Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

«Η Harley-Davidson χρησιμοποιεί τους δασμούς ως πρόσχημα για να μεταφερθεί στην Ταϊλάνδη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα την εταιρία κατασκευής μοτοσικλετών Harley-Davidson ότι χρησιμοποιεί τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με τους δασμούς ως πρόσχημα για να μεταφέρει την παραγωγή της για τους Ευρωπαίους πελάτες της σε άλλες χώρες.

«Νωρίτερα φέτος, η Harley-Davidson είχε ανακοινώσει ότι θα μετέφερε μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της μονάδας του Κάνσας Σίτι στην Ταϊλάνδη. Αυτό ήταν πολύ πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Κατά συνέπεια, απλά χρησιμοποιούν τους Δασμούς/Εμπορικό Πόλεμο ως δικαιολογία», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Όταν ήρθαν στελέχη της Harley-Davidson στον Λευκό Οίκο, τους επέκρινα για το ότι δασμοί σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, είναι πολύ υψηλοί. Τώρα εταιρίες επιστρέφουν πίσω στην Αμερική. Η Harley πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα μπορούν να πωλούν πίσω στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώσουν μεγάλο φόρο!».

Στελέχη της Harley-Davidson δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για κάποιο σχόλιο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η εταιρία αποφάσισε να κατασκευάσει πέρυσι ένα εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη αφού ο Τραμπ αποχώρησε από την Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), η οποία θα μείωνε τους δασμούς εισαγωγής για τις μοτοσικλέτες της σε κάποιες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για δίτροχα στην Ασία.

Η Harley-Davidson ανακοίνωσε χθες ότι θα μεταφέρει την παραγωγή των μοτοσικλετών που προορίζονται για την ΕΕ από τις ΗΠΑ στις μονάδες της στο εξωτερικό και προέβλεψε ότι οι δασμοί του εμπορικού μπλοκ θα κοστίσουν στην εταιρία 90-100 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Η κυβέρνηση του Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου νωρίτερα αυτό το μήνα και, ως απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να επιβάλλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές μιας σειράς προϊόντων, μεταξύ των οποίων και μοτοσικλέτες όπως οι Harley στις 22 Ιουνίου.

Ο Τραμπ απάντησε οργισμένα στην ανακοίνωση της Harley-Davidson χθες, λέγοντας ότι έχει δώσει σκληρή μάχη για την εταιρία που έχει ιστορία 115 ετών και δήλωσε κατάπληκτος από τα σχέδιά της, λέγοντας ότι υψώνει «Λευκή Σημαία».

«Έδωσα σκληρή μάχη για αυτούς και εντέλει δεν θέλουν να πληρώνουν δασμούς για να πωλούν (μοτοσικλέτες) στην ΕΕ, που μας έχει πλήξει σημαντικά στο εμπόριο, μείωση κατά 151 δισεκ. δολάρια. Οι δασμοί είναι απλά πρόσχημα από μέρους της Harley – κάντε υπομονή!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter αργά τη Δευτέρα.

Η Harley-Davidson, κυρίαρχος παίκτης στην αμερικανική αγορά μοτοσικλετών, ανακοίνωσε ότι δεν θα μετακυλήσει τις όποιες αυξήσεις τιμών λιανικής ή χονδρικής στην ΕΕ και αντ’ αυτού θα επικεντρωθεί στη μεταφορά μέρους της αμερικανικής παραγωγής της.

localStorage.clear();


Πηγή