Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη -Επιδείνωση την Παρασκευή

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη 9 Ιουνίου, αν και αρχικά η ημέρα προβλέπεται πως θα ξεκινήσει με καλό καιρό.

Η αστάθεια που επηρεάζει τη χώρα το τελευταίο διάστημα θα γίνει αισθητή και τα επόμενα 24ωρα, με την κορύφωση των φαινομένων να αναμένεται την Παρασκευή (10/6). Μάλιστα, για την Πέμπτη δεν αποκλείονται και κάποιες χαλαζοπτώσεις, φαινόμενο που είναι… μόνιμο τις τελευταίες ημέρες.

Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν και την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις εξής περιοχές: στην Κεντροδυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο στην Κεντροδυτική Στερεά και σε τμήματα της Βόρειας Πελοποννήσου.

Το μεγαλύτερο ύψος βροχής περίπου μέχρι τις 22:00 καταγράφηκε στο Σμόκοβο Καρδίτσας και ήταν ίσο με 25 χιλιοστά. Επίσης, το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 3.000 κεραυνούς.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Meteo που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή την Πέμπτη 9/6/22

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Πέμπτη 9 Ιουνίου, αρχικά στη Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία, τη Θράκη και από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 26 με 28 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 28 με 30 και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους έντονα.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
  • Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και το βόρειο Ιόνιο. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο θα είναι κατά τόπους έντονα.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στη Θεσσαλία.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα δυτικά τοπικά 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 και στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια έως 5 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές που αναμένεται να πέσει χαλάζι την Πέμπτη 9/6/22

Από την πλευρά του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σημειώνει πως για την Πέμπτη (9/6) αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνότερες. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν έως το πρωί κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά ηπειρωτικά, στη Μακεδονία, στα ανατολικά τμήματα Θεσσαλίας, Στερεάς και Πελοποννήσου, στο Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο, στις Σποράδες και στην Εύβοια. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και το Βόρειο Ιόνιο. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στο Νότιο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 16 έως 29, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησο από 18 έως 34, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 17 έως 29, στην Δυτική Πελοπόννησο από 16 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 27, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 18 έως 30, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 29 και στην Κρήτη από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το πρωί 4 έως 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως 2 Μποφόρ όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα στραφούν πρόσκαιρα σε νότιους 2 έως 4 και στα νότια και ανατολικά 3 έως 5 Μποφόρ. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 Μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν πρόσκαιρα σε νότιους 2 έως 4 Μποφόρ. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με αστάθεια

Με τη σειρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου επισήμανε ότι μπορεί η Πέμπτη (9/6) να ξεκινήσει καλά και με ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές, στη συνέχεια, όμως, ο καιρός θα αλλάξει και ειδικά από την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, για το επόμενο 24ωρο, μια συννεφιά θα έρθει από τη δυτική Ελλάδα και αστάθεια θα υπάρξει στη βορειοανατολική Ελλάδα. Από το μεσημέρι και μετά ηλιοφάνεια θα έχει νοτιοανατολικά της χώρας, όμως στην υπόλοιπη χώρα και από την Ήπειρο και βορειότερα θα κάνουν την εμφάνισή τους μπόρες και καταιγίδες, οι οποίες θα επηρεάσουν και την Κεντρική Μακεδονία.

Το βράδυ στα βορειοδυτικά ο καιρός θα γίνει πιο άστατος, καθώς οι μπόρες και οι καταιγίδες αναμένεται να φτάσουν έως και το κεντρικό Ιόνιο και τα δυτικά της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα και στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ θα μετατοπιστούν και πιο ανατολικά.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί στα 5-6 Μποφόρ στο Ιόνιο και στις δυτικές Κυκλάδες, ενώ έντονους ανέμους θα έχουμε στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Στερεάς και στην Θεσσαλία και χρειάζεται προσοχή για δασικές φωτιές.

Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά από 31-32 βαθμούς και στα βόρεια από 25 έως τους 28, ενώ στην Κρήτη στους 30.

Στην Αττική θα έχει λίγες συννεφιές το πρωί και θα πυκνώσουν περισσότερο στη συνέχεια της ημέρας. Τοπικές μπόρες ίσως έχει στις ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 29 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί θα έχει λιακάδα, αλλά από το μεσημέρι και αργότερα θα κάνει την εμφάνισή της συννεφιά. Από το απόγευμα θα υπάρξουν και κάποιες μπόρες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς.

Την Παρασκευή (10/6) από τα βορειοδυτικά θα μπει στη χώρα η έντονη αστάθεια και τα φαινόμενα αυτά θα κινηθούν προς τα ανατολικά. Βροχές και καταιγίδες θα έχει στο βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία.

Το Σάββατο (11/6) θα υπάρχουν βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ θα βρέχει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την Κυριακή θα ανοίξει λίγο ο καιρός σχεδόν παντού, αλλά οι διάσπαρτες μπόρες θα κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους. Τέλος, και τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρχουν περάσματα με μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και βόρεια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τρίτη 14/6/22

Στην πρόβλεψη επτά ημερών της ΕΜΥ, την Παρασκευή 10 Ιουνίου στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στις Κυκλάδες και το βράδυ στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Το βράδυ τα φαινόμενα στα δυτικά θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 Μποφόρ που από το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με εξασθένηση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ και στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή 12 Ιουνίου στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Αιγαίου και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά ενώ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 Μποφόρ και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από τη Δευτέρα 13 Ιουνίου με περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα αναμένονται περίπου ίδια και την Τρίτη 14 Ιουνίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.


Πηγή