Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Κατολισθήσεις στο Εκουαδόρ: Συγκλονιστικές εικόνες από τη βιβλική καταστροφή στο Κίτο -24 νεκροί [βίντεο]

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις στο Κίτο του Εκουαδόρ.

Η «μαύρη λίστα» των θυμάτων στη βιβλική καταστροφή στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, ενώ γίνεται λόγος για πολλούς εγκλωβισμένους κάτω από τους τόνους λάσπης που έχουν σκεπάσει σημαντικό μέρος της πόλης.

Οι καταρρακτώδεις βροχές τη νύχτα της Δευτέρας (31/1) είχαν ως αποτέλεσμα να συσσωρευθεί πολύ νερό σε ένα φαράγγι κοντά στις εργατικές συνοικίες Λα Γκάσκα και Λα Κομούνα. Λάσπη και βράχια κατέληξαν να πέσουν στα σπίτια, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ισημερινός: Τουλάχιστον 22 νεκροί και 47 τραυματίες από κατολισθήσεις – Άλλοι 20 άνθρωποι αγνοούνται [βίντεο & εικόνες]

Ισημερινός: Κατολίσθηση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους

«Σκαρφαλώναμε στους τοίχους για να γλιτώσουμε»

«Είδαμε αυτό το πελώριο μαύρο ποτάμι που παρέσερνε τα πάντα στο διάβα του, χρειάστηκε να σκαρφαλώσουμε στους τοίχους για να γλιτώσουμε» είπε η Άλμπα Κοτακάτσι, η οποία κατάφερε να βγάλει από το σπίτι τις δύο μικρές κόρες της. «Ψάχνουμε τους αγνοούμενους», πρόσθεσε.

Επιχείρηση διάσωσης από τις Αρχές / Φωτογραφία: AP Photo-Dolores Ochoa
Επιχείρηση διάσωσης από τις Αρχές / Φωτογραφία: AP Photo-Dolores Ochoa

Σε βίντεο που κατέγραψαν το μέγεθος της καταστροφής, φαίνεται ένας ποταμός λάσπης να κατακλύζει τους δρόμους της συνοικίας, παρασύροντας δέντρα, οχήματα, κάδους απορριμμάτων, ακόμη και κολόνες του ηλεκτρικού, ενώ ακούγονται οι κάτοικοι να φωνάζουν, καλώντας για βοήθεια. Σε άλλα πλάνα, κάτοικοι σώζουν τους γείτονές τους από τον χείμαρρο της λάσπης.

Οι Αρχές του Εκουαδόρ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σημειωθούν και άλλες κατολισθήσεις. Ο δήμος οργάνωσε καταφύγια για τις πληγείσες οικογένειες και άρχισε να καθαρίζει τους δρόμους της πόλης.

Σε πολλές περιοχές του Ισημερινού βρέχει καταρρακτωδώς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν ποταμοί, που στη συνέχεια πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια και δρόμους. Η βροχή που έπεσε στο Κίτο τη Δευτέρα ισοδυναμούσε με 75 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο: ήταν δηλαδή ο μεγαλύτερος όγκος νερού που έχει πέσει στην πόλη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Μάλιστα, ένα συγκλονιστικό βίντεο κατέγραψε έναν άνθρωπο που παρέσυραν οι λάσπες και οι οποίες τον είχαν σκεπάσει ολόκληρο.


Πηγή