Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Επιστροφή στην κανονικότητα στα Βαλκάνια: Σταδιακή άρση των μέτρων και οι πολίτες δειλά-δειλά βγαίνουν στους δρόμους

Επιστροφή στην κανονικότητα στα Βαλκάνια: Σταδιακή άρση των μέτρων και οι πολίτες δειλά-δειλά βγαίνουν στους δρόμους

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών που εφαρμόζονται στην Κροατία, λόγω του κορονοϊού. Η πρώτη φάση, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 27 Απριλίου, ήταν ικανοποιητική (σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση) και έτσι η χώρα εισήλθε στη δεύτερη φάση.

Στη χώρα λειτουργούν ήδη ορισμένα καταστήματα, μουσεία, βιβλιοθήκες καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε χώρους λατρείας. Από σήμερα μπορούν να ανοίξουν καταστήματα και υπηρεσίες στις οποίες οι εργαζόμενοι έρχονται σε κοντινή απόσταση με τους πελάτες, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Θα επιτρέπονται συναθροίσεις έως και δέκα προσώπων, ενώ προβλέπεται και η προαιρετική λειτουργία παιδικών σταθμών. Οι υγειονομικές Αρχές της Κροατίας υπενθυμίζουν ότι είναι απαραίτητη η χρήση προστατευτικής μάσκας, η τήρηση της απόστασης ασφάλειας μεταξύ των πολιτών και κυρίως, η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η χαλάρωση των περιορισμών στη δεύτερη φάση αφορά στο σύστημα δημόσιας υγείας, το οποίο θα αποκαταστήσει πλήρως τις υπηρεσίες του -με ορισμένες εξαιρέσεις- και σε ιδιωτικές κλινικές.

Στο πλαίσιο της τρίτης φάσης, από τις 11 Μαΐου, θα επιτραπεί επίσης η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων.

Μαυροβούνιο

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν την πειθαρχημένη και υπεύθυνη συμμόρφωση στις οδηγίες που έχουν δοθεί για την ατομική προστασία από τον κορονοϊό καθώς από σήμερα (Δευτέρα 4 Μαΐου), ξεκινά το δεύτερο στάδιο άρσης των περιορισμών που εφαρμόζονται στη χώρα για την αντιμετώπιση του ιού.

«Επιστρέφουμε σε μια φυσιολογική ζωή. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τους κανόνες και τις διαδικασίες στον χώρο εργασίας και να φροντίζουμε την υγιεινή, ώστε να μην λάβουμε νέα μέτρα και να επιστρέψουμε σε παλιά», επισήμανε ο κ. Μάρκοβιτς, στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «TV Nova M», η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί, από σήμερα επαναλειτουργούν καταστήματα λιανικής (υφάσματα, υποδήματα, τεχνικά είδη, δομικά υλικά, χειροτεχνίες, υπηρεσίες, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, βιβλιοπωλεία, οδοντιατρεία, σχολές οδήγησης, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτου, μουσεία και γκαλερί). Επίσης, θα επιτραπεί η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς σε δήμους και κοινότητες, όπου δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού.

Η τρίτη φάση της άρσης των περιορισμών προβλέπεται στις 18 Μαΐου και θα περιλαμβάνει το άνοιγμα εστιατορίων, καφέ, οργανωμένων παραλιών και εμπορικών κέντρων. Η τέταρτη φάση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και περιλαμβάνει την επαναλειτουργία της οδικής, σιδηροδρομικής και πλωτής αστικής και υπεραστικής κυκλοφορίας, με κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο Μαυροβούνιο καταγράφηκε στις 17 Μαρτίου. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 322 και των θυμάτων σε οκτώ. Τις τελευταίες επτά ημέρες δεν έχει καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα κορονοϊού στο Μαυροβούνιο.

Σλοβενία

Στη χαλάρωση περισσότερων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται από τον Μάρτιο στη Σλοβενία εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19 προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας.

Από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, ανοίγουν ξανά τα καταστήματα επιφάνειας έως 400τ.μ., εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα μουσεία, τα βιβλιοπωλεία. Επίσης, οι Σλοβένοι μπορούν πάλι να πάνε στην εκκλησία και οι επαγγελματίες αθλητές να επιστρέψουν στην προπόνηση. Η χρήση μάσκας προσώπου σε κλειστούς δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς και καταστήματα είναι υποχρεωτική.

Παρά τη χαλάρωση των περιορισμών, τα μέτρα ασφαλείας και απόστασης θα εξακολουθούν να ισχύουν. Στα μπαρ και τα εστιατόρια τα τραπέζια θα είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους.

Επίσης, ανοίγουν αυτήν την εβδομάδα μουσεία, βιβλιοθήκες και γκαλερί, τα οποία έλαβαν την άδεια να επαναλειτουργήσουν πριν από την Πρωτομαγιά, αλλά ανακοίνωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους.

Αυτός είναι ο τελευταίος γύρος χαλάρωσης των περιορισμών για τις επιχειρήσεις από τις 19 Απριλίου, όταν άρχισαν να λειτουργούν διάφορα καταστήματα, όπως τεχνικών ειδών, επίπλων, επισκευής και συντήρησης μηχανοκίνητων οχημάτων, εκθέσεις αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι, το περασμένο Σάββατο, οι υγειονομικές Αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν ότι ήταν η πρώτη μέρα που δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα νέου κορονοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα ανήλθε σε 96.


Πηγή