Δευτέρα , 11 Δεκέμβριος 2023

Οι τρεις εξαγγελίες Μητσοτάκη: Έκτακτη ενίσχυση στις συντάξεις, ρυθμίσεις οφειλών σε δόσεις, επιστροφή ΕΦΚ

Τις τρεις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη, θα εξειδικεύσουν την Τετάρτη τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Συγκεκριμένα, στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

O πρωθυπουργός είπε στην τοποθέτησή του ότι θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες αύριο για τις εξής τρεις παρεμβάσεις:

  • Εκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους
  • Νέα ρύθμιση δόσεων για οφειλές δανείων
  • Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Έκτακτο βοήθημα 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1η/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης για gov.gr: Γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος, που σέβεται τον πολίτη και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης

Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω τον Τσίπρα που λέει «όχι» σε «κυβέρνηση ηττημένων» -Μπορεί να προκύψει

«Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή», είπε ακόμη για τη μία από τις τρεις παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση.

Πώς θα μοιραστεί το εφάπαξ επίδομα

Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν καμία αίτηση, καθώς τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στον λογαριασμό τους. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι συνταξιούχοι θα μοιραστούν περίπου 280 εκατ. ευρώ, με τους δικαιούχους να είναι οι συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν ή έχουν προσωπική διαφορά και δεν πήραν καθόλου αύξηση, ή πήραν μικρή αύξηση σβήνοντας την προσωπική διαφορά, εφόσον η κύρια σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 1.600 ευρώ.

Τα χρήματα αναμένεται να μοιραστούν ως εξής:

  • 300 ευρώ επίδομα για συντάξιμες αποδοχές έως 800 ευρώ
  • 250 ευρώ για συντάξεις που κυμαίνονται από 801 έως 1.100 ευρώ
  • 200 ευρώ για συνταξιούχους έως 1.101 έως 1.600 ευρώ

Ρυθμίσεις 36 έως 72 δόσεων για νέες και παλαιές οφειλές

Η δεύτερη παρέμβαση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις οφειλών σε νέα και παλιά δάνεια. Εκανε λόγο για σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών, με τις λεπτομέρειες να δίνονται αύριο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων, θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2023

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα και το ζήτημα του κόστους παραγωγής, προανήγγειλε την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

«Εχω πάρει την απόφαση να χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Παρέμβαση ύψους 76 εκατ. ευρώ. Έχω ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες για αποζημιώσεις να τρέξουν γρήγορα», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Πηγή