Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Λαπίντ για εκλογές στο Ισραήλ: Τίποτα δεν έχει κριθεί – Να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα

«Πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη», δήλωσε για τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη στο Ισραήλ, ο ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, η παράταξη του οποίου φέρεται να οδεύει να μετατραπεί στο δεύτερο κόμμα στην Κνέσετ.

«Όσο ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί το τελευταίο ψηφοδέλτιο, τίποτα δεν έχει κριθεί. Θα περιμένουμε υπομονετικά, όσο κι αν αδημονούμε, τα οριστικά αποτελέσματα», είπε ο κ. Λαπίντ απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του κόμματός του, του Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), στο Τελ Αβίβ.

Παλαιστίνιος πρωθυπουργός: Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού»

Ισραήλ: Νικητή τον Νετανιάχου δείχνουν τα exit polls -Έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή στην πρωθυπουργία

Κατά προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων, το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα καταλάβει την πρώτη θέση εξασφαλίζοντας περίπου τριάντα έδρες στην ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία, μπροστά από το Γες Ατίντ του κ. Λαπίντ, που αναμένεται να αναδείξει 24 μέλη στην Κνέσετ.

Η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ της, αναδεικνύοντας 14 βουλευτές, κατά δημοσκοπήσεις εξόδου από την κάλπη, που προοιωνίζονται επίσης καλές επιδόσεις για τα κόμματα των λεγόμενων υπερορθόδοξων Εβραίων.

Εξασφαλίζει την πλειοψηφία ο Νετανιάχου

Πάντα κατά τα στοιχεία των exit polls, ο κ. Νετανιάχου οδεύει να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ αν συνυπολογιστούν οι έδρες των θρησκευτικών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

Η εθνική εκλογική επιτροπή δεν έχει δημοσιοποιήσει ως τώρα παρά μόνο μερικά αποτελέσματα, που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2021, οι Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ σχημάτισαν ετερόκλιτη συμμαχία με βασικό, αν όχι μοναδικό, κοινό παρονομαστή την εκδίωξη του κ. Νετανιάχου από την εξουσία. Όμως η συμμαχία αυτή απώλεσε την πλειοψηφία της τους τελευταίους μήνες, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή ψηφοφορία, την πέμπτη κατά σειρά μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια στο Ισραήλ.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να σταματήσουμε. Κάθε ισραηλινός πολίτης, θρησκευόμενος ή μη, αριστερός ή δεξιός, εβραίος ή άραβας, ετεροφυλόφιλος ή ΛΟΑΤ, πρέπει να ξέρει πως θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ώστε το Ισραήλ να είναι κράτος εβραϊκό και δημοκρατικό, φιλελεύθερο και προοδευτικό», είπε ο κ. Λαπίντ στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, προπύργιό του.


Πηγή