Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Δ. Τεμπονέρας: Η υγεία και η παιδεία δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά από τη σκοπιά των δαπανών

Εξειδικευμένα μέτρα για την «ανάταξη» του ΕΣΥ και της Παιδείας, την προστασία και τη στήριξη της μητρότητας, του παιδιού και των ηλικιωμένων εξήγγειλε από το Χαλάνδρι ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τεμπονέρας, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκδήλωση του κόμματος στο Χαλάνδρι, όπου παρουσιάστηκε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, τόνισε πως «η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική προστασία, δεν μπορεί στη σύγχρονη εποχή να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά και μόνο από τη σκοπιά των δαπανών».

Τσακαλώτος για πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Δημιουργούμε Τράπεζα Στέγης, περιορίζουμε το Airbnb

Σκέρτσος για πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Αναπαράγουν το οικονομικό μοντέλο που χρεοκόπησε

Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε κατά την ομιλία του τα εξής:

«Tο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί μέρος ενός ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου, κοστολογημένου και αναγκαίου πολιτικού σχεδίου, που μπορεί να δώσει διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Η απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ στοχοποίησε και απαξίωσε συνειδητά το κοινωνικό κράτος, με αποτέλεσμα αυτό να υποβαθμιστεί και να διαρραγεί ο προστατευτικός του χαρακτήρας.

Η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική προστασία δεν μπορεί στη σύγχρονη εποχή να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά και μόνο από τη σκοπιά των δαπανών.

Τεμπονέρας: Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να γίνει με όρους κοινωνικής συνοχής

»Η οικονομική ανάπτυξη και η είσοδος σε έναν ανοδικό κύκλο δεν μπορεί παρά να γίνει με όρους κοινωνικής συνοχής. Άλλωστε, ο στόχος για την ”ευρωπαϊκή σύγκλιση” με όρους κοινωνικής συνοχής, υποχρεωτικά περιλαμβάνει την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας, που τόσο ταλαιπωρήθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Το δημόσιο σύστημα υγείας παρουσιάζει φαινόμενα κατάρρευσης και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι, η υγεία των πολιτών, διατρέχει κίνδυνο. Το ΕΣΥ ακρωτηριάζεται και χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών στέλνει ”πελατεία” στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ η υποστελέχωση και η απαξίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και υπηρεσιών, συνεχίζεται, παρά τα σκληρά διδάγματα της πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι θα σταματήσει την εξέλιξη αυτή και υπόσχεται να ανασυγκροτήσει και να ενδυναμώσει το ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα. Για αυτό:

  • Αποκαθιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας
  • Αναβαθμίζουμε μισθολογικά τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΕΣΥ, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών,
  • Θεσμοθετούμε νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα
  • Μονιμοποιούμε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Υλοποιούμε 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.
  • Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.
  • Ενισχύουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.
  • Εφαρμόζουμε καθολική ψηφιοποίηση της υγείας με ενιαίο σύστημα για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σαν τρόπο εφαρμογής ενιαίας και ελεγχόμενης πολιτικής πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που αξιοποιεί τα σύγχρονα επιτεύγματα.
  • Ανασυγκροτούμε τον ΕΟΔΥ σε πραγματικά επιστημονικό και διαφανή οργανισμό ελέγχου νοσημάτων.
  • Για όλα τα παραπάνω, αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία με στόχο την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.

Τεμπονέρας: Οι αντιεκπαιδευτικές «πολιτικές Μητσοτάκη» στηρίχτηκαν στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας

Οι αντιεκπαιδευτικές «πολιτικές Μητσοτάκη-Κεραμέως» στηρίχτηκαν στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας και στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η «επένδυση» στη γνώση, στην έρευνα, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, αποτελούν στρατηγικούς στόχους του προγράμματός μας, ώστε το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, να πάψουν να αποτελούν, ένα εξεταστικό κέντρο που συνδέεται με την αγορά και να αποτελέσουν αυτό που πραγματικά θέλουμε: ένα συμπεριληπτικό, δημοκρατικό, δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλες και όλους.

Για αυτό:

  • Προχωρούμε σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στο 80% των θέσεων που σήμερα καλύπτονται από αναπληρωτές.
  • Διπλασιάζουμε σε βάθος τετραετίας τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.
  • Καθιστούμε δωρεάν τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ προβλέπουμε ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.
  • Επαναφέρουμε το σύστημα εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο μόνο με την απόκτηση του απολυτηρίου.
  • Επαναφέρουμε τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
  • Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια.
  • Καταργούμε την πανεπιστημιακή αστυνομία.
  • Για όλα τα παραπάνω, αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.

Το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής για την εξάλειψη των ανισοτήτων. Στον αντίποδα των παρωχημένων απόψεων, που θέλουν το κράτος πρόνοιας, να αφορά μόνο τους ακραία φτωχούς, στη δική μας αντίληψη, στοχεύει να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες, σε κάθε στιγμή της ζωής τους. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία:

Στηρίζουμε τις μητέρες

  • Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.
  • Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.
  • Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
  • Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.
  • Καθιερώνουμε άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Φροντίζουμε το παιδί

  • Εξασφαλίζουμε δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με διευρυμένο ωράριο
  • Χορηγούμε δωρεάν 680.000 σχολικά γεύματα καθημερινά, σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου
  • Εξασφαλίζουμε δωρεάν άθληση σε 500.000 παιδιά δημοτικού σχολείου, σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους
  • Ενισχύουμε τις υπηρεσίες Παιδικής Προστασίας που μεριμνούν για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού

Εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική ένταξη αναπήρων και ηλικιωμένων

  • Αυξάνουμε τα επιδόματα αναπηρίας κατά 20%
  • Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κ.λπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις
  • Μεταρρυθμίζουμε το σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση τους και με κοινωνικές ειδικότητες
  • Εξασφαλίζουμε την προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας.
  • Εκπονούμε και εφαρμόζουμε πιλοτικό πρόγραμμα 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών.
  • Δημιουργούμε Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο, για αξιοπρεπή, ασφαλή ζωή.

Aπέναντι σε αυτή την αβίωτη πραγματικότητα που δημιούργησε η απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτάσσει μια ολοκληρωμένη, εναλλακτική λύση, με ένα πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και τη δημοκρατική αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους. Είμαστε εδώ για να χτίσουμε μαζί μια δίκαιη κοινωνία, με ευημερία για όλους», τόνισε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαλάνδρι.


Πηγή