Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μητσοτάκης για τη τραγωδία στα Τέμπη: Βγήκα μπροστά και ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου, όλοι έχουμε μερίδιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη τραγωδία των Τεμπών, λέγοντας ότι «όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, θα φροντίσω να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε».

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Όχι μόνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στο σταθμό της Λάρισας. Αυτό νομίζω ότι λίγο – πολύ το έχουμε καταλάβει, αλλά πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Πρέπει να ψάξουμε κιόλας πώς φτάσαμε σε εκείνο το βράδυ. Διότι στο απλό ερώτημα το οποίο έχουν οι Έλληνες πολίτες: “Μα δε γίνεται να φταίει μόνο ένας σταθμάρχης!”. Η απάντησή μου είναι κατηγορηματική. Προφανώς και έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, αλλά εάν τα πράγματα στα τρένα ήταν διαφορετικά -αν ενδεχομένως είχαμε διαφορετική εκπαίδευση, εάν είχαμε φροντίσει να ολοκληρώσουμε την περιβόητη σύμβαση 717- είναι πολύ πιθανό το ατύχημα αυτό να μην είχε συμβεί».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε για τα Τέμπη ότι «η τραγωδία αυτή δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί», και πως «η η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες».

«Πρέπει να αλλάξουν όλα στη χώρα, αλλά πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς»

Ερωτηθείς σχετικά, αποκάλυψε ότι άκουσε τα συνθήματα των διαδηλωτών, τονίζοντας: «Πρέπει να αλλάξουν όλα στη χώρα, αλλά πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούσαμε να δούμε τον καθένα στο μοιραίο τρένο. «Η κόρη μου έχει πάρει αυτό το συγκεκριμένο δρομολόγιο, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπως όλοι μπορούσαμε να δούμε τους εαυτούς μας, τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τα νέα παιδιά, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας ανάμεσα στα θύματα αυτής της τραγωδίας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Φταίμε όλοι»

Σχετικά με τη σύμβαση 717, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι «εξίσου βέβαιο ότι το έργο δεν πρόφτασε να ολοκληρωθεί επί των ημερών μας. Τώρα αυτό το οποίο νομίζω ότι ενοχλεί και θυμώνει τους πολίτες σε αυτήν την -άχαρη τελείως- αντιπαράθεση είναι να προσπαθούν κάποιοι όχι απλά να επιμερίσουν ευθύνες, αλλά να λένε περίπου ότι τα τρένα λειτουργούσαν μια χαρά μέχρι τον Ιούλιο του ‘19 και ήρθαμε εμείς και τα διαλύσαμε».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «εμείς και εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. “Φταίμε όλοι”. Γιατί είναι τόσο δύσκολο κ. Θεοδωράκη αυτή τη κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Γιατί δεν την έχουν πει όλοι. Δεν την έχουν πει όλοι! Δε μπορούμε επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης; Το μερίδιο που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε».


Πηγή