Κυριακή , 24 Σεπτέμβριος 2023
Παντρεύτηκε πεθαμένο με τις «ευλογίες» του ιερέα: Στην επικαιρότητα και πάλι η υπόθεση

Θύμα εμπορίας ανθρώπων δικαιώθηκε μετά από 30 χρόνια στη Θεσσαλονίκη – Newsbeast


Πράξη χαρακτηρισμού Θύματος Εμπορίας Ανθρώπων, χωρίς να έχει σχηματιστεί δικογραφία ή να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Πράξη εκδόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με την αξιοποίηση των σχετικών διατάξεων του νόμου 4251/2014. Οι εν λόγω διατάξεις προβλέπουν την αποσύνδεση της παροχής προστασίας στον επιζώντα εμπορίας ανθρώπων από τη συμμετοχή του στην ποινική διαδικασία.

«Το κακούργημα της εμπορίας ανθρώπων σε βάρος ανηλίκου τελέστηκε κατ’ εξακολούθηση στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το κύκλωμα εξωθούσε το ανήλικο σε επαιτεία, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, υποβάλλοντάς τον σε σωματική κακοποίηση, από ξυλοδαρμό και στέρηση νερού και φαγητού μέχρι κάψιμο με τσιγάρα σε διάφορα σημεία του σώματός του. Συχνά δε τον ανάγκαζαν να περάσει τη νύχτα έξω από το σπίτι, χωρίς ρούχα και σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν».

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων που είχε αναλάβει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, έκρινε, μετά την παρέλευση εικοσαετίας, ότι ήταν αναγκαίος ο χαρακτηρισμός του ως θύμα εμπορίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η εισαγγελική απόφαση εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στην κοινωνική αποκατάσταση του συγκεκριμένου νέου και παράλληλα ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων κι από άλλα θύματα/επιζώντες εμπορίας ανθρώπων».


Πηγή