Πέμπτη , 29 Ιούλιος 2021
«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα»

Συλλυπητήρια από το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών – Newsbeast

Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο των οκτώ ατόμων, έξι εκ των οποίων Γάλλοι πολίτες εργαζόμενοι σε ανθρωπιστική οργάνωση, που δολοφονήθηκαν στην περιοχή Κουρέ του Νίγηρα, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Νίγηρα, καθώς και την ισχυρή πεποίθηση ότι ο κοινός τους αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συμβάλλει στην επίτευξη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει την ετοιμότητα της Ελλάδας, η οποία υποστήριξε θερμά την πρωτοβουλία ίδρυσης του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ, να συνδράμει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες ηλικίας από 25 έως 50 ετών σκοτώθηκαν στην επίθεση που είχε χθες στόχο εργαζομένους της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACTED, η οποία χαρακτήρισε σήμερα Δευτέρα «λυπηρό» το γεγονός ότι η διενής κοινότητα δεν παρέχει περισσότερες εγγυήσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε αυτή την επικίνδυνη χώρα.

«Η διεθνής κοινότητα (πρέπει να συνειδητοποιήσει) την αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στο να μας ζητά να υποστηρίξουμε τους πληθυσμούς αυτούς που ζουν σε σκληρές συνθήκες και στο να μας αφήνει μόνους απέναντι σε μια βία όπου γινόμαστε ο πιο εύκολος στόχος», είπε ο συνιδρυτής της ACTED Φρεντερίκ Ρουσέλ σε συνέντευξη Τύπου.

«Τα θύματα ήταν από 25 έως 50 ετών. Ήταν τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άνδρες», πρόσθεσε, αρνούμενος να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, έξι υπήκοοι Γαλλίας και δύο υπήκοοι Νίγηρα –ο ένας οδηγός αυτοκινήτου, ο άλλος ξεναγός–, σκοτώθηκαν χθες από ενόπλους στην Κουρέ, 60 χλμ. νοτιοανατολικά της Νιαμέι, κατά τη διάρκεια περιήγησης σε καταφύγιο όπου ζουν καμηλοπαρδάλεις, τα τελευταία κοπάδια που απομένουν στη δυτική Αφρική.

Η γαλλική εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας ξεκίνησε σήμερα έρευνα για «δολοφονίες σε σχέση με μια τρομοκρατική επιχείρηση» και «τρομοκρατική συνωμοσία».

Ο δικηγόρος της ACTED, Ζοζέφ Μπρεάμ, δήλωσε πως κατατέθηκε αγωγή στο Παρίσι «προκειμένου να μάθουν οι οικογένειες τι συνέβη ακριβώς, αν ήταν μια τυχαία επίθεση, αν ήταν προσχεδιασμένη, αν ήταν κάτι που θα μπορούσε να ξανασυμβεί».

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες, όμως πραγματοποιήθηκαν σε μια χώρα όπου πραγματοποιούνται συχνά επιθέσεις από οργανώσεις τζιχαντιστών του Σαχέλ, εκ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (EIGS), μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων έχει οριστεί για τις 27 Δεκεμβρίου.

Σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα αναζητούσαν τους δράστες της επίθεσης με την υποστήριξη από αέρος του γαλλικού στρατού.

Πράκτορες της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών του Νίγηρα προχώρησαν σε λήψη δειγμάτων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου επί τόπου. Οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν χθες βράδυ στη Νιαμέι.


Πηγή