Κυριακή , 29 Ιανουάριος 2023

Τα παιδιά πολιτικών που κατεβαίνουν στις εκλογές σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Το μήλο κάτω από τη μηλιά λέει η παροιμία. Όμως εμπεριέχει αλήθεια, καθώς στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, φιγουράρουν υποψήφιοι βουλευτές γόνοι πολιτικών οικογενειών με παράδοση.

Και πώς να γίνει αλλιώς, όταν μεγαλώνεις σε ένα σπίτι όπου οι συναναστροφές και οι προσλαμβάνουσες είναι αδιαλείπτως πολιτικές. Το όνομα βέβαια είναι πολύτιμος σύμμαχος από τη μια: Υπάρχει «μαγιά» εκλογικού σώματος, ανοίγει πόρτες, βοηθά στην αναγνωρισιμότητα. Ταυτόχρονα όμως είναι αναμφίβολα και «άχθος» για τον φέροντα το όνομα: Πρέπει να αποδείξει ότι είναι τουλάχιστον ισάξιος – αν όχι καλύτερος – του προκατόχου του στην πολιτική κονίστρα, ενώ ταυτόχρονα, «κληρονομεί» και τις όποιες «αμαρτίες» του γονέα ή του συγγενή του.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιους κατεβάζουν τα κόμματα στην εκλογική μάχη που επίκειται σε λίγους μήνες.

Οι «γόνοι» της ΝΔ

Α’ Αθηνών: Η Άννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ιστορικού στελέχους, Χρήστου Ροκόφυλλου, διεκδικεί την ψήφο στην Α’ Αθήνας για πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία μετά τη συνάντησή της τον περασμένο Ιούλιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Νομικός, με βαρύ βιογραφικό, με διδακτορικό στο Παρίσι, θητεία στο ΥΠΕΞ ως στέλεχος, περιφερειακή σύμβουλος, δημοτική σύμβουλος και νυν Αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας. Είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες «μετεγγραφές» Μητσοτάκη από την Κεντροαριστερά με στόχο τη διεύρυνση του ακροατηρίου της ΝΔ.

Η Άννα Ροκοφύλλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
Η Άννα Ροκοφύλλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Στην Αιτωλοακαρνανία κατέρχεται ο Γιώργος Σταμάτης, γιος του πρώην βουλευτή και νομάρχη Δημήτρη Σταμάτη ο οποίος είχε εκλεγεί με τη ΝΔ, ενώ είχε περάσει και από τους ΑΝΕΛ, ενώ ίδρυσε στη συνέχεια τη Νέα Μέρα μαζί με τον Χρ. Ζώη.

Ο Γιώργος Σταμάτης -Φωτογραφία: agriniotimes.gr
Ο Γιώργος Σταμάτης -Φωτογραφία: agriniotimes.gr

Στα Τρίκαλα, κατεβαίνει υποψήφιος ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Σωτήρη Χατζηγάκη.

Ο Μικέλης Χατζηγάκης -Φωτογραφία: trikalaidees.gr
Ο Μικέλης Χατζηγάκης -Φωτογραφία: trikalaidees.gr

Στο Ηράκλειο, ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ανιψιός του Μανώλη Κεφαλογιάννη 

Στο Νότιο Τομέα Αθηνών, κατεβαίνει ξανά ως υποψήφια η νομικός Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη.

Η Ιωάννα Γκελεστάθη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η Ιωάννα Γκελεστάθη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην Αρτα υποψήφιος ξανά θα είναι ο Ντίνος Παπαδημητρίου, εγγονός του βουλευτή της ΕΡΕ και της ΝΔ, ανιψιός του πρώην βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου, ενώ ο πατέρας του ήταν και πρόεδρος της ΝΟΔΕ.

Ο Ντίνος Παπαδημητρίου
Ο Ντίνος Παπαδημητρίου

Οι «γόνοι»
του ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ τα
ψηφοδέλτια δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί
– μέχρι τα Χριστούγεννα είναι η εντολή
Τσίπρα να έχουν ετοιμαστεί – οι διεργασίες
είναι στην τελική τους ευθεία. Μέχρι
στιγμής, μόνο ελάχιστοι είναι απόγονοι
πολιτικών «τζακιών», ανάμεσά τους είναι:

Στη Β’ Πειραιά ακούγεται ότι θα κατέλθει υποψήφια η Κατερίνα Λογοθέτη κόρη του πρώην δημάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη.

Η Κατερίνα Λογοθέτη
Η Κατερίνα Λογοθέτη

Στην Α’ Αθήνας αναμένεται να είναι υποψήφια η νομικός Μαρία Κουβέλη, κόρη του Φώτη Κουβέλη, ιστορικού στελέχους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και μετέπειτα προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Η Μαρία Κουβέλη
Η Μαρία Κουβέλη

Στην Αχαΐα υποψήφιος θα είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος καθηγητή ΝίκουΤεμπονέρα που δολοφονήκε το 1991 στην Πάτρα. Ο Διονύσης Τεμπονέρας «σάρωσε» στην ΚΕ όπου ήρθε δεύτερος, παίρνοντας ψήφους από όλες τις εσωκομματικές τάσεις.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας -Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Ο Διονύσης Τεμπονέρας -Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Οι «γόνοι»
του ΠΑΣΟΚ

«Το πιο σημαντικό κληροδότημα που αφήνω στα παιδιά μου είναι το επίθετο μου» έγραψε στη διαθήκη του ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου το αντιλήφθηκε δεόντως, καθότι εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός και θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Αχαΐα. Ο άλλος γιος του Ανδρέα, ο Νίκος Παπανδρέου μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 θα πάρει – ως επιλαχών – τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραιτηθεί και θα είναι πλέον βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Α’ Αθήνας

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει ρίζες πολιτικές στην οικογένειά του. Ο πατέρας του Μαρίνος Γερουλάνου ήταν ανιψιός του πρωθυπουργού Δ. Μάξιμου. Ο Παύλος Γερουλάνος με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο MIT, υπήρξε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου από το ΥΠΕΞ. Έχει χρηματίσει γ.γ. Απόδημου, βουλευτής Επικρατείας, υπουργός Πολιτισμού, ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Παύλος Γερουλάνος -Φωτογραφία: Giorgos Zachos / SOOC
Ο Παύλος Γερουλάνος -Φωτογραφία: Giorgos Zachos / SOOC

Ο Δημήτρης Οικονόμου 43χρονος σύμβουλος επιχειρηματικού σχεδιασμού, είναι γιος του πρώην υφυπουργού, βουλευτή και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Παντελή Οικονόμου. Είχε ξανακατέβει το 2019 και κινείται δραστήρια.

Ο Δημήτρης Οικονόμου
Ο Δημήτρης Οικονόμου

Ο Γιώργος Γιάνναρος είναι γιος του ιστορικού στελέχους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Γρηγόρη Γιάνναρου.

Η Ρωξάνη Μπέη, κόρη του διατελέσαντος δημάρχου της Αθήνας, Δημήτρη Μπέη.

Η Ρωξάννη Μπέη
Η Ρωξάννη Μπέη

Η Κέλλυ Σταμούλη, είναι κόρη του Γιάννη Σταμούλη, ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που είχε διατελέσει ευρωβουλευτής και πρώτος εκλεγμένος νομάρχης Βοιωτίας.

Η Κέλλυ Σταμούλη
Η Κέλλυ Σταμούλη

Ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης είναι γιος του θρυλικού Αντώνη Λιβάνη, του πιο στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου. Θα κατέβει είτε στην Α’ Αθήνας είτε στη Δυτική Αθήνα.

Ο Ηλίας Λιβάνης-Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο Ηλίας Λιβάνης-Φωτογραφία: Eurokinissi

Β’ Πειραιά: Κατέρχεται ο Δημήτρης Διαμαντίδης, γιος του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Διαμαντίδη που εκλέγονταν στην περιοχή αδιαλείπτως από το 1989-2012.

Αριστερά ο Δημήτρης Διαμαντίδης με τον πατέρα του Γιάννη (δεξιά)
Αριστερά ο Δημήτρης Διαμαντίδης με τον πατέρα του Γιάννη (δεξιά)

Δυτική Αθήνα: Η νυν βουλευτής και αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου είναι κόρη του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου. Διετέλεσε γ.γ. του υπ. Περιβάλλοντος. Εξελέγη αρχικά δύο φορές στη Μεσσηνία (2009-2012),ενώ το 2019 μετακόμισε στην περιφέρεια της Β’2 του Δυτικού τομέα Αθηνών όπου και κατάφερε να εκλεγεί.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου -Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
Η Νάντια Γιαννακοπούλου -Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC

Στη Β’ Θεσσαλονίκης κατεβαίνει υποψήφιος ο Θανάσης Γλαβίνας, διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Είναι γιος του πρώην βουλευτή του κόμματος Γιάννη Γλαβίνα.

O Θανάσης Γλαβίνας
O Θανάσης Γλαβίνας

Στο νομό Λακωνίας, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών η Νάγια Γρηγοράκου, κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου. Πρόσφατα παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της.

Η Νάγια Γρηγοράκου
Η Νάγια Γρηγοράκου

Ηράκλειο Κρήτης: Εκεί κατεβαίνει ο Χρήστος Στρατάκης, γιος του πρώην υφυπουργού Μεταφορών και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Στρατάκη, καθώς και ο Φραγκίσκος Λαμπρινός, γιος του νυν δημάρχου Ηρακλείου.

Ο Χρήστος Στρατάκης
Ο Χρήστος Στρατάκης

Στο Κιλκίς κατεβαίνει ο Στέφανος Παραστατίδης, γιος του πρώην βουλευτή Θόδωρου Παραστατίδη.

Ο Στέφανος Παραστατίδης
Ο Στέφανος Παραστατίδης

Στα Τρίκαλα, ο Γιώργος Οικονόμου, προέρχεται από πολιτική οικογένεια και μάλιστα από δύο πλευρές: Είναι γιος του πρώην βουλευτή Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Οικονόμου αλλά και γαμπρός της Σούλας Μερεντίτη, πρώην βουλευτή του νομού.

Ο Γιώργος Οικονόμου με τον Ν. Ανδρουλάκη
Ο Γιώργος Οικονόμου με τον Ν. Ανδρουλάκη

Με βαρύ όνομα, αλλά δεν θα είναι υποψήφιοι

Τέσσερα
στελέχη με «βαρύ» πολιτικό όνομα δεν
θα είναι υποψήφιοι πιθανότατα.

Πρόκειται για τον προσφάτως ορισθέντα τομεάρχη Δικαιοσύνης Χρήστο Κακλαμάνη, γιο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών βουλευτή, υπουργού και προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.

Δεν θα είναι υποψήφιος επίσης ο Γιάννης Ιωαννίδης, γιος του πρώην βουλευτή και υφυπουργού Φοίβου Ιωαννίδη. Πρόκειται να ενταχθεί σε τομέα του ΠΑΣΟΚ. Ούτε επίσης ο Κωστής Κατσανέβας-Παπανδρέου γιος της Σοφίας Παπανδρέου και του Θόδωρου Κατσανέβα, εγγονός του Ανδρέα και δισέγγονος του Γεωργίου Παπανδρέου. Αναμένεται να οριστεί αναπληρωτής τομεάρχης ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Τέλος πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα, ο πρώην περιφερειάρχης και υφυπουργός, Απόστολος Κατσιφάρας είναι ανιψιός του πρώην υπουργού του Α. Παπανδρέου Γιώργου Κατσιφάρα.


Πηγή