Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Βρετανία: Εγκρίθηκε το κοκτέιλ αντισωμάτων της Glaxo, αποτελεσματικό και κατά της Όμικρον | ΚΟΣΜΟΣ

Η βρετανική υπηρεσία φαρμάκων, η MHRA, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την χρήση της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης της GlaxoSmithKline κατά της COVID-19.

Παράλληλα η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η θεραπεία αυτή παραμένει αποτελεσματική κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

Το sotrovimab, το οποίο είναι επίσης γνωστό με την εμπορική ονομασία Xevudy, έδειξε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη μείωση των κινδύνων νοσηλείας και θανάτου στους ανθρώπους με ήπια ως μέτρια λοίμωξη από COVID-19 οι οποίοι παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της ασθένειας, διευκρίνισε η MHRA σε ανακοίνωσή της.

Η θεραπεία αυτή μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης επιτρέπει, χάρη σε μία μόνο δόση, να μειωθεί ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου κατά 79% στους ενηλίκους που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα, σημείωσε η βρετανική ρυθμιστική αρχή. Η βρετανική υπηρεσία φαρμάκων συνέστησε τη χρήση του Xevudy το ταχύτερο δυνατό και εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η GSK διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η θεραπεία αυτή, την οποία ανέπτυξε μαζί με το εργαστήριο βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ Vir Biotechnology, παραμένει δραστική κατά των βασικών μεταλλάξεων της νέας παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού. Μέχρι σήμερα το sotrovimab έχει δείξει ότι συνεχίζει να δρα έναντι όλων των, όπως έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), παραλλαγών ανησυχίας και ενδιαφέροντος του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την εταιρεία.

Πλεύρης: Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα, εντοπίστηκε στην Κρήτη

Πρόεδρος Moderna: Αισιοδοξία ότι τα εμβόλια πιάνουν και τη μετάλλαξη Ομικρον

Η ανακοίνωση της GlaxoSmithKline

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η GlaxoSmithKline διευκρίνισε επίσης ότι εργαστηριακές δοκιμές και έρευνα που έγινε σε χάμστερ έδειξε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων sotrovimab δρα κατά ιών που είχαν σχεδιαστεί βιοτεχνολογικά για να φέρουν έναν αριθμό χαρακτηριστικών μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον.

Οι δοκιμές συνεχίζονται για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα κατά όλων των μεταλλάξεων της Όμικρον και μια επικαιροποίηση των στοιχείων αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους, καταλήγει η βρετανική εταιρεία στην ανακοίνωσή της. Το φάρμακο αυτό είχε χαρακτηριστεί στα τέλη Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια από τις πέντε περισσότερο υποσχόμενες θεραπείες κατά της COVID-19. Επίσης είναι η δεύτερη θεραπεία για την νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός που εγκρίνεται σε έναν μήνα στη Βρετανία, μετά το molnupiravir, το χάπι κατά της COVID-19 του αμερικανικού εργαστηρίου Merck, το οποίο εγκρίθηκε στις αρχές Νοεμβρίου.


Πηγή