικές εταιρείες, έχω επικοινωνήσει σχεδόν με όλους, είναι μεγάλη προίκα για τη χώρα το γεγονός ότι έχουμε πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία και μπορεί αύριο να χρειαστεί να έχουμε πρόσβαση σε φάρμακα ή και σε εμβόλια. Δεύτερον η κοινωνία είναι πιο έτοιμη. Οι κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα προστασίας μας έχουν γίνει δεύτερη συνήθεια. Δεν χρειάζεται να φοράμε όλοι μάσκες, αλλά έχω δει πολλές με μελέτες πως εάν αρκετοί φοράμε μάσκες αυτό μπορεί να εμποδίσει πχ. την διάδοση του ιού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Άρα είμαστε όλοι πιο υποψιασμένοι, έχουμε αλλάξει συμπεριφορές μας. Τρίτον, τα συστήματα υγείας μας είναι πιο έτοιμα. Θα έχουμε τον Οκτώβριο πολλά περισσότερα κρεβάτια εντατικής από ό,τι είχαμε τον Μάρτιο. Και τέταρτον θα είμαστε πιο έξυπνοι στα τεστ και στην ιχνηλάτηση.

Τι σημαίνει αυτό κύριε Τσίμα; Ελπίζουμε ότι και να χτυπήσει ο ιός δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε οριζόντια μέτρα. Θα μπορούμε να κλείνουμε ένα σχολείο μπορεί ω μη γένοιτο εάν υπάρχει σε ένα σχολείο, ένα οικοδομικό τετράγωνο, έστω μία πόλη, αλλά όχι κατ’ ανάγκη οριζόντια μέτρα θα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο έξυπνοι στα μέτρα τα οποία παίρνουμε».


Πηγή