Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Βενεζουέλα: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου της Κολομβίας στο Καράκας -Συναντήθηκε με τον Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα τη Βενεζουέλα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο.

Αυτό, λίγες ημέρες αφότου ξανάνοιξαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και ανακοινώθηκε –αλλά στη συνέχεια διαψεύστηκε– ότι η Μπογοτά κατέληξε σε συμφωνία εκεχειρίας με τους γκεβαριστές αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ELN).

Το αεροσκάφος του πρώτου αριστερού προέδρου της Κολομβίας προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 14.00, τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Κολομβίας στη Βενεζουέλα Αρμάντο Μπενεντέτι. Ο Πέτρο θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες για συνομιλίες με τον Μαδούρο.

Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση που έχουν στη Βενεζουέλα οι δύο πρόεδροι μετά τη διπλωματική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Πέτρο πήγε στη Βενεζουέλα την 1η Νοεμβρίου ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και πάλι με τον Μαδούρο στη σύνοδο COP27 για το κλίμα που φιλοξενήθηκε στην Αίγυπτο.

Την περασμένη εβδομάδα ξανάνοιξαν πλήρως όλα τα σύνορα που είχαν κλείσει το 2019, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε ήρθε σε ρήξη με τη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο, απομονωμένος μέχρι σήμερα στη διεθνή διπλωματική σκηνή (διατηρούσε σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράν, την Κούβα και τη Νικαράγουα), φαίνεται να επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μολονότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισήμως δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλα, θεωρώντας ότι διαπράχθηκε νοθεία στις εκλογές του 2018, οι σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον φαίνεται να οδεύουν προς αναθέρμανης λόγω της πετρελαϊκής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εξάλλου, αν και η γαλλική στάση, που ακολουθεί εκείνη της Ουάσινγκτον, δεν έχει, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε, στους διαδρόμους της COP27, με τον Μαδούρο, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι δύο προεδρίες επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο Μακρόν αποκάλεσε μάλιστα «πρόεδρο» τον Μαδούρο και είπε ότι σκοπεύει να του τηλεφωνήσει.


Πηγή