Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ηλιόπουλος: Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγωδία | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησαν στις σημερινές εκατόμβες νεκρών» είπε ο Νασος Ηλιόπουλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Kontra Channel σημείωσε «Σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων, βγαίνει μία μελέτη η οποία έρχεται πρώτα απ’ όλα να αποδείξει το προφανές: ότι η θνητότητα σε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με όσους βρίσκονται σε ΜΕΘ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ένα δεδομένο που οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής τόνιζαν όλο το τελευταίο διάστημα, είπε, «όπως ο κ. Καπραβέλος όταν έλεγε ότι ο διασωληνωμένος ασθενής εκτός ΜΕΘ δεν έχει καμία τύχη».

Ηλιόπουλος: «Ο Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και έλεγε ψέματα»

Γκάγκα: Η έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται [βίντεο]

«Τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής προσέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν δήλωνε στη Βουλή ότι είτε είσαι διασωληνωμένος μέσα στη ΜΕΘ είτε εκτός ΜΕΘ είναι περίπου το ίδιο πράγμα, ακυρώνοντας με μια φράση του έναν ολόκληρο κλάδο της ιατρικής, την εντατικολογία», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Όμως η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα λέει επίσης και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: ότι το 38,5% των απωλειών, στην περίοδο που μελέτησαν οι ερευνητές, ήταν απώλειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ήταν διαφορετική η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε. «Και την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «συζητάμε έναν προϋπολογισμό για το 2022, ο οποίος μειώνει κατά 820 εκ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση στο Υπουργείο Υγείας». «Ταυτόχρονα είμαστε σε μια χώρα που έχει 2.500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας σε σχέση με το 2019, ενώ 800 γιατροί έχουν κάνει τα χαρτιά τους για να μπουν στο σύστημα και είναι σε λίστα αναμονής», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Οικονόμου -ο οποίος φαίνεται ότι επάξια κερδίζει τον τίτλο του εθνικού ψεύτη- πρέπει να εξηγήσει το θράσος που είχε ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε ψέματα στη Βουλή ότι δεν γνωρίζει κάποια τέτοια έρευνα -γιατί δεν νομίζω πως οι επιστήμονες λένε ψέματα ότι είχαν δώσει την έρευνα στην κυβέρνηση». «Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Οικονόμου διέψευσε πως η μελέτη είχε φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου δυο μέρες αφότου συζητείται το θέμα, είναι ενδεικτικό», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι «ο κ. Οικονόμου πρέπει επίσης να μας εξηγήσει πόσο θράσος έχουν όταν μέχρι σήμερα δεν μας έχουν απαντήσει για το πόσοι ακριβώς είναι οι θάνατοι που συνέβησαν εκτός ΜΕΘ». «Μόνο μέσα στο Δεκέμβρη μετράμε ήδη 1.492 απώλειες -η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει πόσες ήταν εκτός ΜΕΘ», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Σχολίασε, ακόμα, ότι «η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αφορά και το μέλλον γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά μας». «Βλέπουμε όλοι τι γίνεται με τη μετάλλαξη όμικρον που εξαπλώνεται στην Ευρώπη και ακούμε τι προβλέπουν οι επιστήμονες», εξήγησε. «Κι εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που επιμένει στην ίδια εγκληματική πολιτική», δήλωσε, εξηγώντας ότι «στο πρώτο κύμα υπάρχει ο αιφνιδιασμός, όταν όμως έχεις εκατόμβες νεκρών στο τέταρτο κύμα, αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών».

«Αν έπρεπε να διαλέξω δύο εικόνες του τελευταίου διαστήματος», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «η μία είναι με το 14χρονο κορίτσι στη Λαμία που πέθανε, αφού προηγουμένως περίμενε τέσσερις ώρες σε κοντέινερ για να εξεταστεί, έχοντας ήδη βγει θετική στον κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή γνωστός αρνητής στην ιεραρχία της εκκλησίας βρήκε κατευθείαν πρόσβαση σε ΜΕΘ».

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει με το θάνατο

«Η κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει με το θάνατο», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Έχει συνθηκολογήσει με το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε καθημερινά 80 με 100 νεκρούς», σημείωσε, λέγοντας ότι «ακόμα και αν με κάποιο μαγικό τρόπο όλοι εμβολιάζονταν αύριο, οι επόμενες 30 μέρες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες για το σύστημα υγείας». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «δεν παίρνει κανένα μέτρο για τα άμεσα, για την αντιμετώπιση της διασποράς στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, για την ανάγκη μαζικού testing που πρέπει να γίνεται σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους -με συνταγογράφηση του μοριακού τεστ όταν χρειάζεται».

Τέλος, ερωτηθείς για τη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε: «κατανοώ απολύτως τη φόρτιση του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος πρόσφατα έχει χάσει δικό του άνθρωπο διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ».

«Από την άλλη, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, έχουμε να δώσουμε και μία μάχη απέναντι στην πολιτική χυδαιότητα», επισήμανε και πρόσθεσε: «εμείς δεν έχουμε τα κριτήρια που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική αντιπαράθεση». «Θυμόμαστε πολύ καλά τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας κατηγορεί με τη φράση “κάψατε 100 ανθρώπους” και ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον πιο χυδαίο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης -τον άνθρωπο που συνέκρινε ανθρώπινες ζωές με καμένα στρέμματα», υπογράμμισε. «Απέναντι σε αυτή τη χυδαιότητα, νιώθουμε ότι πρέπει να κρατάμε το επίπεδο της αντιπαράθεσης εκεί που πρέπει να κρατηθεί», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.


Πηγή