Κυριακή , 24 Σεπτέμβριος 2023

Ιράν: Οργισμένες διαδηλώσεις για τις αυξήσεις ως 300% σε ψωμί, τρόφιμα -«Να χαθείτε μουλάδες» [βίντεο]

Πανικός στο Ιράν με τις αυξήσεις στα τρόφιμα, που αγγίζουν και το 300%. Στη χώρα γίνονται διαδηλώσεις, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι οι αρχές άνοιξαν πυρ σε κάποιες περιπτώσεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων του Ιράν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση των Αρχών να αυξήσουν την τιμή των τροφίμων, μετέδωσε απόψε το επίσημο πρακτορείο Irna.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών της χώρας, όπως την κατάργηση των επιδοτήσεων στο σιτάρι και την αύξηση της τιμής εκατοντάδων άλλων ειδών, όπως του λαδιού.

Τις δύο τελευταίες ημέρες οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Ντεζφούλ και το Γιασούτζ, όπου οι διαδηλωτές καλούσαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της, σύμφωνα με το πρακτορείο. Στο Ιζέχ, στην επαρχία του Χουζεστάν, κάποιοι επιτέθηκαν σε καταστήματα και επιχείρησαν να πυρπολήσουν τζαμί.

Διαδηλώσεις
έγιναν και σε άλλες πόλεις, καθώς και
στην επαρχία της Τεχεράνης.

Η ιρανική οικονομία υφίσταται πιέσεις λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 40%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τη Δευτέρα, ο Ραϊσί είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το σύστημα των επιδοτήσεων που καλύπτουν πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Η τιμή του ψωμιού, της βενζίνης και των φαρμάκων δεν θα αυξηθεί, διαβεβαίωσε.

Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών θα χορηγούνται κάθε μήνα «αποζημιώσεις», ύψους 10-13 δολαρίων, σε κάθε μέλος οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Για ορισμένους κατοίκους της πρωτεύουσας, όμως, το επίδομα αυτό είναι ελάχιστο.

«Οι νέες τιμές μείωσαν την αγοραστική δύναμη της οικογένειάς μου (…) Οι τιμές των τροφίμων, των φρούτων και άλλων ειδών αυξήθηκαν», είπε μια μητέρα, η 43χρονη Αζαντέχ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τιμή του
λαδιού σχεδόν τετραπλασιάστηκε μετά
την ανακοίνωση του προέδρου, ενώ η τιμή
των αυγών και του κοτόπουλου διπλασιάστηκε.

Ο Μοχάμαντ,
ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα,
40 ετών, είπε ότι οι τιμές αλλάζουν «από
ώρα σε ώρα». «Πώς να ζήσεις έτσι;».

Μετά τις ανακοινώσεις του Ραϊσί, πολλοί έσπευσαν στα σουπερμάρκετ για να κάνουν προμήθειες τροφίμων, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και με πλάνα που έδειξε η τηλεόραση.


Πηγή