Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή Σουηδοί, πάνε προς τις κάλπες

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της ανήλθε στη δεύτερη θέση των ζητημάτων που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες της Σουηδίας, πίσω από το μεταναστευτικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές κι ενώ η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη τον Ιούλιο με κύμα ξηρασίας και καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ινστιτούτο Demoskop το διάστημα 2ας-7ης Αυγούστου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Expressen, καταδεικνύει ότι το 16% των ερωτηθέντων θεωρεί το περιβάλλον ως βασική πηγή ανησυχίας, έναν μήνα πριν από τις κάλπες της 9ης Σεπτεμβρίου.

Η κλιματική αλλαγή επικράτησε του θέματος της υγείας, το οποίο βρέθηκε στην τρίτη θέση (το 13% των ερωτηθέντων κρίνουν πως είναι το πρωτεύον διακύβευμα των εκλογών).

«Είναι κρίμα που περιμένουμε να πληγούμε από ξηρασία και πυρκαγιές ώστε το περιβάλλον να καταστεί η μέγιστη πηγή ανησυχίας» μας, σημείωσε ο Μίκαελ Άρτουρσον, γενικός γραμματέας του κόμματος του Κέντρου στην Expressen.

Η Σουηδία, σε περιοχές της οποίας δεν έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις εδώ και σχεδόν 3 μήνες, έζησε τον θερμότερο Ιούλιο εδώ και 2,5 αιώνες, όπως και τις «μεγαλύτερες» δασικές πυρκαγιές «στη σύγχρονη ιστορία», σύμφωνα με τις αρχές. Τουλάχιστον 200.000 στρέμματα γης μετατράπηκαν σε στάχτη, σύμφωνα με τη σουηδική Αρχή Πολιτικής Προστασίας MSB. Από τις πυρκαγιές δεν υπήρξαν νεκροί.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το μεταναστευτικό παραμένει η πρώτη πηγή ανησυχίας, με ποσοστό 23% των ερωτηθέντων.

Η Σουηδία κατέγραψε 400.000 αιτούντες άσυλο από το 2012, ήτοι ένας για κάθε 25 κατοίκους, αριθμός ρεκόρ στην Ευρώπη. Το 2015 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανήλθε σε 162.000.

Η αντιπρόεδρος της σουηδικής κυβέρνησης Ιζαμπέλα Λέβιν εκτιμά ότι η μετανάστευση και η μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αντιμετωπιστούν μαζί.

«Εάν δεν κάνουμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, θα έχουμε εκατοντάδες εκατομμύρια πρόσφυγες που θα φεύγουν για να γλυτώσουν από τους κυκλώνες, την ξηρασία και την κακή συγκομιδή» τόνισε η ίδια στην Expressen.

localStorage.clear();


Πηγή