Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου με σκοπό να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος από τη Βόρεια Κορέα, που «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή, τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Η κίνηση «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής», σημείωσε ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας, στο κείμενο.

«Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», συνέχισε.

Σύγχυση στην Ιαπωνία από την εκτόξευση

Η εκτόξευση προκάλεσε σύγχυση στη Σεούλ, όπου εστάλη προειδοποίηση για εκκένωση περιοχών από τους πολίτες κατά λάθος, ενώ πυροδότησε επίσης συναγερμό στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, που αποσύρθηκε έπειτα από λίγη ώρα.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε κατόπιν πως η προσπάθειά της να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο απέτυχε.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις της και να επιλέξει τον διάλογο», ανέφερε ο κ. Χοτζ στην ανακοίνωση της προεδρίας, καλώντας «όλες» τις χώρες να «καταδικάσουν» την εκτόξευση.

Οι ΗΠΑ «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας και των συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας», καταλήγει το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.


Πηγή