Σάββατο , 1 Απρίλιος 2023

Το France 2 «καρφώνει» την σύζυγο Φιγιόν

Η Πενελόπ Φιγιόν, η σύζυγος του υποψηφίου της γαλλικής κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Μάιο του 2007, την οποία ανακάλυψε το δίκτυο France 2 και θα την αναμεταδώσει απόψε, δήλωνε πως «δεν ήμουν ποτέ βοηθός» του συζύγου μου.

Η δημοσιογράφος Ελίζ Λισέ, παρουσιάστρια της εκπομπής «Envoye Special» διευκρίνισε μιλώντας στο AFP ότι οι δηλώσεις αυτές της κας Φιγιόν, η οποία σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις έλαβε τουλάχιστον 800.000 ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και του αναπληρωτή του, χωρίς ωστόσο να εργαστεί ποτέ στο κοινοβούλιο, εντοπίστηκαν σε συνέντευξη της τότε στην βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, η οποία είχε βιντεοσκοπηθεί.

«Η Πενελόπ Φιγιόν ανοίγεται σε αυτή τη συνέντευξή της και κάνει πολλές ενδιαφέρουσες δηλώσεις μεταξύ των οποίων μία που τράβηξε την προσοχή μας και η οποία είναι: «Δεν ήμουν ποτέ η βοηθός του συζύγου μου». Είμαστε στο 2007», δήλωσε η Ελίζ Λισέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επισημαίνει ότι δεν είχε πρόσβαση στη συνέντευξη αυτή.

«Είναι βέβαιο ότι πληρωνόταν για 4 χρόνια ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της, από το 1998 ως το 2002. Γνωρίζουμε επομένως ότι έπαιρνε έναν μισθό ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της εκείνη την περίοδο», πρόσθεσε η Λισέ.

Η Πενελόπ Φιγιόν δηλώνει επίσης στην συνέντευξη αυτή ότι δεν είχε «ασχοληθεί ούτε με την επικοινωνία», σύμφωνα με την Λισέ.

Οι αρμόδιες αρχές άρχισαν έρευνα μετά τις αποκαλύψεις γαλλικής εφημερίδας ότι η Πενελόπ Φιγιόν είχε αμειφθεί ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και στη συνέχεια του αναπληρωτή του με περισσότερα από 800.000 ευρώ για μια περίοδο από το 1988 ως το 2013.

Η έρευνα αυτή επικεντρώνεται στο αν πράγματι η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού είχε εργαστεί κατά την περίοδο αυτή που αμειβόταν ή αν επρόκειτο για πλασματική εργασία.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί πολύ από το σκάνδαλο αυτό, με το 69% των Γάλλων να δηλώνει σε δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι θέλει να τον δει να εγκαταλείπει την κούρσα για την προεδρία, κατήγγειλε χθες ότι είναι ένα «θεσμικό πραξικόπημα» που προέρχεται από την αριστερά.


Πηγή