Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Η Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε δεκάδες από τις μαθήτριες που είχαν απαχθεί

Τουλάχιστον 76 από τις 110 μαθήτριες που είχαν απαχθεί μέσα από το σχολείο τους, στην πόλη Ντάπτσι της Νιγηρίας, άφησαν σήμερα ελεύθερες στο ίδιο σημείο, μπροστά στο σχολείο τους, ισλαμιστές της Μπόχο Χαράμ.

Τον απολογισμό αυτό κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της χώρας- που είχε αναδείξει σε ύψιστης πολιτικής σημασίας να επιστρέψουν ζώα τα κορίτσια. Ωστόσο το Reuters, επικαλούμενο συγγενείς των μαθητριών και κορίτσια που απελευθερώθηκαν, μεταδίδει πως μία μαθήτρια εξακολουθεί να κρατείται ενώ ακόμα πέντε έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

«Οι προσπάθειες του προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας για την απελευθέρωση των μαθητριών στο Νταπτσί απέφεραν καρπούς» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πληροφοριών.

Η είδηση για την απελευθέρωση των κοριτσιών επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από γονείς των μαθητριών και από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι μίλησαν στο BBC.  «Τα κορίτσια μεταφέρθηκαν με εννέα οχήματα και αφέθηκαν μπροστά από το σχολείο τους στις 8 τοπική ώρα» επιβεβαίωσε ο διευθυντής οργάνωσης αρωγής προς τους γονείς των μαθητριών που έχουν απαχθεί.

Οι ένοπλοι έφυγαν αμέσως μόλις άφησαν ελεύθερες τις μαθήτριες. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται έναν από τους γονείς, τα κορίτσια έδειχναν καταβεβλημένα και κουρασμένα παρότι κάποια φέρεται ότι βρήκαν τη δύναμη να τρέξουν πίσω στις οικογένειές τους μόλις αφέθηκαν ελεύθερες.

Οι μαθήτριες, ηλικίας 11 ως 19 ετών, είχαν απαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μαζική απαγωγή μετά το 2014 όταν η Μπόκο Χαράμ είχε απαγάγει περισσότερες από 270 μαθήτριες από την πόλη Τσιμπόκ, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Κάποια από τα κορίτσια εκείνα ακόμα δεν έχουν αφεθεί ελεύθερα.

localStorage.clear();


Πηγή