Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Καιρός: Ζέστη, υγρασία και δυσφορία την Τρίτη -Από πότε «γυρνάει» ξανά ο καιρός με βροχές και καταιγίδες

Αρκετή ζέστη και δυσφορία θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας εβδομάδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού.

Το σκηνικό αυτό θα επικρατεί και την Τρίτη (24/5), καθώς ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος. Ωστόσο, θα κάνουν την εμφάνισή τους βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα έχει μικρή περαιτέρω άνοδο -κυρίως στα δυτικά και βόρεια, όντας πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Γενικότερα, κατά την εβδομάδα που διανύουμε θα έχει αρκετή ζέστη, αυξημένη υγρασία, εξασθενημένους ανέμους και κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, καθώς ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Ο καιρός τρελάθηκε: 33άρια με τοπικές βροχές και χαλάζι!

Καιρός: Ζέστη με βροχές και χαλάζι τη Δευτέρα, καύσωνας από την Τετάρτη

Ωστόσο, οι τοπικές αυτές βροχές και καταιγίδες του επόμενου 24ώρου αναμένεται πως από την Κυριακή θα λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς θα πλησιάσει διαταραχή από την Ιταλία. Παράλληλα, προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή την Τρίτη 24/5/22

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός της Τρίτης (24/5) αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και στα βορειοανατολικά ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Τοπικά περιορισμένη προβλέπεται η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αττική

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 με και στα νότια δυτικοί έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 με και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Meteo

Από την πλευρά του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναμένει για την Τρίτη 24 Μαΐου αίθριο γενικά καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι καταιγίδες είναι πιθανό να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 10 έως 32, στην Ήπειρο από 10 έως 29 βαθμούς στη Θεσσαλία από 12 έως 34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 28 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 11 έως 29 βαθμούς και στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις έως 3-4 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Ευεργετική θαλάσσια αύρα θα δροσίζει τις παράκτιες περιοχές -Έρχεται αστάθεια από το Σάββατο

Μια ζέστη που σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, εξασθενημένους ανέμους και κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, που ευνοεί τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, προβλέπει με τη σειρά του για την Τρίτη (24/5) ο Σάκης Αρναούτογλου.

Μάλιστα, ο καιρός θα έχει σημαντική διαφορά μεταξύ των παράκτιων περιοχών και των νησιών σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, κάτι που θα φαίνεται στα θερμόμετρα. Συγκεκριμένα, τις περιοχές που «βρέχει» η θάλασσα θα τις δροσίζει μια ευεργετική θαλάσσια αύρα, με αποτέλεσμα οι πιο ηπειρωτικές περιοχές να έχουν μεγαλύτερη θερμοκρασία και να προκαλούν μεγαλύτερη δυσφορία για τους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, αυτό το σκηνικό θα επικρατήσει όλο το επόμενο τετραήμερα, αλλά προς το Σαββατοκύριακο το σκηνικό θα αλλάξει, καθώς θα πλησιάζει μια διαταραχή από την Ιταλία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κάποια έντονα φαινόμενα, κυρίως την Κυριακή (29/5).

Πιο συγκεκριμένα, το επόμενο 24ωρο σύννεφα αστάθειας θα βρεθούν τις πρωινές ώρες στις βόρειες βορειοανατολικές νησιωτικές περιοχές, με διάσπαρτες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μετά το μεσημέρι στα κεντρικά και στα βόρεια θα συννεφιάσει κυρίως στους ορεινούς όγκους με διάσπαρτες μπόρες τοπικού χαρακτήρα. Από το βράδυ ο καιρός θα ηρεμήσει και σε αυτές τις περιοχές.

Στην Αττική θα επικρατεί ηλιοφάνεια από το πρωί με πιθανότητα αραιής συννεφιάς προς το απόγευμα ενώ τη νύχτα θα επικρατήσει ξαστεριά. Οι άνεμοι ασθενείς στα 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 19 με 32 βαθμούς Κελσίου. Σε όλες τις παράκτιες περιοχές και κυρίως στα ανατολικά και στα νότια δεν θα έχουμε πάνω από 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Λιακάδα θα επικρατήσει στην Κεντρική Μακεδονία με λίγες τοπικές συννεφιές νωρίς το πρωί οι οποίες γρήγορα θα διαλυθούν. Από το μεσημέρι θα βγάλει σύννεφα στα ορεινά της περιφέρειας με πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι και εδώ στα 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 17 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, μεγάλη θερμοκρασιακή απόκλιση θα υπάρχει ανάμεσα στις παράκτιες περιοχές και στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας, με τις πρώτες να έχουν περισσότερη δροσιά.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος προβλέπει ότι την Τετάρτη (25/5) θα κυριαρχεί η ηλιοφάνεια σχεδόν παντού, με κάποιες τοπικές συννεφιές στις βόρειες περιοχές και στα ορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία στα κεντρικά ηπειρωτικά από 33 έως 34 βαθμούς.

Την Πέμπτη (26/5) επίσης θα υπάρχει ήλιος και ζέστη με τη θερμοκρασία στους 35-36 βαθμούς, ενώ την Παρασκευή (27/5) θα επικρατεί σχεδόν ίδιο σκηνικό, με θολούρα και αστάθεια κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας μας. Η θερμοκρασία στους 34 βαθμούς.

Ωστόσο, το Σάββατο (28/5) θα πλησιάσει διαταραχή από την Ιταλία και θα κάνουν την εμφάνισή τους βροχές σχεδόν σε όλα τα κεντρικά και δυτικά, ενώ την Κυριακή (29/5) αναμένονται και έντονα φαινόμενα.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Κυριακή 29/5/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση 3-7 ημερών της ΕΜΥ, την Τετάρτη 25 Μαΐου γενικά αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 με 4 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 32 με 34 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 26 Μαΐου επίσης γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου ξανά ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο 28 Μαΐου στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Γρήγορα όμως στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή 29 Μαΐου αναμένεται μεταβολή του καιρού αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην ηπειρωτική χώρα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.


Πηγή