Πέμπτη , 28 Σεπτέμβριος 2023

Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βία στον αθλητισμό τη Δευτέρα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βία στον αθλητισμό θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα (7/2) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Η δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Αλκιβιάδη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη έχει κινητοποιήσει τις Αρχές και την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.

Έρχονται πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατά της οπαδικής βίας -Ποια μέτρα εξετάζονται

Έτσι, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα από τη δολοφονία του 19χρονου που συγκλόνισε την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει προσωπικά στο θέμα και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Με τη συνδρομή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, θα καλέσουν τις επόμενες ημέρες όλους τους εμπλεκομένους, αθλητικές ομάδες, παράγοντες και οργανωμένους οπαδούς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου. Αυτή δεν θα είναι μια μεμονωμένη πρωτοβουλία, καθώς το πιθανότερο είναι να φτιαχθεί ένα σχήμα, το οποίο θα παραμείνει ενεργό έως ότου απομακρυνθούν τα κακοποιά στοιχεία από τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους.

Μπαράζ ελέγχων στους συνδέσμους των οπαδών

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος, έπειτα από το μπαράζ ελέγχων στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, προανήγγειλε ότι οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων θα είναι συνεχείς, και όσοι λειτουργούν παράνομα θα κλείνουν.

Επιβεβαιώθηκε έτσι πλήρως το ρεπορτάζ του iefimerida για τα σαρωτικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού. Ένα φαινόμενο σύνθετο και δύσκολο στην αντιμετώπισή του, και γι αυτό το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν από τη μια πλευρά να αποδοθεί δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη υπόθεση και να βρεθούν όλοι οι συμμέτοχοι στην εν ψυχρώ δολοφονία στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, αντιλαμβάνονται ότι αν δεν βάλουν όλους τους εμπλεκόμενους από την πλευρά των ομάδων και των φιλάθλων στο παιχνίδι, οι πρωτοβουλίες αντί για κάθαρση μπορεί να φέρουν τυφλή και ανεξέλεγκτη βία.

Στη Γενεύη ο Γεραπετρίτης

Επιδιώκουν, λοιπόν, την επιβολή σκληρών μέτρων με συναίνεση, ώστε να μην μείνουν, για μια ακόμα φορά, με μια λίστα καλών προθέσεων, οι οποίες θα εξανεμιστούν στην πρώτη σύγκρουση αντίπαλων ποδοσφαιρικών θυρών. Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε και το μυστικό ταξίδι του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Γενεύη προκειμένου να συζητήσει το θέμα με την UEFA.

Ο υπουργός Επικρατείας, σε ανακοίνωση του διευκρίνισε ότι πήγε στη Γενεύη, προσκεκλημένος της UEFA, σε προγραμματισμένο από καιρό ταξίδι, το οποίο αφορούσε την αντιδικία που έχει προκύψει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την ευρωπαΐκή Super League, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία κλειστού πρωταθλήματος των κορυφαίων clubs της Ευρώπης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida, όμως, οι συνομιλίες αφορούσαν και την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, που αποτελεί αντικείμενο του μνημονίου, το οποίο υπέγραψε το 2010 ο Πρωθυπουργός, με εκπροσώπους των UEFA/FIFA.


Πηγή