Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο αγκάθι της κυβέρνησης -Πώς αξιολογούν οι πολίτες καλάθι/μέτρα στήριξης

Το κατά πόσο βοηθούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αλλά και το πως αξιολογεί η κοινωνία το «καλάθι του νοικοκυριού» ήταν κάποια από τα ερωτήματα, στη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας MARC, για τον ANT1.

Οι ερωτηθέντες, κλήθηκαν να αξιολογήσουν, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αλλά και το ποιο πρόβλημα απασχολεί κυρίως τους πολίτες. Για μια ακόμη φορά η ακρίβεια είναι στην κορυφή.

Marc: Πως αξιολογούν οι πολίτες τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Πρώτο ερώτημα στη πανελλαδική δημοσκόπηση της MARC είναι το κατά πόσο βοηθούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Το 54,5% απαντά ότι είναι από σημαντική έως μικρή μεν αλλά αναγκαία βοήθεια. Στον αντίποδα, το 44,6% απάντησε ότι δεν προσφέρει «σχεδόν καμία βοήθεια».

Marc: Το «καλάθι του νοικοκυριού»

Επόμενη ερώτηση, ήταν για ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά το πόσοι αγόρασαν από το καλάθι του νοικοκυριού.

Το 36,8% δηλώνει ότι αγόρασε από το καλάθι, αρνητικά απάντησε το 36,5%, ενώ αυτοί που απάντησαν πως «δεν είδα σήμανση, μπορεί να ψώνισα» ήταν το 25,7%

Όσον αφορά το πως αξιολογούν οι πολίτες το «καλάθι του νοικοκυριού» το 17,7% απαντά ότι είναι θετικό, σωστό και αναγκαίο. Μικρή βοήθεια για τους οικονομικά αδύναμους απαντά το 18,1%, με κάποιες επιφυλάξεις απαντά το 17,8%, ενώ αρνητικά αξιολογούν το μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης σε ποσοστό 44,1%.

Συνεχίζοντας με το καλάθι, σε ερώτηση για το κατά πόσο βοήθησε στη συγκράτηση των τιμών, το 14,% απαντά ΝΑΙ, μάλλον ΝΑΙ απαντά το 24,2%, μάλλον ΌΧΙ απαντά το 20,9%, ενώ ΌΧΙ απαντά το 37,8%.

Marc: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο κόστος για την κυβέρνηση

Στην ερώτηση για το ποιο θεωρούν ως μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ως πρώτη επιλογή το 68,8% απαντά η αύξηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, το 12,3 θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα τις παρακολουθήσεις, τα φαινόμενα βίας απαντά το 8,9%, ενώ την υπόθεση Πάτση αναφέρει το 7,1%.

Όταν στους πολίτες δίνεται η δυνατότητα έως δύο επιλογών, στο ίδιο ερώτημα, η ακρίβεια/αισχροκέρδεια είναι μακράν πρώτη με 81,3%. Ακολουθούν οι παρακολουθήσεις (34,2%) τα φαινόμενα βίας/εγκληματικότητας (33,5%) και η υπόθεση Πάτση (16,5%).

Marc: Το ζήτημα των παρακολουθήσεων

Αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων και το κατά πόσο θεωρείται σοβαρή υπόθεση, το 49,5% απαντά πολύ σοβαρή, το 29,8 θεωρεί πως είναι μία προσπάθεια να πληγεί η κυβέρνηση, ενώ το 12,5% απαντά πως δεν μπορεί να κρίνει.


Πηγή