Σάββατο , 9 Δεκέμβριος 2023

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Οσμάν Καβαλά: «Αδικη καταδίκη, αντίκειται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε χθες Δευτέρα ότι είναι «βαθιά προβληματισμένο και απογοητευμένο» για την καταδίκη σε ισόβια του Τούρκου ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Ο Καβαλά κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης, δίχως τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους.

«Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους του δικαίου», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

Οσμάν Καβαλά: Διεθνής καταδίκη της Τουρκίας για την απόφαση δικαστηρίου της να τον καταδικάσει σε ισόβια

Τουρκία: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Οσμάν Καβαλά

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Αφήστε τον ελεύθερο

«Καλούμε ξανά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά», τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Καβαλά κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας μέσω της χρηματοδότησης διαδηλώσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν τη δίκη του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου, μαύρου προβάτου της κυβέρνησης Ερντογάν, πολιτικό διωγμό.

«Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για τον συνεχιζόμενο δικαστικό κατατρεγμό της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, πολιτικών και επιχειρηματιών στην Τουρκία», προστίθεται στο δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.


Πηγή