Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Ανοιξιάτικος ο καιρός το τριήμερο της Αποκριάς -Πώς θα πετάξουμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα

Νότιοι άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Ο καιρός στη χώρα θα αρχίζει σταδιακά να αλλάζει, ωστόσο δεν θα αλλάξει δραματικά τουλάχιστον μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, καθώς τα όποια φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοδυτικά και στα πολύ βορειοανατολικά.

Όμως, από την Τρίτη (28/2) οι βροχές -και συγκεκριμένα λασποβροχές- θα επεκταθούν, κάνοντας την εμφάνισή τους σε μεγάλο κομμάτι της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας.

Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα: Ζέστη, ιδανικός άνεμος για χαρταετό και αφρικανική σκόνη

Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα -«Ζέστη» λέει ο Καλλιάνος, δείτε την πρόβλεψη

ΕΜΥ: Ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι και την Πέμπτη 2/3/23

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη έως 6 και βαθμιαία τοπικά 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 16 με 19 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου αναμένονται αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το μεσημέρι και από τα βόρεια στη δυτική Ελλάδα.

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά προς το βράδυ θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Λίγα χιόνια θα πέσουν τις βραδινές ώρες στα βόρεια και κεντρικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1.800 μέτρα).

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 17 με 19 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο και το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο.

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Θράκη πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1.800 μέτρα).

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 Μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βορειοδυτικά, όπου θα φθάσει τους 14 με 15 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια ανατολικοί-βορειοανατολικοί 5 με 7 και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι-νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου προβλέπονται νεφώσεις, αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση της τάξεως των 4 με 5 βαθμών Κελσίου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, και θα επανέλθει σε κανονικές για την εποχή τιμές.

Τέλος, την Πέμπτη 2 Μαρτίου θα έχει νεφώσεις, αυξημένες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

METEO: Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας στην Ελλάδα με θερμές μάζες και αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Μeteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη Μεσόγειο αναμένεται να ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών και αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα είναι:

  • Οι ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι, με εντάσεις που την Κυριακή (26/2) θα φτάσουν τοπικά στο Αιγαίο τα 8 Μποφόρ.
  • Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ιδιαίτερα την Κυριακή (26/2) και την Καθαρά Δευτέρα (27/2).
  • Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί και αφορά την Κυριακή (26/2), απεικονίζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων, σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές της. Οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 7-10 βαθμούς θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
  • Οι αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, ιδιαίτερα στα πρώτα 2 χιλιόμετρα της ατμόσφαιρας. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί και αφορά την Κυριακή (26/2), απεικονίζονται οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης κοντά στο έδαφος.

Παράλληλα, δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές, οι οποίες την Κυριακή (26/2) θα επηρεάσουν περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 27/02 θα περιοριστούν στη βορειοανατολική χώρα.

Ειδικά, την Καθαρά Δευτέρα οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και να είναι ευνοϊκοί για το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Αρναούτογλου: Ανοιξιάτικος καιρός το τριήμερο, αλλά με σκόνη στην ατμόσφαιρα

Για αραιές -κατά διαστήματα πιο πυκνές- συννεφιές και σκόνη στην ατμόσφαιρα, που θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το επόμενο τριήμερο, έκανε λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου μέσω του δελτίου της ΕΡΤ. Μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα πιο βορειοδυτικά και βορειοανατολικά της χώρας.

Το Σάββατο (25/2) θα υπάρχουν αραιές συννεφιές, οι οποίες θα κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά χωρίς να δώσουν όμως κάτι ιδιαίτερο από πλευράς φαινομένων. Οι άνεμοι στρέφονται σε νοτιάδες και θα αρχίσουν σταδιακά να ενισχύονται, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο με τον υδράργυρο να φτάνει στη Θεσσαλία και στην Αττική και τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με θολούρα όμως στην ατμόσφαιρα λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Προς το βράδυ θα υπάρξουν κάποιες αραιές συννεφιές. Οι άνεμοι δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 5 με 6 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 7 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Αρκετές ομίχλες και περιορισμένη ορατότητα προβλέπονται για αρκετές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα ανοίξει πρόσκαιρα, με κάποια αραιά σύννεφα να επιμένουν στα πιο δυτικά-βορειοδυτικά. Από αργά το βράδυ οι συννεφιές θα πυκνώσουν σε ολόκληρη την περιφέρεια. Οι άνεμοι θα είναι πιο ενισχυμένοι στα ανοιχτά του Αγίου Όρους έντασης 4 με 5 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 18 βαθμών Κελσίου.

Την Κυριακή (26/2) και την Καθαρά Δευτέρα (27/2) οι συννεφιές και η σκόνη στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν, ενώ τα όποια φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοδυτικά και στα πολύ βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω, αλλά οι θερμοκρασίες θα διατηρήσουν το σκηνικό περισσότερο ανοιξιάτικο.

Από την Τρίτη (28/2) οι βροχοπτώσεις θα γίνουν πιο αξιόλογες σε μεγάλο κομμάτι της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι πλέον θα είναι ανατολικοί. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 11 με 14 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, στους 18°C στα κεντρικά, στους 24°C στα δυτικά και στους 25°C στα νότια.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή το Σάββατο 25/2/23

Η ΕΜΥ εξέδωσε στο δελτίο καιρού της και την αναλυτική πρόγνωση του καιρού το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου ανά περιοχή της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα:

Αττική

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες θα είναι αυξημένες.
  • Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 2 με 4 Μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά 5 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
  • Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 2 με 4 Μποφόρ
  • Θερμοκρασία: Από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
  • Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 2 με 4 Μποφόρ και στη Θράκη νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Ενισχύονται από τις μεσημεριανές ώρες φτάνοντας στη περιοχή της Θράκης τις βραδινές ώρες τα 7 με 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 6 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Αραιές Νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που τις βραδινές ώρες θα πυκνώσουν.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 6 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
  • Άνεμοι: Νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
  • Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ και από το μεσημέρι στα βόρεια 7 Μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα νότιοι-νοτιοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
  • Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ και το απόγευμα στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή