Κυριακή , 2 Απρίλιος 2023

Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

«Η κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία για το πακέτο των κοινών παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση των τιμών ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας σήμερα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Και προσέθεσε: «Η ευθύνη περνάει τώρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που συνέρχεται αύριο προκειμένου οι υπουργοί να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις ώστε να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη».

Παράλληλα ο κ.Οικονόμου επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διαρκεί η κρίση, αλλά χωρίς να παραβιαστεί το δημοσιονομικό περιθώριο.

Επιπλέον απαντώντας για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ενώ είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν με βάση την καινούργια απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ως σημαντικό το γεγονός ότι μόλις διαφάνηκε η πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση. «Είναι προφανές ότι λειτούργησε ακόμη και η απειλή χρήσης του πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πρόκειται για αποτέλεσμα μιας μακράς προσπάθειας στην οποία πρωταγωνίστησε η ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια υποστηρίχθηκε από σειρά ευρωπαϊκών χωρών που σταδιακά αυξάνονταν καθώς «το δίκαιο των θέσεών μας ήταν αυταπόδεικτο».

Φθηνότερο ρεύμα τον Νοέμβριο -Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις για την κρατική επιδότηση, οι εκτιμήσεις

Ανέφερε αναλυτικά ότι για πρώτη φορά η πρόταση κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 9 Μαρτίου, και ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις. Η πρόταση ενισχύθηκε σημαντικά όταν ύστερα από πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου αλλά και της Πολωνίας, 15 χώρες μέλη ζήτησαν από την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που να υιοθετεί ουσιαστικά την ελληνική πρόταση.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε μείζονος σημασίας βήμα όταν στις 5 Οκτωβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υιοθέτησε τις προτάσεις τού πρωθυπουργού για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF. Η πρώτη συζήτηση έγινε λίγες ημέρες αργότερα, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου στην Πράγα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τελικά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται η πρόταση αυτή ενώ λαμβάνονται υπόψη πολλές από τις ελληνικές προτάσεις.

Ακόμη υπογράμμισε ότι γίνεται έτσι αντιληπτό πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα είναι μια χώρα που συμβάλει σε πολιτικές αιχμής της ΕΕ. Πολιτικές πρακτικής λογικής οι οποίες φέρνουν άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Ακολούθως έκανε ξεχωριστή αναφορά σε άλλες πρωτοβουλίες της Ελλάδας όπως μεταξύ άλλων η εισήγηση την άνοιξη του 2020 της συγκρότησης Ταμείου Ανάκαμψης, του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, της ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης μέσα από τα self test αλλά και τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων με σκοπό την άμεση στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονταν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επίσης η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε στη συνέχεια ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. «Θα εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται αλλά δεν θα το παραβιάζουμε», τόνισε.

Περνώντας σε ένα άλλο ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει με τις πολιτικές της ότι το σύστημα της δημόσιας υγείας είναι προϋπόθεση της κοινωνικής ευημερίας. «Η υγεία του λαού για την κυβέρνησή μας είναι προτεραιότητα», επισήμανε.

Έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δόθηκε σε διαβούλευση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και για την ιατρική εκπαίδευση. «Στόχος και αυτής της νομοθετικής παρέμβασης είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την ενίσχυσή του με περισσότερους γιατρούς, με την κάλυψη του συνόλου των οργανικών θέσεων και με τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σειρά προτεινομένων ρυθμίσεων στην κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε επίσης για την εγκληματικότητα και σε όσα έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης περί δήθεν αύξησης της εγκληματικότητας διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία.

Κλείνοντας υπενθύμισε ότι εκτός από την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σημαντική υπήρξε η αύξηση των οικοδομικών αδειών για το 2021. Επισήμανε ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας της ΕΕ σύμφωνα με τη Eurostat καθώς οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 54%.

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Θα εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται, αλλά δεν θα το παραβιάζουμε»

Η κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνήλθε την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία για ένα πακέτο κοινών παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση των τιμών ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου. Η ευθύνη περνάει τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, το οποίο συνέρχεται αύριο, προκειμένου οι Υπουργοί, να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις, έτσι ώστε να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη.

Είναι σημαντικό -και δεν μπορεί παρά να λαμβάνεται υπόψη από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες- το γεγονός ότι, αμέσως μόλις διαφάνηκε η πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση. Είναι προφανές ότι λειτούργησε ακόμη και η απειλή χρήσης του πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου. Αποδεικνύεται ότι η θέσπισή του μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, ώστε να αποφύγουμε τις ακραίες τιμές που είδαμε στο φυσικό αέριο τους τελευταίους μήνες.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι προϊόν μιας μακράς προσπάθειας στην οποία η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνίστησε και υποστηρίχθηκε στη συνέχεια και από σειρά ευρωπαϊκών χωρών, που σταδιακά αυξάνονταν, καθώς το δίκαιο των θέσεών μας ήταν αυταπόδεικτο. Η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου κατατέθηκε για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 9 Μαρτίου, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις.

Η πρόταση ενισχύθηκε σημαντικά, όταν -ύστερα από πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, αλλά και της Πολωνίας- 15 χώρες μέλη της ΕΕ με κοινή επιστολή τους προς την Επίτροπο Ενέργειας (28 Σεπτεμβρίου) ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου να υιοθετεί ουσιαστικά την ελληνική πρόταση.

Μείζονος σημασίας βήμα έγινε στις 5 Οκτωβρίου, όταν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν, με επιστολή της προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υιοθέτησε τις ελληνικές προτάσεις, ενώ στη συνέχεια η πρόταση συζητήθηκε ουσιαστικά και στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πράγας. Τελικά, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται και η απόφαση αυτή, ενώ λαμβάνονται υπόψη πολλές από τις ελληνικές προτάσεις.

Γίνεται, έτσι, αντιληπτό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που συμβάλλει αποφασιστικά, πολύ ουσιαστικά σε πολιτικές αιχμής της ΕΕ, πολιτικές πρακτικής λογικής, οι οποίες φέρνουν άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, δίδεται σαφές σήμα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι πρακτικές της μπλόφας και των εκβιασμών -στις οποίες αναλώθηκαν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες κόστισαν και εξέθεσαν την πατρίδα μας- ήταν μια θλιβερή παρένθεση του ακραίου λαϊκισμού και ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η Ελλάδα παραμέρισε τις σκιές του πρόσφατου παρελθόντος και εμπέδωσε μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα αξιοπιστίας στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή. Αποδεικνύει άλλη μια φορά, ότι, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπαψε να είναι μια χώρα πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε χώρα που ανοίγει δρόμους και τελικά παράγει λύσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αυτό δεν φαίνεται μόνο τώρα, στη συμβολή της χώρας μας στην πρόταση για το πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου και τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια.

Είναι η Ελλάδα που, μαζί με ακόμη 8 χώρες, εισηγήθηκε την άνοιξη του 2020, στην αρχή της πανδημίας, τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι η Ελλάδα που εισηγήθηκε, την ίδια περίοδο, τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε μέσα στην πανδημία τις επιχειρήσεις.

Είναι η Ελλάδα που εισηγήθηκε, το 2021, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την Covid-19, ώστε να επαναλειτουργήσει η τουριστική αγορά.

Είναι η Ελλάδα που εισηγήθηκε, την άνοιξη του 2021, την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης μέσα από τα self-test.

Είναι η Ελλάδα που εισηγήθηκε, το Μάιο του 2022 τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που υιοθετείται σταδιακά από ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Όλα αυτά, παρά τις αρχικές δυστοκίες, υιοθετήθηκαν τελικά από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών κι έγιναν πραγματικότητα. Όλα αυτά εφαρμόστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και απέφεραν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τις χώρες και τους λαούς της ηπείρου μας. Και βεβαίως για την πατρίδα μας, για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Υιοθετήθηκαν γιατί στηρίζονταν σε άρτια τεχνογνωσία, αλλά και σε απόλυτη εμπειρική τεκμηρίωση. Η Ελλάδα, με σχέδιο, με γνώση, με έμπνευση, κατάφερε να πείσει.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το χρόνο λήψης και υλοποίησης των οριστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Η θέση μας -και την επανέλαβε πολλές φορές ο πρωθυπουργός- είναι ξεκάθαρη: θα εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται, αλλά δεν θα το παραβιάζουμε.

Ας δουν, όσοι ανεύθυνα και καιροσκοπικά μοιράζουν ακοστολόγητες υποσχέσεις, τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν τις κυβερνήσεις σε άλλες περιπτώσεις χωρών και τις συνέπειες που υπάρχουν εκεί. Ας δουν για παράδειγμα τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα η οποία ανήκει στο club των G7, όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε μη κοστολογημένες και μη ρεαλιστικές εξαγγελίες ως προς την πρόθεσή της να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, χωρίς να τεκμηριώσει από πού θα βρει τα χρήματα. Και βέβαια ας μην ξεχνούν ότι η χώρα μας έχει στο παρελθόν πληρώσει πολύ ακριβά λαϊκισμούς, αλλά και τις πλειοδοσίες.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ενίσχυση του ΕΣΥ με πολλούς και καλούς γιατρούς

Έχουμε πολλές φορές υποστηρίξει και το έχουμε αποδείξει με τις πολιτικές μας ότι για μας το Σύστημα της Δημόσιας Υγείας είναι προϋπόθεση της κοινωνικής ευημερίας. Η υγεία του λαού για την κυβέρνησή μας είναι προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που δόθηκε σε διαβούλευση, για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και για την ιατρική εκπαίδευση. Στόχος και αυτής της νομοθετικής παρέμβασης είναι η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από το ΕΣΥ με την ενίσχυσή του με περισσότερους γιατρούς, με την κάλυψη του συνόλου των οργανικών θέσεων και με τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται μια σειρά νέων ρυθμίσεων.

Ανάμεσα στα άλλα:

Δίνεται η δυνατότητα, πέρα από τις προκηρύξεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για γιατρούς, στις περιοχές που οι προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες να προκηρύσσονται θέσεις μερικής απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο οι κενές θέσεις μπορεί να καλύπτονται από γιατρούς ιδιώτες, που θα επιλέγουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ μερικώς, διατηρώντας και ιδιωτικό τους έργο. Βασική επιλογή παραμένει η ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για αυτό και το μέτρο που σας περιέγραψα, η μερική απασχόληση, θα υλοποιείται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι προκηρύξεις καταλήγουν επανειλημμένα άγονες. Πρόκειται για μέτρο που μπορεί να δώσει λύσεις, ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες γιατροί που δεν επιθυμούν να μπουν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, αλλά μπορούν να καλύψουν τα κενά συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε γιατρούς που υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, εφόσον συμμετέχουν στην πλήρη λειτουργία, πρωινή και απογευματινή του νοσοκομείου και έχουν επιτύχει τους συγκεκριμένους στόχους ως προς τη διαχείριση περιστατικών, να έχουν ήπιο ιδιωτικό έργο μία ή δύο φορές την εβδομάδα εκτός των ωρών απασχόλησής τους στο ΕΣΥ. Με αυτό τον τρόπο το ΕΣΥ γίνεται ακόμη περισσότερο ελκυστικό στους γιατρούς αυτούς και αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνουν οι γιατροί εντός του ΕΣΥ, να περιορίσουμε δηλαδή την «αιμορραγία» ιατρικού προσωπικού από το ΕΣΥ. Ο κίνδυνος μεταφοράς ύλης εκτός ΕΣΥ αποτρέπεται, καθώς οι αυστηρές προϋποθέσεις επιβάλλουν την πλήρη συμμετοχή σε όλη τη λειτουργία του Νοσοκομείου πρωινές και απογευματινές βάρδιες. Αντιθέτως σήμερα, εξαιτίας των μεγάλων κενών που υπάρχουν, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται, ο πολίτης αναγκάζεται συχνά να προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αλλαγές αυτές συμπίπτουν με τη λειτουργία κεντρικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης των χειρουργείων, η οποία διασφαλίζει απόλυτα τη διαφάνεια στις λίστες που υπάρχουν. Με αυτές τις παρεμβάσεις ενισχύεται η παρουσία των γιατρών στο ΕΣΥ, επιτυγχάνεται η διαφάνεια και ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ.

Παράλληλα, έχει ήδη ανακοινωθεί η αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ κατά 10%, που σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αυξάνει το εισόδημα των γιατρών που υπηρετούν στο σύστημα, ενώ αναβαθμίζονται τα ΤΕΠ και διασφαλίζεται αυτοτελές επίδομα σε όσους γιατρούς υπηρετούν εκεί.

Στόχος, επομένως, είναι η αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του συνόλου του ιατρικού δυναμικού της χώρας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ενταχθεί, εφόσον το επιθυμεί, στο ΕΣΥ με διαφορετικούς τρόπους, πράγμα που διασφαλίζει απόλυτα το δημόσιο χαρακτήρα του, καθώς βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως πολλές φορές έχουμε διακηρύξει, είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με πολλούς και καλούς γιατρούς, ώστε ο πολίτης να μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή την καλύτερη δυνατή υπηρεσία.

Στα μυθεύματα και τις φαντασιώσεις απαντάμε με στοιχεία

Για άλλη μια φορά ότι οι ισχυρισμοί που επίμονα επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες η αντιπολίτευση, περί δήθεν αύξησης της εγκληματικότητας, διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία. Οι αριθμοί και σε αυτήν την περίπτωση είναι αμείλικτοι, δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας κατά 25%, σε σχέση με την τετραετία 2015-2019. Ειδικότερα, σε σύγκριση με τα 9μηνα των ετών 2015 έως 2019, το 9μηνο 2022 μειώθηκαν σε όλη την επικράτεια οι ληστείες σε ποσοστά που κυμαίνονται από 33,37% έως 41,04%, οι κλοπές-διαρρήξεις από 7,87% έως 16,79%, και οι κλοπές τροχοφόρων από 16,16% έως 51,92%.

Βέβαια δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ή να υποτιμά τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαλεύκανση εγκλημάτων που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, στη φύλαξη των συνόρων με το επιχειρησιακό σχέδιο «ΑΚΡΙΤΑΣ», που ήδη αποδεικνύεται καταλυτική στην ασφάλεια της χώρας, αλλά και της ΕΕ. Στα μυθεύματα και τις φαντασιώσεις, απαντάμε και θα συνεχίσουμε να απαντάμε, με τα στοιχεία, με την πραγματικότητα, με τη δουλειά και με πράξεις.

Αύξηση οικοδομικών αδειών κατά 54%

Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω ότι εκτός από την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σημαντική επίσης υπήρξε η αύξηση των οικοδομικών αδειών για το 2021. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν στην Ελλάδα, με την χώρα μας να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 54%. Η ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία μας και αποτελεί μέσο υπέρβασης της οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστό ότι στην οικοδομή εμπλέκονται εκατοντάδες επαγγέλματα, με αποτέλεσμα από τη μια να μειώνεται δραστικά η ανεργία και από την άλλη να αυξάνεται ο κύκλος εργασιών πολλαπλών επαγγελματικών κλάδων. Ταυτόχρονα, επειδή η οικοδομή απαιτεί συνεργασία πολλών επαγγελματιών τα χρήματα που επενδύονται εκεί κινούνται πάρα πολύ γρήγορα και περνούν στην τσέπη των πολιτών με μεγαλύτερη αμεσότητα.

Είναι δηλαδή μια επένδυση ταχείας απόδοσης, που αγγίζει άμεσα και γρήγορα μεγάλα στρώματα πολιτών. Η εξέλιξη αυτή δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ενισχύθηκε από ένα πλέγμα πολιτικών που ψηφίσαμε από την αρχή της θητείας μας και με συνέπεια εφαρμόζουμε. Η οικονομία υπάρχει για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για την οικονομία. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη του δυναμισμού της οικονομίας και των θετικών αποτελεσμάτων που παράγει η ασκούμενη οικονομική πολιτική μας.

Απαντήσεις για τις σχέσεις με την Τουρκία , το αυριανό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας αλλά και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις εκλογές , έδωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Έχουμε απαντήσει ότι στο ζήτημα αυτό ισχύει η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα όπως αυτό υπάρχει και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και πάντοτε με σωφροσύνη συμπεριφερόμαστε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι προς το συμφέρον της χώρας και της πατρίδας».

Ερωτηθείς αν η χώρα μας ανησυχεί από το γεγονός της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και όσα γράφονται για πυρηνικές κεφαλές στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η χώρα μας έχει φροντίσει να αναβαθμίσει την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων, έχει ανέβει πολλά επίπεδα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά, έχει αυτοπεποίθηση, ισχυρούς συμμάχους, το δίκαιο στο πλευρό της και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέρχεται χωρίς να ανησυχεί, να τρομοκρατείται ή να πανικοβάλλεται.

Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν είναι σε γνώση αίτημα της Europol προς την ελληνική πλευρά για το θέμα των υποκλοπών και πως η συνεργασία της με την ΕΛ.ΑΣ είναι υποδειγματική. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και την αρμόδια επιτροπή.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσει τις εκλογές αλλά να διαχειριστεί το χάος που θα βρει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει δοκιμαστεί η εγκυρότητα των προβλέψεων του κ. Τσίπρα υπενθυμίζοντας ότι παραμονές των εκλογών του 2019 έλεγε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μία στο εκατομμύριο να ηττηθεί από τον κ. Μητσοτάκη.

«Ο κ. Τσίπρας έχει το δικό του τρόπο ερμηνείας της πραγματικότητας. Αλλιώς θα έβλεπε ότι η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια διαχειριζόμενες αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, έχει μειώσει πέντε μονάδες την ανεργία, έχει εξασφαλίσει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, έχει κρατήσει την κοινωνία και την οικονομία όρθια, έχει ενισχύσει τη διεθνή θέση της χώρας, τρέχει το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, υλοποιεί προγράμματα μεταρρυθμίσεων που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Όλα αυτά τα πέτυχε με σχέδιο, δουλειά, διότι διαβάζουμε σωστά το διεθνές περιβάλλον. Στην περίοδο των πολύπλοκων κρίσεων που διανύουμε, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και εύκολες συνταγές. Απαιτείται δουλειά, ενσυναίσθηση και προσπάθεια με πράξεις και όχι στα λόγια, να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας», υπογράμμισε.

Δήλωσε επίσης ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση την καινούργια απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να μη διεξαχθούν το καλοκαίρι απάντησε: «Πότε θέλει ο κ. Τσίπρας να γίνουν; Ζητάει εκλογές εδώ και 1,5 χρόνο κάθε μήνα. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους και επιβεβαιώνεται. Θα γίνουν στην ώρα τους και τότε οι Έλληνες θα διαλέξουν, θα αξιολογήσουν ποιος εξασφαλίζει ασφαλέστερο δρόμο για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας».

Για τις φθορές στο Μετρό του Αγίου Ιωάννη και ποιον θα επιβαρύνουν, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως το αρμόδιο υπουργείο θα δώσει απαντήσεις, θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπεται και θα επωμιστούν τα βαρη αυτοί που τα έκαναν.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα που αφορά καταδίκη πολίτη για το βιασμό της κόρης τους στα Ιωάννινα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι ανακρίβεια να αναφέρεται ο βιαστής καταδικασμένος, ως παράγοντας της ΝΔ. Τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα δεν προσφέρονται για εργαλειοποίηση, πως πρόκειται για φρικτά εγκλήματα και δεν έχουν νόημα τα υπονοούμενα για δήθεν πολιτικές παρεμβάσεις. «Αν δει κανείς το ιστορικό θα δει ότι καταγγέλθηκε το 2018 και δεν τον συλλάβανε. Καταδικάστηκε με απόλυτη πλειοψηφία 7-0, μετά δόθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής και το δημοσίευμα υπονοεί ότι έγινε παρέμβαση για να πάρει αναστολή ενώ δεν έγινε όταν επιβλήθηκε η ποινή. Η δικαιοσύνη πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητά της αλλά η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που θα εκτιμήσει το σκεπτικό της απόφασης», συνέχισε ενώ είπε ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε η ποινή να είναι ισόβια και να μην υπάρχει η δυνατότητα οποιασδήποτε αναστολής.

Ερωτηθείς τι προσδοκά η κυβέρνηση από το αυριανό συμβούλιο των υπουργών ενέργειας, απάντησε «να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις που θα τα εφαρμόσουμε το ταχύτερο και θα συμπληρώσουν τα εθνικά σχέδια δράσης».

Δήλωσε επίσης ότι η προσδοκία είναι να μην γυρίσει το ζήτημα πίσω στο συμβούλιο των ηγετών ενώ για τη μάχη απέναντι στην ακρίβεια είπε πως είναι καθημερινή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης ή λήψης άλλων μέτρων στήριξης είπε πως αν και εφόσον υπάρξει κάτι θα γίνει ενημέρωση επίσημα και συγκεκριμένα.

Επιπλέον σε ερώτηση σχετικά με ανακοίνωση συνδικαλιστών της αστυνομίας για την παρουσία τους στο ΑΠΘ μόνιμα, απάντησε πως οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ είναι βάσει σχεδίου, στάθμισης και αξιολόγησης των αναγκών σε κάθε περιστατικό και πεδίο.


Πηγή