Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024

Κλειστή η Αγία Σοφία για τους επισκέπτες – Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μετατροπή σε τζαμί

Εν μέσω αντιδράσεων η Τουρκία συνεχίζει τις προετοιμασίες της για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Αγία Σοφία θα παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες, προκειμένου ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Hurriyet έγραψε ότι θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Αμετανόητος ο Ερντογάν

Απτόητος να συνεχίσει το έργο του εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας τις αντιδράσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και εντός Τουρκίας.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Λάβαμε αυτήν την απόφαση εξετάζοντας ποια είναι τα δικαιωματά μας, τι θέλει το έθνος μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, ο Ερντογάν θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα με την επιλογή της 24ης Ιουλίου για την πρώτη προσευχή, καθώς εκείνη την ημέρα συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία αμφισβητεί διαρκώς.

Πανηγυρίζει η Εμινέ

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το «Τζαμί Αγία Σοφία» άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς!   Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού», αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η σύζυγος του Τούρκου προέδρου.


Πηγή