Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Νέα έρευνα: Οι αράχνες μπορεί να βλέπουν όνειρα όπως εμείς

Μια νέα επιστημονική μελέτη καταλήγει στο καθόλου εύλογο ή προφανές συμπέρασμα ότι οι αράχνες όταν κοιμούνται μπορεί και να… ονειρεύονται!

Πανεπιστήμια από τη Γερμανία, την Ιταλία και το Χάρβαρντ των ΗΠΑ συνεργάστηκαν για την παρατήρηση πολλών αραχνοειδών και διαπίστωσαν ότι αυτά, όπως και οι άνθρωποι, όταν κοιμούνται βιώνουν ύπνο REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), που είναι το στάδιο κατά το οποίο ονειρευόμαστε.

Επίσης, κατά το ίδιο στάδιο του ύπνου οι αράχνες μπορεί να έχουν σπασμωδικές κινήσεις των ποδιών τους, που σε άλλα είδη αποτελεί ένδειξη ότι το πλάσμα βλέπει όνειρο.

Αν και οι ερευνητές αποφεύγουν να πουν με βεβαιότητα ότι οι αράχνες ονειρεύονται όπως οι άνθρωποι, αναφέρουν ότι με αυτή τη μελέτη ανοίγουν βαθιά ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο να βιώνουν οπτικά όνειρα.

Βέβαια, πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι… όντως τα αρθρόποδα κοιμούνται, καθώς δεν υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα για αυτό, αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι όντως και αυτά τα είδη, όπως τα θηλαστικά, χρειάζονται ύπνο.

«Κινούνταν ανεξέλεγκτα, με έναν τρόπο που θυμίζει πολύ το πώς φέρονται οι γάτες και οι σκύλοι όταν ονειρεύονται και βρίσκονται στο στάδιο ύπνου REM», δήλωσε η Daniela Rößler, Βιολόγος, κύρια συγγραφέας της μελέτης, από το γερμανικό πανεπιστήμιο του Konstanz, στο περιοδικό Scientific American. «Το αν αυτό σημαίνει ότι βιώνουν οπτικά όνειρα με τον ίδιο τρόπο με εμάς, είναι μια άλλη ιστορία», πρόσθεσε.

Αυτό που εξετάζουν τώρα οι ερευνητές είναι αν οι αράχνες βιώνουν όνειρα μέσω δονήσεων.


Πηγή