Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ελλείψεις σε αμνοερίφια για το Πάσχα διαπιστώνουν οι κτηνοτρόφοι

Για πολύ σημαντικές ελλείψεις εγχώριων αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά, αλλά και για ελληνοποιήσεις εισαγόμενων ενόψει του Πάσχα προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της παραγωγής, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών, κυρίως προς Ιταλία και Ισπανία, δημιουργούν αρνητικό μείγμα.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις τιμές των αμνοεριφίων, κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας επισημαίνουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι σήμερα η τιμή του παραγωγού στο αρνί για τις σφαγές που αφορούν εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία, κυμαίνεται στα 4 -4,20 ευρώ το κιλό. Δεδοµένου ότι οι συγκεκριµένες αγορές ζητούν κατά κύριο λόγο τα «ψιλά» αρνιά (βάρους 4 – 5 κιλών), οι Έλληνες κτηνοτρόφοι λένε ότι προτιµούν να πωλούν την παραγωγή τους σε αυτές, αφού εντός Ελλάδας η ζήτηση είναι ισχνή και σίγουρα δεν αφορά αυτή την κατηγορία (σ.σ. προτιμώνται ζώα 7-12 κιλών), για την οποία μάλιστα οι έμποροι δεν δίνουν πάνω από 5 ευρώ.

«Η παραγωγή αμνοεριφίων μειώνεται με γοργό ρυθμό τα τελευταία χρόνια -πτώση 30% το 2016 συγκριτικά με το 2015 και μείωση τουλάχιστον 15% σήμερα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017- ενώ αντίστοιχα φθίνουσα πορεία ακολουθούν δυστυχώς και οι τιμές παραγωγού» εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος.

Όπως υποστήριξε, τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι «μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ/κιλό, όταν ο παραγωγός για να έρθει “ίσα βάρκα ίσα νερά”, χωρίς να βγάλει κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο».

Διευκρίνισε δε, ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον Έλληνα κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει, το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 70 ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι, όπως επισήμανε ο ίδιος, καταγγέλλουν ότι η μείωση των τιμών οφείλεται στις «προσφορές» των σούπερ μάρκετ, αλλά και στις ελληνοποιήσεις ελλείψει αυστηρών ελέγχων στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος, τόνισε: «Μπορώ να αποδείξω με απλά μαθηματικά ότι το κόστος παραγωγής για ένα αμνοερίφιο 10 κιλών ξεπερνά και μάλιστα κατά πολύ τα 70 ευρώ/κεφάλι».

 

localStorage.clear();


Πηγή