Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ενόχληση Αναστασιάδη από την ομιλία Ζελένσκι στην κυπριακή Βουλή -Δεν αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στη Βουλή της Κύπρου, αλλά η μη αναφορά του στην τουρκική εισβολή προκάλεσε αντιδράσεις.

«Είμαι ευγνώμων προς εσάς για τη στάση αρχής. Αντιδράσατε στην εισβολή της Ρωσίας και απαγορεύσατε τη στάθμευση ρωσικών πλοίων στα λιμάνια σας. Είμαστε ευγνώμονες για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εργαλεία πίεσης κατά της Ρωσίας. Κλείστε τα λιμάνια για τα πλοία, αλλά και τα ιδιωτικά σκάφη, των Ρώσων. Να πάψουν τα χρυσά διαβατήρια Ρώσων, η διπλή υπηκοότητα. Μόνο με αποδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς δεν βλάπτουν την Ουκρανία να παραμείνουν τα προνόμια», είπε.

Στην εισαγωγική της ομιλία, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι ότι ο κυπριακός λαός αισθάνεται την οδύνη του ουκρανικού λαού. Όπως τόνισε, «οι εικόνες αυτές είναι γνώριμες σε εμάς, αφού είναι νωπές οι πληγές της τουρκικής εισβολής».

Στη συνέχεια υπήρξε μονόλεπτη σιγή. Ο Ζελένσκι δεν σχολίασε τίποτα για την εισβολή του Αττίλα.

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι είναι μεγάλη του τιμή που αυτή την κρίσιμη στιγμή στην Ουκρανία μπορεί να απευθύνεται στην κυπριακή Βουλή.

«Τώρα κρίνεται η μοίρα όλων των ευρωπαϊκών κρατών», τόνισε. Επίσης, αναφέρθηκε σε χιλιάδες πτώματα αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Ουκρανίας και κάλεσε τους βουλευτές να παρακολουθήσουν βίντεο με εικόνες καταστροφής στη χώρα του.

Βουλή: Διχάστηκαν τα κόμματα για την ομιλία Ζελένσκι -Λάδι στη φωτιά η παρέμβαση μαχητή του Αζόφ

Κύπρος: Το ΑΚΕΛ δε θα παραστεί στην ομιλία του Ζελένσκι στην κυπριακή Βουλή, λόγω του μαχητή του Τάγματος Αζόφ

Πρόεδρος της Βουλής: Είμαστε και εμείς θύματα εισβολής -Καταλαβαίνουμε καλά τι βιώνετε

Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ομιλία Ζελένσκι:

«Καταλαβαίνουμε καλά τι βιώνετε. Η Κύπρος όπως και η Ουκρανία είναι θύματα εισβολής και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας. Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κύριε πρόεδρε, αναφερθήκατε χθες στην αθέτηση υποσχέσεων από την Τουρκία. Η διεθνής Ιστορία μας προσφέρει διδάγματα. Είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης που αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή.

Η Ουκρανία όπως και η Κύπρος έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό κράτος», είπε.

Πρόσθεσε ότι η σταθερή προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για όλους μας.

«Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι στην Τουρκία, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά. Η ανταπόκριση των Κυπρίων στην ανάγκη ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας υπήρξε πρωτοφανής. Η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες.

»Η Κύπρος θα παραμείνει προσηλωμένη στις θέσεις αρχών και αξιών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στον φίλο ουκρανικό λαό. Ευχόμαστε ο διάλογος να πρυτανεύσει και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα», ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής.

Αντίδραση Αναστασιάδη για τη μη αναφορά στην εισβολή

Σε δηλώσεις προέβη στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών, και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν, αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων».

Και συνέχισε:

«Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974.

Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία των βουλευτών του ΑΚΕΛ από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την ομιλία Ζελένσκι, ο πρόεδρος είπε «δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω ή να κάνω πολιτικά σχόλια. Είναι δικαίωμα της κάθε δύναμης να συμπεριφερθεί (όπως επιθυμεί), ο λαός κρίνει».

Ερωτηθείς αν η κυπριακή κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο πρόεδρος απάντησε «βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια, δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή αναφορά της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για τον αγωγό EastMed, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι, και το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, αυτό θα κριθεί μετά τη μελέτη βιωσιμότητας. Αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι μια ανάγκη μελέτης εναλλακτικών πηγών προμήθειας προς την ΕΕ, με βάση τα νέα δεδομένα. Συνεπώς, θα κριθεί από τις μελέτες, από την ποσότητα του προς διάθεση αερίου και ως εκ τούτου δεν θεωρώ ότι αποκλείσθηκε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας ενέργειας, ο πρόεδρος σημείωσε ότι «ακριβώς αυτό έχω πει».

Τέλος, ερωτηθείς αν κατά τη συνάντησή τους σήμερα συζήτησε με την κυρία Νούλαντ για την ετοιμότητα των ΗΠΑ να δώσει F-16 στην Τουρκία, ο πρόεδρος απάντησε: «Οχι. Εστίασα την προσοχή μου στο Κυπριακό, στο τι πρέπει να γίνει, στο τι δεν πρέπει να γίνει και όχι στις πολιτικές που η Αμερική ακολουθεί έναντι τρίτων χωρών. Βεβαίως, δεν παρέλειψα να επισημάνω ότι θα ήθελα να δω την ίδια αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν έναντι της Ρωσίας, και έναντι μιας χώρας η οποία, μάλιστα, αρνείται να εκτελέσει τις αποφάσεις, τις κυρώσεις που έχει πάρει είτε το ΝΑΤΟ είτε η ΕΕ, υποψήφια χώρα της οποίας είναι η Τουρκία».

Πηγή: Philenews.gr


Πηγή