Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Στη φυλακή οι συλληφθέντες -«Κλειδί» το DNA και τα βίντεο, εντός εβδομάδας τα αποτελέσματα ΕΔΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της δολοφονίας του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, μετά από επίθεση χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με Έλληνες συνεργούς, έξω από την OPAP Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Την Κυριακή, ολοκληρώθηκε η απολογία και των 105 συλληφθέντων, ενώ όλοι τους οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Μιχάλης Κατσουρής: Στη φυλακή και οι 105 συλληφθέντες για τη φονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια

Νέα Φιλαδέλφεια: Βίντεο από τους δράστες που επιτέθηκαν στον Μιχάλη Κατσουρή «ξεκλειδώνουν» την υπόθεση

Αρχικά οι συλληφθέντες ήταν 104, ωστόσο στο μεσοδιάστημα ακόμα ένας Κροάτης, που είναι αδελφός με έναν εκ των κατηγορουμένων, εντοπίστηκε και συνελήφθη από την Αστυνομία.

Ο 106ος κατηγορούμενος δεν έχει συλληφθεί, καθώς από την έως τώρα έρευνα οι διωκτικές Aρχές δεν έχουν καταφέρει να τον ταυτοποιήσουν. Πρόκειται για ένα άτομο το οποίο με ανάρτηση στο διαδίκτυο υποστήριξε ότι μετείχε στα επεισόδια.

Άγνωστο προς το παρόν ποιός μαχαίρωσε τον Μιχάλη Κατσουρή, δικηγόρος υποστηρίζει πως καταγράφεται σε βίντεο ο δράστης

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν και το άτομο που μαχαίρωσε θανάσιμα τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ. Προκειμένου να ταυτοποιηθεί, οι Αρχές έχουν λάβει δείγμα γενετικού υλικού από τους συλληφθέντες, ενώ εξετάζονται καρέ-καρέ τα βίντεο από την επίθεση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ελλήνων συνεργών τους. Συνηγόρος υπεράσπισης Κροάτη κατηγορούμενου υποστηρίζει πως σε ένα από αυτά έχει καταγραφεί το άτομο που χτύπησε τον Μιχάλη Κατσουρή.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες οι συλληφθέντες

Όλοι οι συλληφθέντες κατά το στάδιο των απολογιών αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Οι Κρόατες οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στην ομάδα των σκληροπυρηνικών οπαδών Bad Blue Boys, ακολούθησαν κοινή υπερασπιστική γραμμή και φέρονται να υποστήριξαν ότι ήρθαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της ομάδας τους και πως εκείνοι ήταν που δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς της ΑΕΚ.

Προσωρινά κρατούμενοι δύο Έλληνες και ένας Αλβανός

Ένας εξ αυτών που απολογήθηκαν την Κυριακή (13/8), 40χρονος οπαδός της κροατικής ομάδας, φέρεται να υποστήριξε: «Ήρθα αεροπορικώς στην Αθήνα από τη Βιέννη που διαμένω το βράδυ της Δευτέρας μαζί με φίλους μου για να χειροκροτήσουμε την ομάδα μας μετά το τέλος της προπόνησης. Όταν φτάσαμε στο γήπεδο της ΑΕΚ, δεχθήκαμε επίθεση από φιλάθλους της, ενώ διέκρινα και ομοεθνείς μου να κρατούν ξύλα στα χέρια τους. Δεν έχω καμία σχέση με τα επεισόδια πόσο μάλλον με τη δολοφονία. Είμαι μέλος των Bad Blue Boys και έχω συλληφθεί στο παρελθόν για επεισόδια, όμως δεν είμαι ο αρχηγός τους».

Τη συμμετοχή τους στα επεισόδια αρνήθηκαν και δύο Κροάτες που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα. Όπως υποστήριξαν, ήρθαν στην Ελλάδα οδικώς για ολιγοήμερες διακοπές, ταξίδεψαν στην Αθήνα, πήγαν στο Σύνταγμα για καφέ και συνέχεια αναχώρησαν για άλλο προορισμό. Όπως ανέφεραν ενώ βρίσκονταν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και εκεί πάνω στην ταραχή τους ξέχασαν και το σακίδιο που είχαν μαζί τους.

Δύο Έλληνες κι ένας Αλβανός ανάμεσα στους κατηγορούμενους

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι είναι και δύο Έλληνες και ένας Αλβανός, οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα επεισόδια, αλλά βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Η ανάκριση θα συνεχιστεί, προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης της ανθρωποκτονίας του Μιχάλη Κατσουρή, αλλά και άλλα άτομα που πιθανώς να μετείχαν και αυτά στα επεισόδια ή να τα οργάνωσαν.

«Κλειδί» το DNA

Μετά την ολοκλήρωση σήμερα των απολογιών, πλέον το βάρος των ανακριτικών Αρχών πέφτει στην ανάλυση του DNA που έχει συλλεχθεί από τους κατηγορουμένους, με τις Αρχές να πιστεύουν ότι θα οδηγήσει στη σύλληψη του δολοφόνου του 29χρονου, σύμφωνα με το Mega.

Ήδη, από το οπλοστάσιο των χούλιγκαν που έχει κατασχεθεί και εστάλη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει εντοπιστεί γενετικό υλικό το οποίο μένει να φανεί εάν ταυτοποιηθεί με κάποιο εκ των συλληφθέντων.

Τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις του γενετικού υλικού αναμένονται την Τετάρτη, με τις Αρχές να εξετάζουν παράλληλα και το βιντεοληπτικό υλικό που έχουν συλλέξει από κάμερες.

Ωστόσο, η ταυτοποίηση του δολοφόνου του Μιχάλη Κατσουρή θεωρείται πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία από τους αξιωματικούς, καθώς το οπτικοακουστικό υλικό που έχει ληφθεί δε δίνει καθαρά πρόσωπα, ενώ και το ξένο DNA που συλλέχθηκε από τη σορό του 29χρονου δε φαίνεται να δίνει απαντήσεις.

Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει τώρα και βίντεο μετά την επίθεση στον 29χρονο προκειμένου να μπορέσει να συγκρίνει και να συνδέσει τα πρόσωπα των συλληφθέντων με την παρουσία τους σε άλλα σημεία.

Μέσα στην εβδομάδα τα αποτελέσματα της ΕΔΕ

Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων της ΕΔΕ που γίνεται στην ΕΛ.ΑΣ μετά το επιχειρησιακό φιάσκο, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την αδράνεια της Αστυνομίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στο τέλος της εβδομάδας μπορεί να υπάρξουν και έκτακτες κρίσεις στο εσωτερικό της Αστυνομίας, όπως αναφέρει το Mega.

Σε αυτές τις φυλακές μεταφέρονται οι συλληφθέντες χούλιγκαν

Οι προφυλακισθέντες μεταφέρονται σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Οι φυλακές είναι:

  • Κομοτηνή
  • Μαλανδρινο
  • Γρεβενά
  • Χίο
  • Θεσσαλονικη
  • Κορυδαλλο
  • Νιγρίτα
  • Λαρισα
  • Χανιά
  • Κω
  • Βόλο
  • Ναύπλιο
  • Τρίκαλα
  • Γιαννενα
  • Αυλώνα

Βαρύτατο το κατηγορητήριο για τους χούλιγκαν

Οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν την Κυριακή, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς κά.

Στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή για το οποίο σε αυτή τη φάση δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε κάποιον από τους κατηγορούμενους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τα βίαια επεισόδια αφορά τα αδικήματα της:

  •    εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)    ανθρωποκτονίας από πρόθεση (κακούργημα)
  •    έκρηξης (κακούργημα)    
  • κατοχής εκρηκτικών υλών (κακούργημα)
  •    καθώς και τα πλημμελήματα:
  •    διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή,    φθορά ξένης ιδιοκτησίας,    βιαιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου), παράνομη οπλοφορία,    οπλοχρησία, κατοχή φωτοβολίδων.

Νέα Φιλαδέλφεια: Σε κλίμα συγκίνησης το τρισάγιο στη μνήμη του Μιχάλη Κατσουρή

Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής το τρισάγιο στη μνήμη του Μιχάλη Κουτσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ τέλεσε αρχικά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας, με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Γαβριήλ αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας (Ματθ. 17, 14-23) και στην επικείμενη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στη συνέχεια ο κ. Γαβριήλ μετέβη στο σημείο, όπου έχασε την ζωή του ο Μιχάλης Κατσουρής, κατά τα αιματηρά επεισόδια, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ , όπου σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη του.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ

Ο Μητροπολίτης Νέας Φιλαδέλφειας τόνισε την ανάγκη προσευχής για την ανάπαυση της ψυχής του θύματος και για την εξ ύψους παρηγοριά των οικείων του, ενώ επεσήμανε ότι, «στη βία δεν απαντούμε με βία, αλλά με λεβεντιά, αξιοπρέπεια και σεβασμό, στοιχεία, τα οποία συνάδουν με την ορθόδοξη πίστη μας και τις αρχές που διέπουν την ομάδα της ΑΕΚ», ευχόμενος το αίμα του αδικοχαμένου Μιχάλη Κατσουρή να είναι το τελευταίο που χύνεται στον χώρο του αθλητισμού.

Το «παρών» έδωσαν η μητέρα του, ο αδελφός του, μέλη του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών προσφυγικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, φορείς της πόλεως και μεγάλος αριθμός φιλάθλων, που προσήλθαν για να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του δολοφονηθέντος Μιχάλη Κατσουρή και να τιμήσουν τη μνήμη του.

Daily Mail: «Ανησυχία της UEFA για τον τελικό του Conference League» στη Νέα Φιλαδέλφεια -Οργή στην ΑΕΚ

Η UEFA ανησυχεί για τη φιλοξενία του τελικού του Conference League στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail στο οποίο απάντησε άμεσα η ΠΑΕ ΑΕΚ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του βρετανικού ταμπλόιντ, οι φόβοι στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δημιουργήθηκαν από την επίθεση χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ελλήνων συνεργών τους, κατά την οποίο μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ο 29χρονος Μιχάλης.

Το ίδιο Μέσο κάνει λόγο για «προσχεδιασμένη μάχη». Ωστόσο, σύμφωνα με τα βίντεο που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, ενώ κατηγορηματικά έχει διαψευστεί κατηγορηματικά από την ΠΑΕ ΑΕΚ.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail

«Νέο σοκαριστικό υλικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας που δείχνει τη φονική επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ τη Δευτέρα, η οποία οδήγησε σχεδόν 100 Κροάτες οπαδούς να παρουσιαστούν στο δικαστήριο με ποινικές κατηγορίες», αναφέρει η Daily Mail.

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η βίαιη συμπλοκή ξέσπασε έξω από την OPAP Arena τη Δευτέρα, με την UEFA να ανησυχεί πλέον για τη διεξαγωγή του τελικού του Europa Conference League στο συγκεκριμένο γήπεδο τον Μάιο. Οι βάρβαρες σκηνές οδήγησαν στη ματαίωση του προκριματικού αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ για το Champions League, αφού ένας 29χρονος Έλληνας οπαδός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από το γήπεδο».

«Αρχικά υπήρχαν υποψίες ότι η μοιραία σύγκρουση μεταξύ αντίπαλων ultras ήταν τυχαία και αυθόρμητη, ωστόσο νέα πλάνα που αναρτήθηκαν στο Twitter δείχνουν προσχεδιασμένη συμπλοκή», αναφέρει η Daily Mail.

«Φαίνονται ομάδες χούλιγκαν να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδο του ελληνικού συλλόγου, με τον αριθμό τους να αρχίζει να αυξάνεται και κάποιοι φαίνονται να κρατούν όπλα πριν ρίξουν μολότοφ πάνω από ένα φράγμα. Μπορούμε να δούμε μολότοφ να εκρήγνυνται, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης φωτοβολίδες σε μια προσπάθεια να προκληθεί σοβαρή ζημιά. Στη συνέχεια επικρατεί η βία, καθώς η ομάδα που δέχονταν τα βλήματα που της πετούσαν όρμησε μαζικά στους ultras που γρήγορα γύρισαν και έφυγαν τρέχοντας από το σημείο. Οι κουκουλοφόροι που ηγήθηκαν της επίθεσης φαίνεται να κουβαλούν ξύλινες σανίδες και άλλες συσκευές, καθώς το χάος ξεχύνεται σε έναν κοντινό δρόμο», γράφει ακόμη το βρετανικό ταμπλόιντ.

«Πολίτες προσπαθούν να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο καθώς περπατούν νευρικά στο δρόμο, ενώ η ορδή των εξαγριωμένων ορδών τρέχει στο δρόμο. Στο κάτω μέρος του δρόμου υπάρχει μια συνάθροιση ultras με κόκκινες φωτοβολίδες που στη συνέχεια εκτοξεύονται στο πλήθος πριν διαλυθούν τρέχοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση προς το γήπεδο, ενώ εξακολουθούν να φέρουν όπλα», επισημαίνεται ακόμη.

Φόβοι της UEFA για τον τελικό του Conference League στην OPAP Arena της ΑΕΚ

Η Daily Mail αναφέρει πως τα επεισόδια αυτά έχουν «θορυβήσει» την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, γράφοντας συγκεκριμένα: «Οι άσχημες σκηνές που παρουσιάζονται έχουν προκαλέσει φόβους στην UEFA ότι ο χώρος μπορεί να μην είναι ασφαλής για τη φιλοξενία του τελικού του Conference League που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 29 Μαΐου».

«Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, θα μεταβεί στη χώρα την Τετάρτη για να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την πρόσφατη βία των οπαδών. Οι αθλητικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν επίσης προσκληθεί σε συνομιλίες μετά τον τραυματισμό δέκα ατόμων και τη νοσηλεία τεσσάρων στο νοσοκομείο», καταλήγει η Daily Mail.

Η αντίδραση της ΑΕΚ για το δημοσίευμα της Daily Mail

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΑΕΚ στα όσα αναφέρει η Daily Mail. «Το τι κρύβεται πίσω από το δημοσίευμα της Daily Mail κι από πού πηγάζουν αυτά, το καταλαβαίνουν και μικρά παιδιά», αναφέρουν πηγές από την Ένωση που επικαλούνται «κιτρινόμαυρα» ρεπορτάζ.

Όπως συμπληρώνουν: «Τις ξέρουμε αυτές τις… διαδρομές πληροφόρησης. Ο καημός τους είναι το γήπεδο της ΑΕΚ, δεν μπορούν να κρατηθούν. Δυστυχώς ούτε τώρα πάνω από έναν νεκρό».


Πηγή