Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Καιρός: Παραμένει ψηλά ο υδράργυρος παρά το μελτέμι -Έρχονται βροχές την άλλη εβδομάδα

Με δύο πρόσωπα ήταν ο καιρός του Μαΐου και όπως φαίνεται μια… επίγευση θα μείνει και για τον Ιούνιο.

Για την Πέμπτη (2/6) ο καιρός αναμένεται γενικά ηλιόλουστος, με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά, ενώ τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά. Ενίσχυση των ανέμων θα υπάρχει στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο.

Παρόλα αυτά, το μελτέμι που θα κάνει την εμφάνισή του τα επόμενα 24ωρα, θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία σχεδόν σε όλη τη χώρα με εξαίρεση μόνο την Πελοπόννησο. Επίσης, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται διαφορετικά, πιο έντονα φαινόμενα, με τις βροχές να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Ο «διπρόσωπος» Μάιος του 2022 -Από ψυχρός γύρισε σε θερμός

Ο Μάιος του 2022 ήταν ο 3ος πιο θερμός Μάιος για τη Βόρεια Ελλάδα από το 2010, ο 4ος πιο θερμός για τη Δυτική Ελλάδα, ο 5ος πιο θερμός στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου (εκτός Κρήτης), ο 7ος πιο θερμός σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και ο 8ος πιο θερμός στην Κρήτη.

Ελαφρώς πιο υψηλές τιμές μεγίστων θερμοκρασιών από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 στην ηπειρωτική Ελλάδα και πολύ κοντά στον μέσο όρο στη Νότια Ελλάδα κατέγραψαν 51 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατά τον Μάιο του 2022, ο οποίος είχε δύο «πρόσωπα».

Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα χαρακτηρίστηκε από αρνητικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας στο σύνολο της χώρας, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις κυμάνθηκαν έως και 11 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι περισσότερες ημέρες με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν στα Χανιά με 19 ημέρες, στο Ηράκλειο με 18 ημέρες και στο Ρέθυμνο με 17 ημέρες με μέγιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας κάτω από τον μέσο όρο.

Από τα μέσα του μήνα όμως η θερμοκρασία στο σύνολο των μετεωρολογικών σταθμών επανήλθε κοντά στον μέσο όρο της περιόδου 2010-19 και μέχρι το τέλος του μήνα επικράτησαν θετικές αποκλίσεις. Στα Ιωάννινα και στην Πάτρα καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες θετικών αποκλίσεων (23 από τις 31 ημέρες) και ακολούθησε το Κιλκίς με 20 ημέρες θετικών αποκλίσεων. Στην Αθήνα τις 17 από τις 31 ημέρες του μήνα η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία κυμάνθηκε πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή την Πέμπτη 2/6/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της δυτικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα βορειοδυτικοί, στο Ιόνιο έως 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια 5 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια έως 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Μέχρι και 35°C θα φτάσει η θερμοκρασία την Πέμπτη 2/6/22

Για την Πέμπτη 2 Ιουνίου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προβλέπει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 29 βαθμούς), 19 έως 34 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 35 βαθμούς), 18 έως 32 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στο Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και στη Δυτική Στερεά έως τους 34 βαθμούς), 19 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 18 έως 33 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 30 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 4-5 Μποφόρ και στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 4-6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια και ορεινά τμήματα περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και παραθαλάσσια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως 4 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας, αυξημένες στα γύρω ορεινά περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Αρναούτογλου: Αλλάζει το σκηνικό από τη νέα εβδομάδα με βροχές και κάποιες καταιγίδες

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, την Πέμπτη 2 Ιουνίου ένα μελτέμι θα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα, το οποίο θα ξεπεράσει και τα 7 Μποφόρ στο Αιγαίου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία στις παράκτιες περιοχές. Αυτή η πτώση στον υδράργυρο θα γίνει αισθητή και σε ορεινές περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Για την Αττική προβλέπεται πως η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου με ηλιοφάνεια, αλλά οι περιοχές κοντά στη θάλασσα θα έχουν 4 βαθμούς λιγότερους. Επίσης, δεν θα υπάρχει η τόσο αποπνικτική ατμόσφαιρα που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται θερμοκρασία μεταξύ 19 και 31 βαθμών Κελσίου, με την περίπτωση μπόρας να υπάρχει στις ορεινές περιοχές.

Την Παρασκευή (3/6) προβλέπεται ηλιοφάνεια, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, που μπορεί να έχει κάποιες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με ηλιοφάνεια και με τον βοριά να παραμένει.

Ωστόσο, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται αλλαγή του σκηνικού του καιρού με βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή (5/6) οι συνθήκες δεν θα αλλάξουν ιδιαίτερα, με μερικά μόνο σύννεφα να εμφανίζονται κατά τόπους και ορισμένα φαινόμενα να σημειώνονται μονάχα ίσως στα Δωδεκάνησα και τα βόρεια ορεινά.

Από τη Δευτέρα (6/6), όμως, η Ελλάδα θα μπει σε φάση αστάθειας, καθώς από το μεσημέρι και ύστερα, που θα έχει ανέβει ο υδράργυρος στους 35 βαθμούς, θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες σε πολλά σημεία της, με τα φαινόμενα να κρατούν τουλάχιστον έως τα μέσα της εβδομάδας.

Ο καιρός μέχρι και την Τρίτη 7/6/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός αναμένεται την Παρασκευή 3 Ιουνίου. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου τους 30 με 32 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου επίσης γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και, κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 Μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου ο καιρός παραμένει γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και από το μεσημέρι στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βορειοανατολικά.

Τέλος, την Τρίτη 7 Ιουνίου αρχικά στα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.


Πηγή