Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δανία: Θα απελάσει 15 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία -Η Ρωσία θα προβεί σε αντίποινα

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει 15 ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία συμβαδίζοντας με άλλες χώρες της ΕΕ.

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από τις καταγγελίες για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων και για δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα.

«Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα αγριότητας, βαναυσότητας και εγκλημάτων πολέμου, που όπως φαίνεται έχουν τελεστεί στην Μπούκα», είπε στη ενημέρωση του Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ.

«Διακριβώσαμε ότι οι 15 πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι απελάθηκαν, εμπλέκονταν σε ενέργειες κατασκοπείας στο δανέζικο έδαφος», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι καμία ρωσική ενέργεια κατασκοπείας δεν θα γίνεται αποδεκτή.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών, οι απελάσεις δεν σημαίνουν ότι η χώρα σκοπεύει να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Μόσχα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής και το υπόλοιπο προσωπικό της πρεσβείας δεν επηρεάζονται από τις απελάσεις.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από χθεσινή, ανάλογη πρωτοβουλία αρκετών άλλων χωρών της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Δανία μέσα σε 14 ημέρες, είπε ο υπουργός έπειτα από συνάντηση που είχε με την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της βουλής στην Κοπεγχάγη.

Επιμένει η Ρωσία: Οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σκηνοθέτησαν δήθεν φόνους αμάχων

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί τη νύχτα στο Κραματόρσκ -Καταστράφηκε σχολείο [βίντεο]

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα

Η Γερμανία κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα 40 ρώσους διπλωμάτες, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με απέλαση. Επίσης η Γαλλία αποφάσισε να απελάσει πολυάριθμους ρώσους υπαλλήλους με διπλωματικό καθεστώς, των οποίων οι ενέργειες είναι αντίθετες με τα γαλλικά συμφέροντα ασφαλείας.

Η Μόσχα, η οποία ισχυρίζεται ότι οι εικόνες με τους εκτελεσθέντες αμάχους στην Μπούκα είναι πλαστά προϊόντα της ουκρανικής και της δυτικής προπαγάνδας με στόχο να δυσφημιστεί η Ρωσία, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις απελάσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και στη Ρωσία φθάνοντας τις σχέσεις των δύο στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.


Πηγή