Σάββατο , 14 Μάιος 2022

Ουκρανία: Εκατοντάδες πτώματα Ρώσων στρατιωτών σε τρένα-ψυγεία -Η Μόσχα δεν θέλει να τα περισυλλέξει

Οι στρατιωτικές Αρχές της Ουκρανίας φόρτωσαν την Παρασκευή (13/5) σε βαγόνια-ψυγεία τα πτώματα Ρώσων στρατιωτών που περισυνέλλεξαν μετά τις μάχες σε Κίεβο και Τσερνίχιφ.

Ο Βολοντίμιρ Λιαμζίν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας της Ουκρανίας, είπε ότι η χώρα του ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να επιστρέψει τους νεκρούς στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο η Ουκρανία ακολουθεί πιστά, αφού τελειώσει η φάση της ενεργούς σύγκρουσης, οι πλευρές πρέπει να επιστρέψουν τα πτώματα των στρατιωτών της άλλης χώρας. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να επιστρέψει τις σορούς στον επιτιθέμενο», τόνισε.

Ο Λιαμζίν είπε ότι υπάρχουν πολλά τρένα-ψυγεία, σταθμευμένα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπου φυλάσσονται πτώματα Ρώσων στρατιωτών.

Εικόνες φρίκης: Οι Ρώσοι παρατούν πτώματα στρατιωτών τους στην Ουκρανία -Στοιβαγμένα σε τρένα ψυγεία στο Κίεβο

Φωτό-φρίκη: Οι σοροί Ρώσων στρατιωτών σχηματίζουν το γράμμα «Ζ» σε χωριό κοντά στο Χάρκοβο

Πολλές εκατοντάδες βρίσκονται σε μια εγκατάσταση στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με ένα βίντεο του πρακτορείου Reuters.

«Σε αυτό το τρένο-ψυγείο φυλάσσονται πολλές εκατοντάδες πτώματα Ρώσων κατακτητών. Τα περισσότερα μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου, κάποια από το Τσερνίχιφ και από κάποιες άλλες περιοχές επίσης», επισήμανε ο Λιαμζίν.

Οι Ρώσοι δεν επιθυμούν να περισυλλέξουν τα πτώματα των νεκρών τους στην Ουκρανία

Είχε προηγηθεί προ ημερών ρεπορτάζ του Al Jazeera, που κατάφερε να αποτυπώσει και σε βίντεο, με εικόνες από πτώματα Ρώσων στρατιωτών στοιβαγμένα σε τρένα-ψυγεία.

Οι νεκροί φορούσαν στρατιωτικά διακριτικά, τα οποία δείχνουν ότι πρόκειται για Ρώσους στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και μέλη επίλεκτων σωμάτων των δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενδεικτικά, στο βίντεο φαίνεται το έμβλημα που φορά ένας νεκρός στρατιώτης, το οποίο δείχνει ότι πρόκειται για επίλεκτο αλεξιπτωτιστή.

Επιπλέον, τονίζεται ότι σε κάποια πτώματα Ρώσων έχουν βρεθεί κοσμήματα, τα οποία πιθανόν οι στρατιώτες της Μόσχας έχουν κλέψει από Ουκρανούς πολίτες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρεπορτάζ.

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera για τα πτώματα Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία:

Ουκρανοί που μίλησαν στην κάμερα του Al Jazeera, τόνισαν ότι οι Ρώσοι δεν επιθυμούν να λάβουν τα πτώματα των νεκρών στρατιωτών τους, υπό τον φόβο μάλλον της προσπάθειας συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανικός Στρατός αναφέρει ότι ως τώρα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.000 Ρώσοι στρατιώτες από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Πάντως, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων της είναι σημαντικό μικρότερος.


Πηγή