Δευτέρα , 22 Ιούλιος 2024

ΥΠΕΞ για δήλωση Ζαχάροβα και αναρτήσεις ρωσικής πρεσβείας: Απαράδεκτο, δεν συνάδει με τη διπλωματική πρακτική

Την προκλητική δήλωση που έκανε η Μαρία Ζαχάροβα και τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε πως είναι «απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας».

Επίσης, απαράδεκτη χαρακτήρισε την ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας η οποία προτρέπει τους τηλεθεατές να βλέπουν ΟΡΕΝ.

Ολόκληρη η απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ:

«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση».

Πούτιν σε Μακρόν: «Η Μόσχα θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία είτε με διαπραγμάτευση είτε με πόλεμο»

Ο πρώτος πόλεμος στο TikTok -Πώς οι Ουκρανοί και ο Ζελένσκι δείχνουν τη βαρβαρότητα της εισβολής στα social media

Τι δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας

Νωρίτερα, η ρωσική πρεσβεία έκανε ανάρτηση με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Στο όνομα των συλλογικών δυτικών σχεδιασμών, να κάνουν κακό στη Ρωσία με κάθε κόστος, θυσιάστηκε η κοινή λογική. Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκοπίμως, και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση».

Ακόμη, επεσήμανε πως «για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία. Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος, την κρίσιμη στιγμή, έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή. Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες».

Η ανάρτηση από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα προτρέποντας τους τηλεθεατές να βλέπουν OPEN

Στο μεταξύ, με ανάρτησή της στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα κάλεσε τους πολίτες να βλέπουν… OPEN για να ενημερώνονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δείτε το αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία», έγραψε η ρωσική πρεσβεία στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.


Πηγή