Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των Αυστριακών σε κυβέρνηση και ΕΕ

Στη διαπίστωση πως η αυξανόμενη αισιοδοξία των Αυστριακών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες συνοδεύεται και από μία άνοδο της εμπιστοσύνης τους απέναντι στους θεσμούς, καταλήγει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ» και δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοσή της.

Βέβαια, εκείνοι που εμπιστεύονται τους θεσμούς εξακολουθούν να απέχουν αρκετά από μία πλειοψηφία, ωστόσο το ποσοστό τους έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχό πριν ένα χρόνο.

Σε αυτό το συσχετισμό, η δημοσκόπηση φέρει τους ερωτηθέντες να εμπιστεύονται την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε ποσοστό 29%, έναντι του μόλις 14% που πριν ένα χρόνο.

Ως προς την εμπιστοσύνη των Αυστριακών πολιτών απέναντι στην ΕΕ το ποσοστό, που πριν ένα χρόνο βρισκόταν στο 19%, φέτος εμφανίζεται αυξημένο στο 25%, όπως επίσης αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό εμπιστοσύνης των ερωτηθέντων απέναντι στην τοπική κυβέρνηση του αντίστοιχου ομόσπονδου κρατιδίου τους, που από το 33% πριν ένα χρόνο, τώρα ανέρχεται στο 46%, ενώ αύξηση από το 45% στο 52% σημειώνεται και στην εμπιστοσύνη απέναντι στο δήμαρχο της περιοχής των ερωτηθέντων.

Η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού εμπιστοσύνης καταγράφεται σε σχέση με τον αυστριακό ομοσπονδιακό στρατό, όπου το ποσοστό βελτιώθηκε κατά 22 μονάδες στο 55%, ενώ στο ερώτημα ως προς το πόσο καλά είναι προετοιμασμένα τα πολιτικά κόμματα για την καινούρια χρονιά, οι περισσότεροι, σε ποσοστό 17%, δίνουν τον καλύτερο βαθμό στο αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ δεύτερο ακολουθεί, με μόλις 5% το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Για το 2017 οι Αυστριακοί, σε ποσοστό 81% αναμένουν πως θα υπάρξει ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, ενώ σε ποσοστό 66% αναμένουν διεθνή σεβασμό και αναγνώριση προς το νέο πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος υπήρξε νικητής του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου.

Σε ποσοστό 59% οι Αυστριακοί φαίνεται να πιστεύουν πως μέσα στο 2017 θα υπάρξει αλλαγή στην κορυφή του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, του οποίου μία μερίδα ανώτερων στελεχών επιδιώκει την αντικατάσταση του σημερινού αρχηγού του και αντικαγκελάριου της αυστριακής κυβέρνησης Ράινχολντ Μιτερλένερ με τον μόλις 30 χρόνο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαθέτει ιδιαίτερα υψηλή δημοτικότητα και, κατά την άποψη των στελεχών αυτών, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών εφέτος, θα μπορούσε, ως αρχηγός του, να ανεβάσει τη δύναμη του Λαϊκού Κόμματος.

Η δημοσκόπηση περιλάμβανε και μία σειρά άλλων ερωτημάτων, όπως για το πώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν τη νέα χρονιά, με το 63% να δηλώνει πως αντιμετωπίζει με αισιοδοξία, έναντι του 50% πριν ένα χρόνο, με τους περισσότερο αισιόδοξους να βρίσκονται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους Πράσινους.

Έναντι 40% του προηγούμενου έτους, αυξημένο στο 46% εμφανίζεται φέτος το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση στην Αυστρία, ενώ το 63% φέρεται να μην πιστεύει σε επιτυχία της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, όπως επίσης ένα 89% δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.


Πηγή