Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Καιρός: Συνεχίζεται ο μαγιάτικος μίνι καύσωνας το Σάββατο -Βροχές σε αρκετές περιοχές το βράδυ

Υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια θα επικρατούν και το Σάββατο 28 Μαΐου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού.

Ωστόσο, προς το απόγευμα και πηγαίνοντας προς το βράδυ, παρά το γεγονός ότι ο υδράργυρος δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα, το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας. Έτσι, παροδικές νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά τμήματα.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο 24ωρο θα συνεχιστεί αυτός ο μαγιάτικος μίνι καύσωνας, σε συνδυασμό με αρκετή θολούρα στην ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης, η οποία λόγω του βαρομετρικού χαμηλού που θα επισκεφθεί την Ελλάδα, θα φέρει ψιχάλες λάσπης, ή ακόμη και λασποβροχές.

Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή (27/5) το θερμόμετρο ξεπέρασε και τους 37 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η μέγιστη ημερήσια τιμή ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Η μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στον μετεωρολογικό σταθμό της Πλώρας, Ηρακλείου και ήταν ίση με 37,1 °C. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας:

Ο καιρός ανά περιοχή το Σάββατο 28/5/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός το Σάββατο (28/5), με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες στη Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως στα ορεινά και πιθανώς στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στα δυτικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 32 με 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 36 και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως τις απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μπόφορ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου από 19 μέχρι 30 βαθμούς.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στην δυτική Κρήτη 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 και τοπικά στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Ασθενείς και στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Συνέχεια στον «καμίνι» με 37άρια στον υδράργυρο

Από την πλευρά του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προβλέπει για το Σάββατο 28 Μαΐου αίθριο γενικά καιρό με παροδικές και τοπικές νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι καταιγίδες είναι πιθανό να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 31 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 34, στην Ήπειρο από 12 έως 34 βαθμούς στη Θεσσαλία από 13 έως 36-37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 36-37 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 32 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 10 έως 32-33 βαθμούς και στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις έως 4-5 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια με πιθανότητα για αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32-33 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με πιθανότητα για αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς.

Αρναούτογλου: Συνδυασμός καύσωνα με τις πρώτες «επισκέψεις» βροχής το Σάββατο 28/5/22

Η ζέστη θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό το Σάββατο 28 Μαΐου σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Παράλληλα, στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει αφρικανική σκόνη, η οποία κάνει ακόμη πιο ανυπόφορη την

Από το πρωί θα υπάρχει ήλιος, αλλά σταδιακά αραιές συννεφιές θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Θα αποτελούν κομμάτι του βαρομετρικού χαμηλού που αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα κυρίως κατά τη διάρκεια της Κυριακής (29/5).

Το πέρασμα αυτό θα αφήσει κάποιες ψιχάλες λάσπης, ή ασθενείς λασποβροχές αρχικά στα Επτάνησα, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια δεν αποκλείεται ανάλογα φαινόμενα να φτάσουν σε Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία. Στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη βροχές θα υπάρχουν μόνο στα ορεινά.

Προς τις βραδινές ώρες και τις πρώτες νυχτερινές ώρες υπάρχει το ενδεχόμενο από την κεντροανατολική Πελοπόννησο, την Αττική, τη Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και από μέρος της Θεσσαλίας να περάσουν ασθενείς λασποψιχάλες και λασποβροχές, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν λίγο παραπάνω στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία.

Στην Αττική θα κυριαρχεί ηλιοφάνεια το πρωί και μέσα στην ημέρα θα συννεφιάσει. Προς το βράδυ ίσως υπάρξουν ψιχάλες -για λίγο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία απαιτείται προσοχή λόγω βροχών. Μάλιστα, το μεσημέρι του Σαββάτου δεν αποκλείονται μικρής διάρκειας καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς.

Την Κυριακή 29 Μαΐου νέα μεταβολή του καιρού θα υπάρξει στις ανατολικές περιοχές και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου θα πέσουν βροχές. Στα δυτικά στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο θα εμφανιστούν και κάποιες τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα ανέβει λόγω του νοτιά σε Κυκλάδες και Κρήτη, φτάνοντας τους 37 °C.

Τη Δευτέρα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει η διαταραχή και θα κυριαρχεί λιακάδα. Την Τρίτη θα υπάρχει επίσης ηλιοφάνεια, ενώ την Τετάρτη προβλέπεται ακόμη καλύτερος καιρός, με ηλιοφάνεια αλλά και ένα μελτέμι στο Αιγαίο που θα δροσίσει τις περιοχές από τις οποίες θα περάσει.

Ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι και την Πέμπτη 2/6/22

Σύμφωνα με την πρόβλεψη 3-7 ημερών της ΕΜΥ, την Κυριακή 29 Μαΐου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη δυτική Ελλάδα, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 24 με 26 βαθμούς. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα θα φθάσει τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου στη δυτική και βόρεια χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πιθανώς νωρίς το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και μικρή πτώση στην ανατολική νησιωτική χώρα.

Την Τρίτη 31 Μαΐου γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά της εποχής.

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου και την Πέμπτη 2 Ιουνίου επίσης γενικά αίθριος προβλέπεται πως θα είναι ο καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.


Πηγή