Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης τα φετινά εισοδήματα από ενοίκια – Το κέρδος θα φανεί το 2021

Μετά την έκπτωση φόρου 30% για τα «κουρεμένα» ενοίκια, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα έχουν το 2021 ένα ακόμη φορο-μπόνους.

Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του επόμενου έτους θα διαπιστώσουν ότι δεν θα πληρώσουν καθόλου εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα από ενοίκια που απέκτησαν φέτος. Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να απαλλάξει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισόδημα από ενοίκια από την εισφορά αλληλεγγύης η οποία καταργείται για ένα χρόνο. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων δεν περιλαμβάνονταν στους δικαιούχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ότι τελικά η κατάργηση της εισφοράς θα ισχύσει και για τους εκμισθωτές ακινήτων.

Η κατάργηση ισχύει για τα φετινά εισοδήματα και συνεπώς η ελάφρυνση θα φανεί στο εκκαθαριστικό της Εφορίας του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι ένας φορολογούμενος ο οποίος έχει αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια ύψους 20.000 ευρώ, θα διαπιστώσει το 2021 στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης ότι δεν θα έχει επιβαρυνθεί καθόλου με εισφορά αλληλεγγύης θα πληρώσει μόνο φόρο εισοδήματος 4.076 φόρο και θα γλιτώσει 176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο πιο μεγάλη είναι η φορολογική ανάσα που θα πάρουν το 2021 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα, πολλοί από τους οποίους φέτος είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» 40% που θεσπίστηκε λόγω της πανδημίας.

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ή ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκτούν παράλληλα και εισοδήματα από ενοίκια δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου με εισφορά αλληλεγγύης το 2021. Ούτε για τα εισοδήματα από τις μισθωτές υπηρεσίες, ούτε για το ελεύθερο επάγγελμα που απέκτησαν φέτος, ούτε για το εισόδημα από ακίνητα.

Φορολογικό όφελος όμως θα έχουν το επόμενο έτος και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο και εισπράττουν εισόδημα.

Μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι να έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο αλλά εάν αποκτούν και άλλα εισοδήματα όπως ενοίκια τότε για τα εισοδήματα αυτά θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης. Το όφελος θα φανεί στο λογαριασμό της Εφορίας που θα προκύψει με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.

Η εισφορά θα καταργηθεί και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που αποκτούν εισόδημα από ενοίκια αλλά μόνο για το συγκεκριμένο τμήμα.

Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 18.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκια 13.000 θα πληρώσει κανονικά την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα των 18.000 ευρώ αλλά θα απαλλαγεί για το εισόδημα των ενοικίων των 13.000 ευρώ.


Πηγή