Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Οι ελαιοπαραγωγοί φοβούνται και κλοπές καρπού ελιάς από τα δέντρα! Εξετάζουν την τοποθέτηση GPS, πώς λειτουργεί

Δεν έχουν τέλος όπως φαίνεται οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, μετά το ράλι στις τιμές του ελαιολάδου.

Μετά τα κρούσματα για κλοπή χιλιάδων τόνων λαδιού και τη ζημία να υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, στο φως της δημοσιότητας έρχονται και περιστατικά με κλοπές ελαιοκάρπων απευθείας από τα δέντρα των παραγωγών.

Οι έρευνες για την σοβαρή καταγγελία του Συνεταιρισμού Ελαιουργίας Πολυγύρου για το ριφιφί στις αποθήκες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά, όπως αποδεικνύεται, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί δεν έχουν τέλος.

GPS στα δέντρα, όπως κάνουν στην Ισπανία

Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν αρχίσει να παίρνουν σειρά μέτρων ασφαλείας για να προστατέψουν την παραγωγή τους από τους επιτήδειους που αποσκοπούν σε μεγάλα κέρδη. Έτσι, πέραν του GPS στα τσουβάλια με τις ελιές, ορισμένοι ελαιοπαραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν GPS στα δέντρα τους, όπως κάνουν εδώ και χρόνια οι συνάδελφοι τους στην Ισπανία.

«Προβληματίζει γιατί ήδη ξεκίνησε σε βρώσιμη ελιά, στην περιοχή της Μεσαράς, με 14 κλούβες ελιές βρώσιμες. Έχει απασχολήσει πολλούς παραγωγούς αγχώνονται ότι θα έχουμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα, σε σχέση με άλλα χρόνια», είπε ο πρόεδρος των ελαιουργών Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, μιλώντας στο MEGA για το νέο φαινόμενο της κλοπής καρπών από τα δέντρα.

Πώς λειτουργεί το GPS στα ελαιόδεντρα

«Το GPS είναι ένα ομοίωμα ελιάς, που ενεργοποιείται με την απομάκρυνση από το δέντρο, δηλαδή όταν το στίγμα που έχει η ελιά στο συγκεκριμένο δέντρο απομακρυνθεί, ενεργοποιείται. Έρχεται αυτόματα ένα μήνυμα στο τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο», εξήγησε, μιλώντας στο MEGA, o αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης.

«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις να δούμε πόσο θα κοστίσει σε έναν ελαιοπαραγωγό. Αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα το πάρουμε σε χαμηλότερη τιμή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συνεχίζεται η εκτόξευση της τιμής του ελαιολάδου

«Για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο αναμένουμε αύξηση της τιμής από 30% έως 40% σε επίπεδο χονδρικής, εμείς οι παραγωγοί θα πουλάμε ένα λίτρο λάδι προς 9 ευρώ το κιλό και στα ράφια το ιταλικό λάδι θα κοστίζει 10 έως 11 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ο καταναλωτής θα το πληρώνει 30% σε ακριβότερο σύγκριση με πέρυσι», ανέφερε ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola, της μεγαλύτερης εθνικής οργάνωσης ελαιοπαραγωγών, η οποία περιλαμβάνει 47 συνεταιρισμούς σε όλες τις ιταλικές επαρχίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, ότι λόγω της μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου, η τιμή του δεν θα πέσει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Ιταλία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου, ένα εκατομμύριο τόνους, και φέτος, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, θα αναγκαστεί να στραφεί στο εξωτερικό για την κάλυψη των αναγκών της, γεγονός που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εκμετάλλευση από τους επιτήδειους.


Πηγή