Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Η «πόλη των 15 λεπτών»: Το μοντέλο που αναδιαμορφώνει τα μεγάλα αστικά κέντρα

Νέα κατεύθυνση στην αστική ανάπλαση των πόλεων επιχειρεί να δώσει ένα νέο μοντέλο πολεοδομικού σχεδιασμού, που υπόσχεται να αναδιαμορφώσει τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο λόγος για τις «πόλεις των 15 λεπτών», μια ιδέα που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και επιδιώκει την ενσωμάτωση όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις τοπικές κοινότητες, μειώνοντας, παράλληλα, τις μετακινήσεις και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα. Όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Μπαδογιαννάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της BLUE Development, στόχος είναι η δημιουργία πόλεων όπου όλα όσα χρειάζεται ένας κάτοικος μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε ένα τέταρτο με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Αυτό σημαίνει ότι οι μετακινήσεις μεταξύ κατοικιών, γραφείων, εστιατορίων, πάρκων, νοσοκομείων, σχολείων και πολιτιστικών χώρων μειώνονται, αφού η κάθε γειτονιά εκπληρώνει έξι κοινωνικές λειτουργίες: διαβίωση, εργασία, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, προμήθειες και ψυχαγωγία.

Η ιδέα της «πόλης των 15 λεπτών» δεν είναι, βέβαια, καινούργια, όμως η έλευση της πανδημίας διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Μείωσαν τις μετακινήσεις τους, άρχισαν να εργάζονται ολοένα και περισσότερο από το σπίτι, ανακάλυψαν για πρώτη φορά τις γειτονιές τους, την τοπική αγορά, τα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και εισήγαγαν την έννοια της μικροκινητικότητας (micro-mobility) στην καθημερινότητά τους. Με τη μετάβαση αυτή, γεννήθηκε και η ανάγκη για effortless living, μια φιλοσοφία που επιτρέπει στους ανθρώπους να διαβιώνουν με πιο ήσυχους ρυθμούς κοντά στη φύση, χωρίς όμως να στερούνται τίποτα από τα οφέλη ενός μεγάλου αστικού κέντρου.

Σε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία βασίστηκε και το όραμα που «γέννησε» το Paradise Quarter στο Μαρούσι, ένα εντυπωσιακό project της BLUE Residences, που προέκυψε από τη συνένωση δυνάμεων των εταιριών Bluehouse Capital των Μπάμπη Πανδή και Βίκτωρα Πιζάντε με την BLUE Development του Γιώργου Μπαδογιαννάκη. Με το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο ISV να έχει κάνει το σχεδιασμό του, το Paradise Quarter είναι πολλά περισσότερα από ένα συγκρότημα κατοικιών. Τα δύο κτίρια 6 ορόφων -με συνολικά 22 κατοικίες- αναπτύσσονται σε μια μοναδική τοποθεσία ακριβώς στην καρδιά της φύσης, δίπλα στο Άλσος Παραδείσου στο Μαρούσι, σε μια από τις πιο δυναμικές συνοικίες του, σε απόσταση αναπνοής από τα γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων, ιδιωτικά νοσοκομεία, σχολεία, εμπορικά κέντρα και πάρκα αναψυχής, δίπλα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες – και γρήγορη πρόσβαση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Πέρα
όμως από την τοποθεσία τους, τα υψηλής
αισθητικής διαμερίσματα του Paradise
Quarter
συγκεντρώνουν έντονο επενδυτικό
ενδιαφέρον και για έναν ακόμη βασικό
λόγο, αφού πρόκειται για ένα από τα πρώτα
«πράσινα» κτίρια νέας γενιάς στην Ελλάδα
που θα λάβει διεθνή πιστοποίηση αειφορίας
και βιωσιμότητας BREEAM. Το
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment
Method) αποτελεί την πιο αναγνωρισμένη
μέθοδο αξιολόγησης και πιστοποίησης
της αειφορίας κατασκευαστικών έργων,
υποδομών και κτιρίων παγκοσμίως και
αποτελεί ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα
για τους επενδυτές ακινήτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Paradise Quarter προχωρά στην υιοθέτηση διαφόρων μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο εξοπλισμού, συστημάτων, αλλά και σχεδιασμού, περιλαμβάνοντας –μεταξύ άλλων- εγκατάσταση θερμομονώσεων, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά πάνελ, σκίαση πρόσοψης και ειδικά κουφώματα αλουμινίου. Φυσικά, πέραν της υψηλής ενεργειακής απόδοσης που προσφέρουν οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, ένα «πράσινο» κτίριο εξασφαλίζει στον επενδυτή και αισθητά μεγαλύτερες αποδόσεις, καθώς εμφανίζει υψηλότερη τιμή πώλησης αλλά και ενοικίασης.

Επιπλέον, με σύμμαχο την τεχνολογία, το συγκρότημα κατοικιών Paradise Quarter επενδύει σε σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης ενός smart home. Για την BLUE Residences η έννοια του smart home επαναπροσδιορίζεται και παίρνει τη μορφή μιας παλέτας εφαρμογών (apps) και πολλαπλών αισθητήρων, μέσω των οποίων ο ένοικος «συνομιλεί» με την κατοικία του. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση της λειτουργίας της κατοικίας, εντοπίζονται σε μηδενικό χρόνο προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και ρυθμίζονται εξ αποστάσεως όλες οι εγκαταστάσεις. Έτσι οι κάτοικοι, μέσω των εφαρμογών, έχουν στη διάθεση τους μια πληθώρα επιλογών αλληλεπίδρασης με το σπίτι τους, που τους επιτρέπουν την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, την απομακρυσμένη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση συσκευών, αλλά και τον έλεγχο της θέρμανσης και της ψύξης.

Μεταξύ
των άλλων αποκλειστικών προνομίων που
θα απολαμβάνουν οι ένοικοι των
διαμερισμάτων, περιλαμβάνονται και
ηλεκτρονικές κλειδαριές, ρυθμιζόμενοι
θερμοστάτες, ενδοδαπέδια θέρμανση,
οπτικές ίνες, αισθητήρες υγρασίας,
διαρροής-απώλειας νερού και σημεία
φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε
κάθε πάρκινγκ. Παράλληλα ένας ψηφιακός
concierge θα είναι στη διάθεσή τους για να
τους υποστηρίζει σε λειτουργικά θέματα
σχετικά με την διαχείριση της κατοικίας
τους.

Κάθε κατοικία στο Paradise Quarter είναι ένας σύγχρονος χώρος διαβίωσης που ενσωματώνει μοναδικές ανέσεις και design. Με προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, το φως, τα χρώματα και οι υφές συνδυάζονται αρμονικά για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που αναζωογονεί και ηρεμεί. Τα διαμερίσματα του ισογείου έχουν απευθείας πρόσβαση στον κήπο, ενώ όλες οι κατοικίες χαρακτηρίζονται από μεγάλα παράθυρα που χαρίζουν απλόχερα φυσικό φως στους χώρους, αλλά και εξαιρετική θέα προς την πόλη και το Άλσος Παραδείσου. Επιπλέον, κάθε διαμέρισμα μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με την αισθητική και τις προτιμήσεις του εκάστοτε αγοραστή, επιλέγοντας μεταξύ τεσσάρων μοναδικών mood boards που έχουν επιμεληθεί οι σχεδιαστές του project.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στους υπέροχα διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους, που καθιστούν το Paradise Quarter μοναδικό. Έχοντας την ιδέα της πόλης των 15 λεπτών ως βασικό πυλώνα φιλοσοφίας, το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών θα προσφέρει και έναν ευχάριστο χώρο γυμναστικής, κατάλληλο για yoga, προπονήσεις και κάθε είδους άσκηση, ενώ αποκλειστικά για τους ενοίκους και τους φίλους τους, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν ατομικές συνεδρίες με έμπειρο personal trainer, ή σε ομάδες των 2-3 ατόμων. Επιπλέον, ένα μοντέρνο co working space, όπου όλοι οι κάτοικοι είναι ευπρόσδεκτοι να εργαστούν ή να πραγματοποιήσουν επαγγελματικές συναντήσεις κάνοντας κράτηση του χώρου εύκολα μέσω του app, δίνει προστιθέμενη αξία σε αυτό το μοναδικό συγκρότημα κατοικιών στο Μαρούσι.

Μετά
το Παρίσι και τη Λισαβόνα, το concept
των 15 minute cities
έρχεται και στη χώρα μας ως απάντηση
στην κλιματική κρίση, μειώνοντας τις
μετακινήσεις, ενισχύοντας τις πράσινες
πρωτοβουλίες σε επίπεδο γειτονιάς και
μεταμορφώνοντας την καθημερινότητα
πολλών κατοίκων σε μια νέα πραγματικότητα,
με περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες.
Μια καθημερινότητα με περισσότερο
ποιοτικό χρόνο για όσα και όσους αγαπάμε,
με περισσότερη εγγύτητα στο φυσικό
περιβάλλον και λιγότερες μετακινήσεις
για μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Έτσι, δημιουργούνται οι κατάλληλες
συνθήκες για έναν πιο υγιή και βιώσιμο
τρόπο ζωής, ενώ παράλληλα, ευνοείται
και η σταδιακή αναγέννηση του αστικού
τοπίου.


Πηγή