Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Η δικαστική νίκη μιας 20χρονης που έμεινε έγκυος από τον πατριό της και μπήκε φυλακή

Η Imelda Cortez δακρυσμένη και δικαιωμένη γνωρίζει την αποθέωση από συγγενείς και ακτιβιστές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο του Ουσουλουτάν, στο Ελ Σαλβαδόρ.

Η 20χρονη πέρασε πάνω από 18 μήνες στη φυλακή με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να σκοτώσει το έμβρυο που κυοφορούσε. Είχε μείνει έγκυος από τον πατριό της ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, την κακοποιούσε σεξουαλικά για πολλά χρόνια.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094950449-0’); });

Τον Απρίλιο του 2017 έφερε στον κόσμο την κόρη της μέσα σε ένα αποχωρητήριο, με τους γιατρούς να υποψιάζονται ότι προσπάθησε να κάνει έκτρωση. Το βρέφος επέζησε, αλλά η κοπέλα συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή όπου έμεινε για πάνω από 18 μήνες περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν πως το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε κανέναν για την εγκυμοσύνη της και δεν αναζήτησε ιατρική βοήθεια μετά τη γέννα, δείχνουν απόπειρα φόνου – αδίκημα που τιμωρείται με 20 χρόνια φυλάκιση.

Τη Δευτέρα 17/12 ωστόσο το δικαστήριο απεφάνθη πως η Cortez, η οποία δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος, δεν προσπάθησε να σκοτώσει το παιδί της. Όπως είπαν οι δικηγόροι της, για να αποφύγει πιο σκληρή ποινή παραδέχθηκε πως παραμέλησε το νεογέννητο, ένα αδίκημα που επιφέρει ένα χρόνο φυλάκιση.

Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά πως δεν είναι ένοχη για κανένα αδίκημα και την άφησε ελεύθερη. «Αυτή η απόφαση αποτελεί την ελπίδα για τις γυναίκες που βρίσκονται στη φυλακή και κατηγορούνται για ανθρωποκτονία», δήλωσε η δικηγόρος της, Ana Martinez στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Τώρα, στα δίχτυα των αρχών έχει πέσει ο πατριός της ο οποίος συνελήφθη και περιμένει να δικαστεί.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται και οι ποινές που προβλέπονται είναι πολύ αυστηρές.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές σε περίπτωση που υποψιαστούν ή έχουν ενδείξεις πως μια γυναίκα επιχείρησε να διακόψει την εγκυμοσύνη της. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, τότε αντιμετωπίζουν και αυτοί πολλά χρόνια φυλάκιση.

Από το 2000 έως σήμερα περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα σχετικά με αμβλώσεις στη χώρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή