Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Παραιτήθηκε ο υπ. Δικαιοσύνης της Νορβηγίας εξαιτίας της… μυθομανούς συντρόφου του

Παραιτήθηκε ο υπ. Δικαιοσύνης της Νορβηγίας εξαιτίας της… μυθομανούς συντρόφου του

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, Τορ Μίκελ Βάρα, υπέβαλε την παραίτησή του, λίγες ώρες αφότου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σύντροφός του θεωρείται ύποπτη για μια σειρά εκφοβιστικών ενεργειών που είχαν ως στόχο να δώσει την εντύπωση ότι απειλείται η ζωή της.

«Ήταν μια δύσκολη υπόθεση και θα ήθελα πολύ να είχε περάσει… Θλίβομαι πραγματικά που τα πράγματα ήρθαν έτσι. Θα μας λείψει η συμβολή του στην κυβέρνηση», δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βάρα.

Ο 53χρονος υπουργός δεν ασκούσε τα καθήκοντά του εδώ και 15 ημέρες, αφού αποκαλύφθηκε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούσαν τη σύντροφό του, Λάιλα Ανίτα Μπερτχόισεν. Χθες ανακοινώθηκε επισήμως ότι θεωρείται ύποπτη.

«Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν δύσκολες για εμένα και την οικογένειά μου» σχολίασε ο Βάρα που δεν πρόλαβε να κλείσει έναν χρόνο στο υπουργείο.

Το φθινόπωρο του 2018 η Μπερτχόισεν κατέθεσε μήνυση εναντίον ενός θιάσου επειδή παρουσίασε τις κατοικίες πολλών πολιτικών, μεταξύ των οποίων και τη δική της. Στόχος της παράστασης του θιάσου ήταν να καταγγείλει τα πρόσωπα εκείνα που επωφελούνται από μια Νορβηγία η οποία, όπως υποστήριζαν οι δημιουργοί, έχει γίνει ρατσιστική εφαρμόζοντας τον διαχωρισμό.

Έκτοτε, το ζεύγος δέχτηκε σειρά επιθέσεων, που τώρα η αστυνομία πιστεύει ότι τις οργάνωσε η ίδια η Μπερτχόισεν. Τον Δεκέμβριο το σπίτι και το αυτοκίνητό τους βανδαλίστηκαν, με έναν αγκυλωτό σταυρό και τη λέξη «ρατσιστής» στους τοίχους. Το αυτοκίνητο επίσης πυρπολήθηκε, ενώ ήταν σταθμευμένο μπροστά στο σπίτι, στα μέσα Μαρτίου.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Verdens Gang, η Μπερτχόισεν κατηγορούσε το θέατρο ότι παραβίασε την ιδιωτική ζωή της ενώ και η πρωθυπουργός είχε επικρίνει τον θίασο.

Η Μπερτχόισεν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της και πιστεύει ότι η αστυνομία κάνει λάθος, όπως είπε ο δικηγόρος της. «Δεν παρουσίασαν καμία απόδειξη και οι υποψίες τους βασίζονται σε περιστασιακά στοιχεία», σχολίασε ο Τζον Κρίστιαν Έλντεν.

Υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης θα αναλάβει ένας συνεργάτης του Βάρα, ο Γιον Γκέοργκ Ντάλε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή